Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2013 » 25 maart

Een goede kijk op de middenstand

Verhalen en anekdotes, feiten en cijfers en vooral veel beelden passeerden de revue tijdens de lezing over de middenstand in West-Friesland die zondag 24 maart werd gehouden in café De Vriendschap in Wadway. Er bestond een ruime belangstelling voor deze middag. De inleidingen werden verzorgd door auteurs die een hoofdstuk in het boek Middenstand (deel 4 in de Westfriese Historische Reeks) hadden geschreven.

Nanda Goet-Knol en Jan Gerrit Goet hadden een tafel ingericht met materiaal over de winkel van Knol...
Nanda Goet-Knol en Jan Gerrit Goet hadden een tafel ingericht met materiaal over de winkel van Knol, waaronder ook een maquette van het pand.
Ed Dekker interviewt mevrouw Riet van Stralen, oud-eigenaresse van café De Rietvogel in de Berkmeer.
Ed Dekker interviewt mevrouw Riet van Stralen, oud-eigenaresse van café De Rietvogel in de Berkmeer.

Eindredacteur Eelco Beukers rondde de lezingen af met een overkoepelende visie. De middag werd muzikaal geopend door Lida Schoenmaker uit Grootebroek met een zelfgemaakt lied over de verdwenen kruidenierswinkels. Hierna vertelde Jan Gerrit Goet aan de hand van fraaie beelden met verve over de winkel van Knol in Nibbixwoud. De noodzaak tot het beginnen van een winkel, de opkomst en de ondergang van deze zaak werden treffend geschetst. Fer Beerepoot leidde een team van onderzoekers uit Westwoud en Hoogkarspel die diep in de middenstandsgeschiedenis van die dorpen waren gedoken. Met humor schetste Fer ons die geschiedenis, zijn betoog werd gelardeerd met korte persoonlijke verhalen.

Kasboek van Jan Knol.
Kasboek van Jan Knol.
Lida Schoenmaker zingt een mooi lied over de verdwenen kruideniers.
Lida Schoenmaker zingt een mooi lied over de verdwenen kruideniers.

Na de pauze gaf Ed Dekker de aanwezigen eerst een inkijkje in de polder de Berkmeer. Daarna zoomde hij in op café De Rietvogel en hij belichtte de historie van dit etablissement. Als verrassing had hij mevrouw Riet van Straalen uitgenodigd: zij en haar man waren de laatste eigenaren van De Rietvogel. De 85-jarige dame vertelde aardige anekdotes over het werk en de klanten. Tot slot was het woord aan Eelco. Zijn over all-visie voerde van 1810 tot 2010. In 1810 vervoerden inlandse kramers goederen, die zij brachten naar de kopers. Anno 2010 wordt de trend dat grootwinkelbedrijven de boodschappen naar de klant brengen, die per internet zijn bestelling heeft geplaatst. Verhelderend ook was zijn analyse van de foto van de voorkant van het Middenstandsboek. Al met al een interessante middag met een aandachtig publiek.

Overzicht van de volle zaal.
Overzicht van de volle zaal.

Dank aan alle medewerkers, v.l.n.r. Fer Beerepoot, Jan Gerrit Goet, Nanda Goet-Knol, Eelco Beukers, Ed Dekker en Ina Broekhuizen.
Dank aan alle medewerkers, v.l.n.r. Fer Beerepoot, Jan Gerrit Goet, Nanda Goet-Knol, Eelco Beukers, Ed Dekker en Ina Broekhuizen.

Citaat uit het West-Friese kookboek.Citaat uit het West-Friese kookboek.

Vrijdag bezocht ik de afsluiting van het project Bai oôs in West-Friesland van basisschool De Plaats in Abbekerk (zie ook de vorige Binnendijks). Het was mooi om te zien wat de kinderen hadden gemaakt. Zo verdiepte ik me in een West-Fries kookboek met lekkere recepten van gerechten die de kinderen zelf gekookt of gebakken hadden.

Onze top 10 woorden.Onze top 10 woorden.

Veel West-Friese vlaggen in de kleuterbouw.
Veel West-Friese vlaggen in de kleuterbouw.

's Avonds mocht ik optreden bij de Oudheidkundige Vereniging Medenblick in het eerbiedwaardige café Kalverboer aan de Oosterhaven. Het dialect bleek in de oudste stad van West-Friesland nog aardig te leven. Het was een gezellige bijeenkomst!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen

 


Hé, is dat Westfries?

225. De kippen lopen allemaal te eizen (voedsel zoeken en oppikken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.