Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 10 december

Het schooltje van Dik Trom

In een barre sneeuwbui reed ik vrijdagmiddag naar Etersheim. Wind tegen richting het IJsselmeer, 't leek de Noordpool wel. Bijna aan het eind van de weg bevond zich mijn bestemming, links van het pad naar de molen in de Breekpolder: het oude schoolhuis met daarnaast het eenklassige schooltje. Daar gaf de bekende schrijver C. Joh. Kievit les van 1883 tot 1903. Daar schreef hij het beroemde boek over Dik Trom, de voorkant van dit boekwerk met Dik achterstevoren rijdend op een ezel, kunnen de meeste (oudere) mensen zich vast wel herinneren. Het schoolcomplex dreigde te vervallen en zou worden gesloopt, maar gelukkig zette een aantal mensen zich in voor aankoop, behoud en restauratie. De stichting Stadsherstel ontfermde zich over het pand, sponsoren en subsidies brachten geld bijeen en op 7 december vond de officieuml;le opening plaats. In het fraai gerestaureerde klaslokaal is een kinderboekenmuseum ingericht. Ook staan er schoolbankjes met toebehoren, een zwarte kachel en twee authentieke schoolborden.

Bouwplaat van het Dik Trom-schooltje.
Bouwplaat van het Dik Trom-schooltje.
Schoolbankje met toebehoren.
Schoolbankje met toebehoren.

De gasten werden ontvangen in een tent, die de storm trachtte te trotseren. De schooldeur ging op slot en als openingshandeling mocht Adri Bakker, voorzitter van de stichting Het Schooltje van Dik Trom, geblinddoekt een staart aan een ezel prikken. Het lukte hem en op die manier werd de deur weer geopend. In het warme klaslokaal presenteerde Ton van der Lee, achterkleinzoon van Kievit, zijn nieuwe boek ‘Dik Trom in Afrika’. Als gasten waren twee Masaï-krijgers meegekomen, zij gaven het 'Hollandse schooltje een kleurig accent. Als klap op de vuurpijl las Job Cohen een hoofdstuk uit het boek voor dat ging over het rijden op een struisvogel (door Dik natuurlijk). Cohen kreeg het eerste boek, de twee volgende waren voor de beide Afrikaanse heren.

Job Cohen leest voor, naast hem Ton van der Lee en twee Masaï-krijgers.
Job Cohen leest voor, naast hem Ton van der Lee en twee Masaï-krijgers.

Het schooltje vormt samen met de molen de Breek een mooie trekpleister voor toeristen, fietsers en wandelaars. In het opvallend hoge lokaal wordt ruimte vrij gehouden voor vertellingen en andere activiteiten. Boeken, bouwplaten en Dik Tromlekkernijen zijn te koop.
NB De onderwijzerswoning is nog te huur!

Diezelfde ochtend pakte een klein aantal mensen onze nieuwsbrieven en verzoeken om betaling in. Veel vaste inpakkers belden af vanwege het slechte weer. De anderen hebben heel hard gewerkt! Complimenten daarvoor!

Ook donderdag lag er al sneeuw. Een wandeling over de Rijndijk leverde mooie plaatjes op. Deze week werden ook afspraken gemaakt voor een andere wandeling in een ander jaargetijde: een Midzomeravondwandeling in het monumentale dorp Twisk. Op vrijdagavond 21 juni (wat een end weg nog!) organiseert het genootschap samen met de gidsengroep Twisk deze wandeling. Bijzonder is dat mensen in kostuum aanwezig zijn als ‘decor’. Zij flaneren langs de weg of zitten in kerken en tuinen. In de hervormde kerk is eerst een ontvangst met een vertelling over midzomernacht en uitleg over het West-Friese kostuum. Wilt u meedoen in kostuum? Meld het Barbara Donker, tel. 0229 571335.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

352. Buurman was juist bij ons met koppiestoid (de tijd van gezamenlijk koffie of thee drinken in 't gezin te ± 10 uur en 15 uur).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.