Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2013 » 4 mei

Een historische dag

Dinsdag beleefden we een historische dag: de abdicatie van koningin Beatrix en de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Twee bijzondere momenten, waar velen via de tv getuige van waren. Een mijlpaal in de geschiedenis, die zeker gemarkeerd mag worden. Dat gebeurde in veel dorpen door het planten van een kroningsboom.

Samen met René Schoutsen, de voorzitter van de Oranjevereniging, plant ik de kroningsboom.
Samen met René Schoutsen, de voorzitter van de Oranjevereniging, plant ik de kroningsboom.
Opening Rundveemuseum: Meindert Nieuweboer dankt allen die meewerkten aan de totstandkoming van het museum.
Opening Rundveemuseum: Meindert Nieuweboer dankt allen die meewerkten aan de totstandkoming van het museum.

Ook ik had de eer om samen met de voorzitter van de Oranjevereniging een koningslinde te mogen planten. Op initiatief van de stichting De Cromme Leeck werd op zaterdag 27 april (de verjaardag van Willem-Alexander) een linde gezet bij de Jacob Kwastlaan in Wognum. In Wognum staan al twee kroningsbomen: één uit 1898 en één uit 1980. Een derde in de rij was dus op z'n plaats.

Kees Vriend en Tim de Haan kwamen als vervangers van...
Kees Vriend en Tim de Haan kwamen als vervangers van Willem-Alexander en Maxima de genodigden vermaken, ze wisten hen ook aan het zingen te krijgen.

Vrijdag 26 april was het ook feest in Aartswoud: het Rundveemuseum Aat Grotes werd geopend. Dat gebeurde door – hoe kan het ook anders – een koe: Rosa, een witrik. Die werd door de beide beheerders het erf opgebracht en op stal gezet. Deze handeling volgde op een aantal toespraken waarin de inzet van met name Aart de Wit en Meindert Nieuweboer werd geprezen. Dankzij een groot aantal giften, acties en cadeaus én veel vrijwilligerswerk is het ‘levende’ museum een lust voor het oog. In de potstal staan tien oorspronkelijke rassen: rood- en zwartbonten, Lakenvelders, witrikken, brandroden, blaarkoppen en baggerbonten. Er is een keurig ingerichte educatie- en ontvangstruimte waar de historie van het dorp, de melkveehouderij, de stolp, het kadetjesland en de mens Aat Grootes wordt verteld middels tekst en beeld.

Koe Rosa ‘opent’ het Rundveemuseum, v.l.n.r. de koe, de beide beheerders en gedeputeerde Elvira Sweet.
Koe Rosa ‘opent’ het Rundveemuseum, v.l.n.r. de koe, de beide beheerders en gedeputeerde Elvira Sweet.

Het museum wordt beheerd door tien verstandelijk beperkte bewoners van de Prinsenstichting. Ga vooral eens kijken, het museum is open op woensdag, zaterdag en zondag van 13 tot 16.30 uur, van 15 april tot en met 15 september. Zie ook www.rundveemuseum.nl. Behalve het museum is ook het dorp met kerk en café en het omliggende land met fietspaden mooi om te zien en doorheen te fietsen of te wandelen.

In de potstal.
In de potstal.
Aardbeienplanten te koop!
Aardbeienplanten te koop!

Eindelijk, eindelijk komt er kleur in West-Friesland. Heel voorzichtig beginnen de tulpen te bloeien, de bladeren aan de heg zie je dagelijks groter worden, de kieften en grutto's roepen om het hardst. Gister fietste ik over de Oosterwijzend in Nibbixwoud. Daar, op de hoek van het fietspad het Sellecum, stond een kleine West-Fries. Naast hem zijn kar met aardbeienplanten. Die waren te koop. En dat liet hij me weten ook, want toen ik dicht genoeg in de buurt was, riep hij (niet al te luid, maar wel duidelijk): ‘Aardbeienplanten te koop!’ Wie kan zon lokroep nu weigeren? Ik stapte af en kocht drie goed uitziende planten. Ook mocht ik een foto van hem nemen, trots staande bij zijn kar. De West-Friese handelsgeest erfde hij misschien van zijn voorvaderen, wie zal het zeggen?

Tekst en foto's Ina Broekhuizen

 


Hé, is dat Westfries?

804. 't Hele hussie (de hele boel, alles bij elkaar) was geen cent waard.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.