Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2013 » 4 februari

Mooie middag in Berkhout

Als zestig jaar lang is er vanuit het genootschap aandacht voor hoofdtooi en streekdracht. In een vergadering in 1953 spreekt het genootschapsbestuur over de West-Friese klederdracht die in de seizoentijd op de vrijdagse kaasmarkt in Alkmaar door sommige dames wordt gedragen. Die kleding blijkt historisch niet juist en de vergadering wil daarin verbetering aanbrengen. Als eerste stap wordt daarom een klederdrachtcommissie in het leven geroepen.

Bij de veiling was er weer een grote diversiteit aan kavels.
Bij de veiling was er weer een grote diversiteit aan kavels.
Bij de veiling was er weer een grote diversiteit aan kavels.

Bij de veiling was er weer een grote diversiteit aan kavels. Anno 2013, dus zestig jaar later, floreert de commissie Kap en Dek als geen ander! Dat bleek zaterdag 3 februari weer tijdens de zogenoemde slotmiddag in café de Ridder in Berkhout. Een volle zaal genoot van de kledingshow: dames die hun ‘nuwe kleedje’ toonden, begeleid door deskundige uitleg van docente Dicky Snijders. Wat is er weer hard gewerkt en wat zijn de resultaten mooi!
Na de pauze werden alle aanwezigen ter gelegenheid van het jubileum getrakteerd op een bonbon met het logo van Kap en Dek erop. Daarna begon de veiling van zeer diverse kavels. Natuurlijksieraden, kleding en kanten, maar ook paraplu's, moffen en spoormandjes. Daarnaast een breistop, een zilveren pijpenrager en een druivenschaar. Maar ook grote spullen stonden er uitgestald op het toneel: een mahonie penantkastje, een bascule, een antieke kinderwagen uit circa 1890 en een heuse bolderwagen. Klapstuk was een gouden oorijzer met alle toebehoren, ondermutsen, kappenkant en een kappendoos. De koopster werd beloond met een groots applaus.
Op deze middag werd afscheid genomen van penningmeester Gerian Helder-Dekker. Zij zette zich twintig jaar voor honderd procent in voor de commissie. Voorzitter Barbara Donker onderstreepte de dank daarvoor met een ruiker bloemen. Al met al een waardige jubileummiddag voor Kap en Dek!

Klaar voor de show, Trudy Schouwe uit Wognum wacht in haar mooie nieuwe japon met bijpassende accessoires.
Klaar voor de show, Trudy Schouwe uit
Wognum wacht in haar mooie nieuwe japon
met bijpassende accessoires.
Scheidend penningmeester Gerian Helder.
Scheidend penningmeester Gerian Helder.

Maandagavond 28 januari was de eerste avond van de cursus Kennismaken met West-Friesland. In het bovenzaaltje van het gildehuis vertelden Nico Bregman en Joop van Diepen respectievelijk over het ontstaan van het West-Friese landschap en over de stolpboerderij. De aanwezige cursisten luisteren geboeid naar beide verhalen.

Zeer oude stekenlappen zijn te zien in het Westfries Museum.
Zeer oude stekenlappen zijn te zien in het Westfries Museum.
Zeer oude stekenlappen zijn te zien in
het Westfries Museum.

Op dit nieuwe lapje staan de steken en de aardbeiversiering... Op dit nieuwe lapje staan de steken en de aardbeiversiering, die waren kenmerkend voor de Hoornse merk- en stoplappen.

De week daarvoor was er in het Westfries Museum een lezing over de totstandkoming en de opzet van de tentoonstelling Fraaie handwerken. Heel oude merk- en stoplappen zijn hier te bewonderen. Er is zoveel mogelijk achterhaald wie de Hoornse meisjes zijn die al dit moois maakten. Uiteraard stammen ze uit de rijkere families, meisjes uit de lagere stand hadden geen tijd en geld om zulke kostbaarheden te vervaardigen.

's Avonds de eerste les met het ‘kloine klassie’. Leuk om weer nieuwe mensen te leren kennen en te mogen begeleiden die hart hebben voor het West-Friese dialect. En de gemiddelde leeftijd is dit keer zeker niet hoog met één cursiste van 29 jaar!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

403. Joos (mensen), komen jullie te konkelen (schaften, te ± 10 uur in de voormiddag 'n rustpauze onder 't werk, waarin 'n kop koffie door de baas wordt aangeboden).
Opm.: 'Konkelen' is wel Ned. maar betekent dan knoeien, knoeierijen plegen, kuipen, intrigeren, kwaadspreken, bv.: Door konkelen achter onze rug hebben ze ons die mooie betrekking afgesnoept.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.