Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2013 » 16 januari

Begin

Die bruidstranen werden opgediend omdat de heer en mevrouw Schuijtemaker in hun diamanten huwelijksjaar zijn. Die bruidstranen werden opgediend omdat de heer en mevrouw Schuijtemaker in hun diamanten huwelijksjaar zijn.

Het begin is er weer! Er wordt weer vergaderd, het secretariaat draait al weer twee weken, op de website staan nieuwe artikelen, kortom: het genootschap komt op gang in het nieuwe jaar 2013!
En meteen is er al een feestje te vieren: de commissie Kap en Dek herdenkt het feit dat het zestig jaar geleden is dat er een kledingcommissie werd ingesteld door het bestuur van het genootschap. Het belooft een feestelijke modeshow en veiling te worden op zaterdag 2 februari in Berkhout. Voor een kort interview met de heer D. Schuijtemaker, die van 1963 tot en met 1991 bestuurslid was van die commissie, trokken Gerian Helder en ik vrijdag 11 januari naar Grosthuizen. Midden in het plezierige gesprek kwam er opeens een dienblad op tafel met daarop een fraaie kom met abrikozen op brandewijn, kleine glaasjes en dito lepeltjes. In de kom prijkte een diepe opscheplepel. Wat bleek? We werden getrakteerd op ‘bruidstranen’! De heer en mevrouw Schuijtemaker zijn in hun diamanten huwelijksjaar en daarom presenteerden ze deze lekkernij. Meteen volgde er een verhaal over de ceremoniemeester of de vader van de bruid die tijdens het feest één voor één aan alle gasten een lepel bruidstranen uitdeelde. Soms werd dit zelfs dansende voort in de mond van de feestvierenden gegoten.

Een dienblad met een fraaie kom vol ‘bruidstranen’: abrikozen op brandewijn.
Een dienblad met een fraaie kom vol ‘bruidstranen’: abrikozen op brandewijn.

Diezelfde avond reed ik naar Zuid-Scharwoude. In het bijzondere pand De Pathefoon organiseerde Dirk de Graaf een besloten voorstelling met de vertoning op groot scherm van de dvd Rondje Westfriese Omringdijk. We luidden daar met een select gezelschap het nieuwe jaar in en genoten van de mooie opnames van deze dvd. Hoewel ik alle nummers door en door tot redelijk goed ken, verbaasde ik me over de kwaliteit van de beelden en de liedjes en verhalen: West-Friesland op z'n best! De voorjaarsstreekmiddag wordt op 25 mei gehouden in Broek op Langedijk. Wellicht kan er één excursie gaan naar De Pathefoon.

Op bezoek bij Dirk de Graaf in De Pathefoon.
Op bezoek bij Dirk de Graaf in De Pathefoon. V.l.n.r. Aris Bouwens, Netty Zander, Rob Verkerk, Marjan Beenken, Vera de Jong, Corrie Bouwens en Dirk de Graaf.

Maandagavond was de ‘leste eivend’ van het kloine klassie: de schrijvers die in 2012 op les waren om het dialect (beter) te leren schrijven. Op deze avond komen de partners mee en lezen de cursisten allemaal twee verhalen of rijmen voor die ze het afgelopen jaar maakten. Dirk Jan Slot uit Broek op Langedijk had echter een nieuw verhaal geschreven. ‘Nei skoôl’ was de titel, hij las het voor en ik werd er door geraakt. Alle vier de schrijvers gaan naar een schrijfgroep, volgende week begint er weer een nieuw klassie. Leve het West-Fries!
Hieronder de tekst van Dirk Jan.


Nei skoôl
Ik ken me niet heuge, dat 'k ooit zo blaid nei skoôl weest ben. Ik vond 't aigelijk een straf, maar 't most en 't hoorde d'r bai. De dage op skoôl leke den ok wel van eêuwighaid tot amen te duren. Ik docht wel d'rs: de klok is vast roest. Ik zag den ok, as 'k uit de ramen keek, de metortjes varen en de tuinders op de akker an 't werk, deer had 'k puur meer tuur op.
Ik snapte den ok hêlegaar niks van voltooid verleden toekomende taid en meer van zuk of zuk. Zaiden ok een keer teugen de meister: ‘De koôl groeit 'r echt niet beter van as ik zuks weet.’ Hai keek puur leukig.
De vlag gong bai waize van praten den ok zo hoog as mogelijk was in de kloet, dat de skoôltaid beurd en dein was. D'r nei hew 'k nag wel een deêl cursusse op m'n vakgebied dein, dat was puur mooier. Maar toch is 't oftig beurd dat ik den, vooral herfstdag, last had van zwere ooglede.
Deer hew 'k in dut klassie hêlegaar gien last van had. De klok was goed smeerd, dat hai draaide rap in de rondte, 't was zo tien uur.
Ik hew d'r onwais van genôten. Een caifer hewwe niet kregen en 'k weet ok niet of we allegaar slaagd benne met lof, maar jullie kraige van main lof *.
Maar Ina, ien ding weet 'k wel:
we gane nou skroivendevort,
en as dank het je hier een lekker flessie Port.

* Bai deuze zin toverde Dirk Jan voor alle skroivers een beste zak witlof te voorskoin!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

405. Ik ben bij m'n zus op de zuikerstikken geweest (op kraamvisite).
Stik (boterham). Stik-eten (brood-eten).
Stikkebordje (boterhambordje).
Stikkebuul (broodzak).
Hij blijft op stikken (hij blijft over, met brood). Gastestikken (extra lekkere boterhammen als voor gasten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.