Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2012 » 20 december

Middenstand: een prachtig boek!

Op vrijdag 14 december werd in het dorpshuis van Opperdoes het vierde deel van de Westfriese Historische Reeks gepresenteerd. Deze uitgave is getiteld Middenstand, geschiedenis van de detailhandel in West-Friesland (1850-1975). Het boek, dat tot stand kwam op initiatief van de commissie Geschiedschrijving, staat onder redactie van Eelco Beukers en auteurs uit heel West-Friesland leverden er een bijdrage aan. De rijk geïllustreerde uitgave is te koop bij ons secretariaat voor € 19,50. En het is zeker een aanrader! Want wie heeft er niet te maken gehad met winkels en kleine bedrijven? Zij vormden een belangrijke sociale factor in de dorpen en steden. Daarom spreekt het boek ook zo aan. Er wordt geschreven over kleine dorpswinkels en grote bedrijven in de stad, over een café en over een melkslijterij. De foto's trekken de lezer mee in de sfeer van de vorige eeuw. Naar een tijd van ’toen was geluk heel gewoon‘ – of was het een tijd van hard werken en matig comfort, van de endjes aan elkaar knopen en ’dienen en buigen‘?

Jaap Raat kreeg het eerste exemplaar.
Jaap Raat kreeg het eerste exemplaar.

Het eerste exemplaar van het boek Middenstand mocht ik aanbieden aan Jaap Raat, één van de begeleiders van het project en schrijver van een hoofdstuk over de familie Renckens in Hoorn. Het moet voor Jaap een historische moment zijn geweest, daar in Opperdoes. Eindelijk werd dit boek afgerond, na een pad vol hobbels en kuilen, na werkzaamheden die hortend en stotend verliepen. Vervolgens kregen alle auteurs een boek overhandigd, als dank was er voor hen ook een krentenbrood en een pen. Bij onze pr-stand waren de nieuwe rugtassen te koop, blauw met in het geel de afbeelding van de Westfriese vlag. Ik opperde om meteen maar een tas te kopen (in december voor 10 euro, zie de webwinkel) om alle cadeaus in te vervoeren!

Een goed gevulde zaal in het dorpshuis van Opperdoes bij de presentatie van het boek Middenstand.
Een goed gevulde zaal in het dorpshuis van Opperdoes bij de presentatie van het boek Middenstand.

Gisteravond kwamen voor het laatst de schrijvers van ‘'t kloine klassie’ bij mij thuis. Acht avonden lang deden ze hun best om West-Friese verhalen en rijmen te schrijven en ik deed m'n best om ze te stimuleren en op weg te helpen bij dit creatieve proces. Het werd een genoeglijke avond en voor de stichting Creatief Westfries was het verheugend dat de vier cursisten te kennen gaven zich volgend jaar te willen aansluiten bij een schrijversgroep!
Voor 2013 kunnen zich nog één of twee potentiële schrijvers melden!
Altijd al willen doen? Mooie hobby met publicatiemogelijkheden? Laat het me weten! Dat kan via ons secretariaat.

Tekst Ina Broekhuizen-Slot
Foto's Nanda Goet-Knol

 


Hé, is dat Westfries?

460. Hij heeft 't wild in de bienen (hij is erg gehaast, bv. in z'n werk). In z'n haast stroffelde (struikelde) ie over 'n steen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.