Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2013 » 26 mei

Noordhollandpad en een insectenhotel

Een stevige wandeling was het vrijdagochtend 24 mei. In alle vroegte waren wandelliefhebbers naar Kolhorn gereisd om samen met Jaap Bond en andere gemeentelijke en provinciale bestuurders een stuk van het Noordhollandpad te lopen. Aan het eind van de etappe zou de officiële opening plaatsvinden van de recent aangelegde ecologische verbindingszone. Het was een van de koudste dagen van mei, maar goed weer om te lopen, de enkele bui dreef gelukkig grotendeels aan ons voorbij. Het pad voert dwars door het land, langs waterlopen en dan vooral langs het kanaal Alkmaar-Kolhorn.

In de rij voor een overstapje.
In de rij voor een overstapje.
Water en een appel van de provincie.
Water en een appel van de provincie.

Gaandeweg ontdekten we dat sommige overstapjes verkeerd geconstrueerd waren. Aan één kant is een hoge paal om je aan vast te houden en vaak liep daarvandaan dan het hek schuin omhoog, zodat het moeite kostte om je benen eroverheen te krijgen. Soms liep het hek schuin af naar beneden, dat was natuurlijk een stuk beter. In de groep liep de hoogste regelaar van de wandelpaden mee, dus we konden onze kritiek meteen bij hem kwijt.
Het leuke van zulke tochten is dat je lopende voort met veel mensen praat en steeds nieuwe verhalen hoort, ook van bestuurders.

Gedeputeerde Jaap Bond bij het insectenhotel.
Gedeputeerde Jaap Bond bij het insectenhotel.

Ter hoogte van Nieuwe Niedorp stopten we bij een bord met een kleed erover. Hier hield Jaap Bond zijn praatje en vervolgens onthulde hij een insectenhotel (zie foto)! Er waren nog geen gasten, hoewel het verblijf gratis is, hopelijk vinden ze snel hun weg naar dit nieuwe all inclusive resort.
De wandelaars sloegen af naar het dorp en lunchten gezamenlijk in De Rijd. Al lopend dacht ik dat iedere inwoner van onze provincie (voor zover ze daartoe in staat zijn) eigenlijk een deel van het Noordhollandpad zou moeten lopen. Al was het alleen maar om te zien hoe mooi het hier is!

Zo wordt het wandelpad aangegeven.
Zo wordt het wandelpad aangegeven.
Een lange sliert van wandelaars langs het kanaal Alkmaar-Kolhorn.
Een lange sliert van wandelaars langs het kanaal Alkmaar-Kolhorn.

Bronstijdspeeltuin in Enkhuizen: lekker samen kleien.
Bronstijdspeeltuin in Enkhuizen: lekker samen kleien.

Vorige week is de bronstijdspeeltuin midden in de nieuwe wijk Kadijken in Enkhuizen in gebruik genomen. De speeltoestellen zijn gebaseerd op zaken uit de bronstijd. Denk hierbij aan een grafheuvel met taludglijbaan, een klimfuik, een kuilenkrans met duikelrekken. Tijdens de openingsmiddag waren er mensen die demonstraties gaven van koken met kruiden, potten bakken, muziek maken en wilgentenen vlechten.

Het bordje met mijn gedichtje.
Het bordje met mijn gedichtje.

Natuurlijk mochten de kinderen hieraan meedoen. Al met al een vrolijke en meteen ook een historische middag. De opening verrichtte de wethouder, hij onthulde met enkele kinderen twee informatieborden. Op de ene staan verhalen over de bronstijd, op de andere (gemaakt op kinderooghoogte) een kort gedichtje van mijn hand. Beide heel mooi gemaakt!

Het grote informatiebord.
Het grote informatiebord.

De bronstijdboerderij met glijbaan.
De bronstijdboerderij met glijbaan.
De klimfuik.
De klimfuik.

Samen muziek maken op bijzondere instrumenten.
Samen muziek maken op bijzondere instrumenten.

Op eerste Pinksterdag mocht ik in de oude kerk in Hoogwoud het pinksterverhaal in het West-Fries voorlezen. Een heel aparte ervaring! Zo zie je maar weer dat het dialect op vele manieren gebruikt kan worden.
NB Op zondagochtend 30 juni is er in Opperdoes weer een West-Friese kerkdienst, verzorgd door Marijke en Jan Smit. Het begint om 9.30 uur, de kerk staat aan het Noorderpad.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen

 


Hé, is dat Westfries?

307. De schooljongens gaan in de winter skosse-loupen (van de ene ijsschots op de andere springen en lopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.