Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2013 » 14 maart

Mooi ochtendje op De Plaats

Gisterochtend klonken er veel West-Friese woorden en gezegdes in basisschool De Plaats in Abbekerk. Op verzoek van die school hadden Netty Zander en ik een programma samengesteld over het West-Friese dialect. Het team had een vier weken durend project opgezet over de cultuurhistorie van West-Friesland. Daarin kreeg, naast onder meer gebouwen en streekdracht en -dans, ook het dialect een plaats. We begonnen met alle klassen in de grote gemeenschapsruimte. Daar oefenden we eerst samen de groet ‘Noh heui!’. Vervolgens leerden we een Top tien van West-Friese woorden aan, bijvoorbeeld: skik, loof, plaas en joôs.
Daarna vertelde ik een verhaal en Netty zong met de kinderen een lied op de wijs van Vader Jacob. Dat ging zo:

De kinderen maakten een tekening bij het versje over de bullebak. Joôs en moide 2x)
't is nou toid (2x)
om Westfries te leren (2x)
doen maar mee (2x)

Joôs en moide (2x)
maak maar skik (2x)
met die kuukse woorde (2x)
bloid as blik (2x)

Na deze gezamenlijke sessie gingen alle groepen naar hun lokaal. Bij iedere groep kwam een ‘dialectkenner’ om les te geven en opdrachten uit te leggen. Die kenners waren: Marijke en Jan Smit, Jaap en Martine Meester en Anja Zander. Ook Netty en ik hadden een groep. Er was een programma voor de onder- en voor de bovenbouw. Dat bestond uit gesprek, een verhaal en een serie werkbladen/opdrachten. In de onderbouwgroep waar ik was, praatten we over de bullebak en we lazen een versje over dat kwaaie beest. Daarna tekenden de kinderen ‘hun’ bullebak. IJverige meisjes noteerden alle West-Friese woorden, die ze hoorden en lazen, met de betekenis erbij. Zij gaan deze week een eigen Westfries Woordenboek maken! Zo was ieder op zijn niveau met veel plezier bezig met de streektaal. De kinderen en ook wij hadden een mooie ochtend!

De kinderen maakten een tekening bij het versje over de bullebak.
De kinderen maakten een tekening bij het versje over de bullebak.
Ieder had eigen interpretaties over het uiterlijk van een bullebak.
Ieder had eigen interpretaties over het uiterlijk van een bullebak.

Pauze tijdens de lezing in Broek op Langedijk. Netty Zander en Jan Smit in gesprek met Bram Leegwater.
Pauze tijdens de lezing in Broek op Langedijk. Netty Zander en Jan Smit in gesprek met Bram Leegwater.

Zondagmiddag 10 maart werd voor de tweede keer de lezing over ‘Arm en rijk in het Geestmerambacht’ gehouden in het fraaie gebouw van de stichting Oosterdel in Broek op Langedijk. Een volle zaal nu met veel aandacht voor de verhalen van Dirk Jan Slot, Bram Leegwater, Klaasjan Bak en Nico Vader. Een leerzame middag over een tijd die nog maar zo dicht achter ons ligt.

Samen ‘an een koppie’ in de kantine van de stichting Oosterdel.
Samen ‘an een koppie’ in de kantine van de stichting Oosterdel.

Op zondag 24 maart is de tweede lezing die ons genootschap organiseert. Dan klinken in café De Vriendschap in Wadway verhalen over de middenstand van vroeger. ‘Beleefd aanbevolen!’

Voorzitter Eddy Boom van de Oosterkerk overhandigt de Schipper Oosterkerkprijs aan Piet Zwaan van de Westerkerk.
Voorzitter Eddy Boom van de Oosterkerk overhandigt de Schipper Oosterkerkprijs aan Piet Zwaan van de Westerkerk. Tussen hen in Richard Lijnsvelt van de stichting Westerkerk.

Op zaterdag 9 maart werd de Schipper Oosterkerkprijs uitgereikt aan Piet Zwaan, voorzitter van de Stichting de Westerkerk in Enkhuizen. Het stichtingsbestuur kreeg de prijs voor hun inzet voor het beeldbepalende pand in het centrum van Enkhuizen. Maar ook is de prijs bedoeld als aanmoediging om de energie en ook het geld te vinden om de kerk ook in de toekomst te behouden. De prijs bestaat uit een fraai beeld van Elsbeth Luinge: een zeil en een scheepje van albast. Ik zit in de commissie die het Oosterkerkbestuur adviseert over de toekenning van de prijs.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen

 


Hé, is dat Westfries?

265. Voor de kerstdagen kochten we 'n pondje volvette meshanger (jonge, vette kaas, die aan 't mes blijft hangen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.