Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2013 » 13 juli

Veel gebeurd in West-Friesland!

Kort voor de zomervakantie gebeurt er doorgaans nog heel veel. Tentoonstellingen worden geopend, de West-Friese markt in Schagen gaat van start en bij ons genootschap draait alles om het jaarboek.
Over al die zaken zou ik wat willen vertellen. Een hele lijst dus. Maar ik sta heel kort stil bij de activiteiten. De foto's moeten het verhaal vertellen deze keer.

Opening Stoommachinemuseum Medemblik, 29 juni
Het machtigste museum van oostelijk West-Friesland, zou je het kunnen noemen: het Stoommachinemuseum aan de dijk, tussen Medemblik en Onderdijk. Het is gerenoveerd en er is een nieuw gebouw bij geplaatst, genaamd het Stoomtheater, waar presentaties en uitleg wordt gegeven over land, water en de strijd tussen die twee.
Gedeputeerde Elvira Sweet verrichtte de opening door de grote machine in werking te stellen. Het was een indrukwekkend gezicht. Veel genodigden bewonderden het museum en het theater, waar enkele toespraken werden gehouden. Het deed mij goed dat onze Westfriese vlag fier wapperde voor het stoere gebouw aan de dijk.

De Westfriese vlag hangt uit bij het Stoommachinemuseum.
De Westfriese vlag hangt uit bij het Stoommachinemuseum.

Genodigden in het museum.
Genodigden in het museum.

Gedeputeerde Elvira Sweet krijgt uitleg over de werking van de machine.
Gedeputeerde Elvira Sweet krijgt uitleg over de werking van de machine.

Stook het vuur op.
Stook het vuur op!

Het Stoomtheater wordt geopend.
Het Stoomtheater wordt geopend.

Inpakken jaarboek, 3 juli
Zoals gewoonlijk gebeurde dat in de schuur van Wijndomein Koen van Pieter de Boer in Zuid-Scharwoude. Veel hulp van vrijwilligers en een prima verzorging door Barbara Zweet. Al voor enen kwamen de bezorgers boeken halen en dat liep zo door tot vier uur. Toen waren de meeste dozen weg. Een enkeling kwam zijn stapel die avond nog halen.
Veel dank aan allen die voor de verspreiding zorgden! Soms waren de boeken dezelfde middag al bij de leden.

De voormalige en huidige secretaris werken eendrachtig samen: Stan Nuveen en Jan Wittink.
De voormalige en huidige secretaris werken eendrachtig samen: Stan Nuveen en Jan Wittink.

Barbara Zweet zorgde voor de catering.
Barbara Zweet zorgde voor de catering.
Alie Vis en Margreet de Reus zijn druk bezig met de postverzending.
Alie Vis en Margreet de Reus zijn druk bezig
met de postverzending.

Hoge stapels boeken bij Reyer Klaver en Jan Smit.
Hoge stapels boeken bij Reyer Klaver en Jan Smit.

Ondertussen tijd voor een praatje: Gerianne Helder en Netty Zander.
Ondertussen tijd voor een praatje: Gerianne Helder en Netty Zander.

Openingsdag Schager folkloremarkt, 4 juli
Wat een prachtig weer op deze eerste West-Friese marktdag! Een lekker zonnetje en een vleugje wind: prima. Het was weer als van ouds. Al zestig jaar wordt de folkloremarkt gehouden en, ook al kwamen er nieuwe activiteiten bij, de kern – optocht en dansen op het podium bij de kerk – bleef onveranderd.
Dat staat nog steeds als een huis. Ook deze eerste dag weer veel belangstelling voor de rijtuigen, de mensen in kostuum en de dansgroep.
Bij de openingsmaaltijd bij Markt 15 waren de missen van de afgelopen jaren uitgenodigd. De miss-verkiezing is sinds 1973 een vast ritueel in de tijd voorafgaand aan de eerste marktdag. Veel prachtige dames aten lekker van de greêuwe urte en de griesmeelpudding.
De organisatie werd goed gedacht door bedrijfsleven en andere partijen. Er werden behoorlijke bedragen geschonken. Ook ‘onze’ stichting Creatief Westfries gaf zeshonderd euro aan de stichting Westfriese Folklore. Een mooi gebaar! Iedere donderdag treden leden van Creatief Westfries op in het Nieuwe slot, steeds voor een volle zaal met mensen die genieten van de verhalen, rijmen en liedjes.
Ook het genootschap wenst de Schager markt een mooi jubileumjaar toe. Als dank gaf ik de bestuursleden en de missen mijn afscheidsboekje ‘Een lied over doik’.


Kinderen in de optocht, een vertederend gezicht.Drie mooie dames op een rij: Bregtje Buishand, Barbara Zweet en Gré de Groot.
Drie mooie dames op een rij: Bregtje Buishand, Barbara Zweet en Gré de Groot.


Kinderen in de optocht, een vertederend gezicht.
De nieuwe miss Westfriese markt: Jessica de Vos.
De nieuwe miss Westfriese markt: Jessica de Vos.

Stolpensymposium in Hoogwoud, 5 juli
In de monumentale hervormde kerk van Hoogwoud werd op vrijdag 5 juli een Stolpensymposium Onder de stolp? gehouden, georganiseerd door de Boerderijenstichting, de Cultuurcompagnie Noord-Holland en de WZNH adviescommissie voor ruimtelijke kwaliteit. Er bestond veel belangstelling voor dit symposium, dat met name bedoeld was voor gemeenteambtenaren en beleidsmakers.
De opening werd verricht door de Commissaris van de Koning de heer Remkes. Hij vond het jammer dat het koningspaar bij hun kennismakingsbezoek in juni niet in een stolp waren geweest. Dé icoon van Noord-Holland immers!
De sprekers waren stuk voor stuk goed en zeiden in de beperkte tijd die hen toebedeeld was, zinnige dingen. Met veel kennis van zaken vertelden ze over hun werk, hun vakgebied, hun studie, hun aanpak. Daarnaast gaven ze adviezen en deden hun ideeën voor de toekomst uit de doeken.
In de middag was er gelegenheid om vier boerderijen aan de Koningspade te bezoeken: de bekende Willemshoeve, de zeer oude stolpboerderij van voorheen de familie Beerepoot en nu van John Kunis en Irma Stroet, de nieuw gebouwde stolp van Johan Schilder en de museumboerderij West-Frisia.
Al met al een heel leerzame en informatieve dag.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen

We brachten een bezoek aan de bekende Willemshoeve aan de Koningspade.
We brachten een bezoek aan de bekende Willemshoeve aan de Koningspade.

Vroeger en nu in de boerderij van John Kunis en Irma Stroet: kleurig speelgoed naast de oude haard.
Vroeger en nu in de boerderij van John Kunis en Irma Stroet: kleurig speelgoed naast de oude haard.

 


Hé, is dat Westfries?

383. Op oudejaarsavond had moeder boffers gebakken (kleine, dikke pannekoek, waarin gist gebruikt is) en bollebuisies (poffertjes).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.