Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2013 » 13 mei

Eindelijk: vrouwenboek gepresenteerd!

Gister werd in het museum van de Twintigste Eeuw het boek Pittige moide, vrouwen in West-Friesland, 1900-2000 gepresenteerd en de gelijknamige tentoonstelling geopend. Op Moederdag, een bewuste keus, stroomde de hal van het museum vol vrouwen: jong en oud. De meeste hadden ze meegewerkt aan de totstandkoming van het boek: als schrijfster, als geïnterviewde, als redactielid of lid van de groep die dit boekproject begeleidde.
In de grote filmzaal van cinema Oostereiland vond de presentatie plaats. Na een gedegen inleiding van Anneke van Dok overhandigde Pieter Jan de Vries namens de stichting Vrienden van het Westfries Archief de eerste twee exemplaren aan bijzondere vrouwen. Het waren mevrouw Driessen, de oudste vrouw van West-Friesland, zij is 107 jaar, en aan Thijsje Laan, zij is de laatste vrouw die in onze regio werd geboren in de 20e eeuw: in de avond van 31 december 1999 in Hoorn. Natuurlijk kregen beide groot applaus. Dat was er ook voor de schrijfsters van het boek, de redactie en de beeldredacteur.

‘Duw Krul’ uit Wijdenes opent de tentoonstelling.
‘Duw Krul’ uit Wijdenes opent de tentoonstelling.
Mevrouw Driessen (107) en Thijsje Laan (13) krijgen de eerste twee exemplaren van het boek.
Mevrouw Driessen (107) en Thijsje Laan (13)
krijgen de eerste twee exemplaren van het boek.

Hierna kwam ‘Duw Krul’ uit Wijdenes, een West-Friese feministe, op haar versierde fiets aanrijden. Op 9 september 1913 protesteerde zij tijdens de onafhankelijkheidsfeesten, ze streed voor het vrouwenkiesrecht en het staatspensioen. De demonstrante anno 2013 (dus honderd jaar later) hield een korte toespraak tot de vrouwen en nodigde hen uit om naar de tentoonstelling te lopen. (NB Het zou aardig zijn te onderzoeken hoe het leven van Duw Krul is verlopen.)

Overzicht van de tentoonstelling.
Overzicht van de tentoonstelling.

De expositie bevat teksten en foto's uit zes van de negen hoofdstukken van het boek. Dat alles is gelardeerd met voorwerpen en kleding uit het depot van het museum. Het is een herkenbaar en overzichtelijk geheel geworden: een soort groot opgezet uittreksel uit het boek.
Vrouwen uit West-Friesland: komt het zien!

Een paneel van Vrouw en gezin.
Een paneel van Vrouw en gezin. Hierbij staat Truus Moerkamp-Bakker, wier uitspraken worden gebruikt in het hoofdstuk over dit onderwerp.

Ter gelegenheid van het boek en de tentoonstelling was ik zaterdagavond 11 mei te gast bij het programma Met het oog op morgen van de NOS. Ik mocht de muziek kiezen. Die moest een relatie hebben met het onderwerp en met moederdag. Ik kondigde drie nummers aan: Geen kind meer, Vrouwen en Liedje van altijd. Voorafgaand aan die liederen vertelde ik wat over vrouwen in de 20e eeuw.
Luisteren? Klik op onderstaande link. U kunt natuurlijk door scrollen als u niet alle praterij wilt horen.
http://www.radio1.nl/terugluisteren/tijd?terugluisteren_dag=2013-05-11&terugluisteren_hour=23.

Rechts en links de eigenaren van het Kooghuis, mevrouw en meneer Terra met oorkonde en bloemen.
Rechts en links de eigenaren van het Kooghuis, mevrouw en meneer Terra met oorkonde en bloemen. Tussen hen in Willem Messchaert en Evert Vermeer van de Boerderijenstichting.

Dit jaar is het Jaar van de Boerderij. De Boerderijenstichting trapte deze week in Uitgeest het jaar af met de uitreiking van drie Stolpawards. De eerste was bestemd voor de eigenaren van het Kooghuis, een in het oog vallende boerderij met trapgevel aan de Provincialeweg 3 in Uitgeest: prachtig gerestaureerd met veel moeite en vakmanschap. Jaren duurde het voordat dit resultaat werd bereikt, complimenten voor alle betrokkenen. Klasse!

De winnaars van de drie awards voor het Kooghuis.
De winnaars van de drie awards voor het Kooghuis. Links Jan Thamis, de nieuwe adviseur, die de oorkonde voor zijn voorganger in ontvangst nam, rechts Piet Verhoeven, midden Evert Vermeer en het echtpaar Terra.

De andere awards waren bestemd voor Piet Verhoeven, jarenlang een zeer actief bestuurslid van de stichting en voor de adviseur, die vijfentwintig jaar voor de stichting werkte. Hij bracht circa 550 adviezen uit aan boerderijbewoners en restaurateurs.
De Boerderijenstichting heeft veel plannen voor dit jaar: er verschijnt een boek Dans der daklichten, de beeldbank waarin alle boerderij van Noord-Holland zijn opgenomen, wordt met medewerking van de historische verenigingen aangevuld en up-to-date gemaakt, wandel- en fietsroutes worden opnieuw uitgegeven.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen

 


Hé, is dat Westfries?

403. Joos (mensen), komen jullie te konkelen (schaften, te ± 10 uur in de voormiddag 'n rustpauze onder 't werk, waarin 'n kop koffie door de baas wordt aangeboden).
Opm.: 'Konkelen' is wel Ned. maar betekent dan knoeien, knoeierijen plegen, kuipen, intrigeren, kwaadspreken, bv.: Door konkelen achter onze rug hebben ze ons die mooie betrekking afgesnoept.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.