Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2013 » 19 juli

Drie openingen en één diefstal

Om maar met dat laatste te beginnen: afgelopen week is het bordje met mijn gedichtje ‘Onder de grond’ gestolen. Het stond bij de nieuwe bronstijdspeeltuin in de Enkhuizer wijk Kadijken. Archeoloog Michiel Bartels ontdekte de diefstal toen hij met collega’s een kijkje ging nemen bij de bijzondere, op archeologische vondsten gebaseerde, speeltuin. (zie Binnendijks van 26 mei).
Ik hoop van harte dat het bordje niet vernield is, maar gewoon meegenomen en dat het snel weer teruggebracht wordt. Want dit gedichtje is voor iedereen!

Hier staat het bordje nog in volle glori.
Hier staat het bordje nog in volle glorie

Drie openingen zo midden in juli. Allereerst op vrijdagavond 12 juli de tentoonstelling in de kerk van Aartswoud. Het thema is speelgoed. Welzijnswerker Wiebo Beenen van de gemeente Opmeer hield de openingstoespraak en al touwtje springend hupte hij vervolgens de kerk binnen. Veel nostalgisch speelgoed staat er opgesteld, maar de lijn naar nu wordt hier en daar doorgetrokken. Kleine theeserviesjes, poppenwagens, houten vrachtauto's, boeken, spellen en ouderwetse bikkels (met spelregels van het bikkelen) zijn te bewonderen. Op panelen hangen ansichten en foto's waar speelgoed en kinderen op te zien zijn. Al met al een plezierige tentoonstelling, geopend op zaterdag- en zondagmiddag.

Wat een mooie houten wagen.
Wat een mooie houten wagen!

Speelgoed op de tentoonstelling in Aartswoud.
Speelgoed op de tentoonstelling in Aartswoud.

Op de Westerdijk in Hoorn opende zaterdag 13 juli het tijdelijke horecapaviljoen Zeespiegel. Elk weekend, tot en met 11-08, worden gasten verrast met een divers aanbod op muzikaal, cultureel én sportief gebied en uiteraard een drankje en hapje. Dit jaar werkt het paviljoen samen met programmabureau Westfriese Omringdijk: dat brengt een programma vol Westfriese bespiegelingen aan zee! Die bespiegelingen worden op zaterdag- en zondagmiddag gehouden, steeds om 15 uur. Gratis entree! Op zondagmiddag 11 augustus, de laatste dag dat het paviljoen open is, mag ik West-Friese teksten voorlezen (zie voor het totale programma: Nieuws).
Een mooi particulier initiatief in Hoorn! De organisatoren vinden dat de stad, met name op de Westerdijk ter hoogte van de oude schouwburg, het water veel te veel de rug toekeert. Hier liggen kansen en mogelijkheden voor een prachtige verbinding tussen stad en zee.

Opening van paviljoen Zeespiegel op de Westerdijk in Hoorn door wethouder Ronald Louwman.
Opening van paviljoen Zeespiegel op de Westerdijk in Hoorn door wethouder Ronald Louwman.

Het tweede fraaie en uitbundige initiatief is Karavaan, die dit weekend neerstrijkt in Hoorn. Donderdagavond 18 juli was de opening met een fascinerende voorstelling van acrobaten. De locatie was een speelweide met op de achtergrond een hoge speelheuvel en het IJsselmeer. Veel belangstelling op de tribune, veel ‘oh's’ en ‘ah's’, veel applaus. Daarna een openluchtfilmvoorstelling of gewoon wat kletsen met zicht op het water, de haven en het Oostereiland. Een geweldige avond!

Acrobatiek bij Karavaan in het Julianapark in Hoorn.
Acrobatiek bij Karavaan in het Julianapark in Hoorn.
Zomaar aan de weg: kersen in een mand.
Zomaar aan de weg: kersen in een mand.

Maar: ook het kleine is mooi. Fietsend door West-Friesland zie je zoveel leuke plaatjes. Zoals de kersen in de mand of twee bijenkasten in een boogerd.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen

Bijenkast in een boogerd.
Bijenkast in een boogerd.

 


Hé, is dat Westfries?

307. De schooljongens gaan in de winter skosse-loupen (van de ene ijsschots op de andere springen en lopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.