Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2013 » 25 augustus

Van een kalfje en een Schager feest!

Op vrijdagavond 9 augustus bezochten we met de leden van de Beheercommissie van het Huis van Oud het Rundveemuseum in Aartswoud. We kregen daar deskundige uitleg van Meindert Nieuweboer. Aan het eind van zijn verhaal zei hij opeens: ‘Ik denk dat jullie een primeur hebben. Er is net in het land een kalf geboren.’ Het bleek een Blaarkop-kalfje te zijn. Natuurlijk gingen we hem bewonderen: hij had wel iets weg van een pandabeer, zo zwart met witte vlekken rond zijn ogen. De rondleiding was interessant (gaat u vooral eens kijken!), maar het pasgeboren kalf zullen we ons het beste herinneringen van dit bezoek.

Het pasgeboren kalfje in het land achter het Rundveemuseum in Aartswoud.
Het pasgeboren kalfje in het land achter het Rundveemuseum in Aartswoud.

De zondag erna, 11 augustus, mocht ik voorgaan in de oude Ursulakerk in Warmenhuizen. Het was een West-Friese dienst met als thema Kloin en groôt. De gemeente had veel reclame gemaakt voor deze dienst, wat tot gevolg had dat de kerk vol zat en dat er ook velen in West-Fries kostuum aanwezig waren. Al met al was het een bijzondere en aansprekende viering.

De afgelopen week zat vol met vergaderingen. Voor mij was het tot drie maal toe de laatste keer dat ik erbij aanwezig was. Er werd aan het eind een nieuwe datum afgesproken, die ik niet meer in mijn agenda hoefde te zetten… Wat onwerkelijk allemaal, maar toch: een goed afscheid zo. Een doordachte en bewuste beslissing om te stoppen als voorzitter. Iedere laatste keer roept echter weemoed op.
Gelukkig staan er ook nieuwe uitdagingen op stapel. Meteen na de Westfriezendag begin ik met de verkoop van mijn nieuwe roman Stolp. De presentatie was op 24 augustus in kleine kring in Wognum. Op vrijdagavond 13 september presenteer ik het boek waarschijnlijk bij boekhandel Plukker in Schagen. De roman komt juist dit jaar uit omdat 2013 uitgeroepen is tot het Jaar van de Boerderij.
Dan is er de Open Monumentendag op 14 september. Als lid van de OM-commissie van de gemeente Medemblik ben ik betrokken bij de (45) openstellingen in deze gemeente. Ook hier speelt de boerderij een rol: veel van de monumenten die hun deuren open zetten, zijn stolpboerderijen. Met name in Wognum, Benningbroek, Sijbekarspel en Twisk is hun pracht en praal te bezichtigen.

Willem van Beijeren, Heer van Schagen, en zijn eega zijn gearriveerd in de Grote Kerk op de Markt.
Willem van Beijeren, Heer van Schagen, en zijn eega zijn gearriveerd in de Grote Kerk op de Markt.

Zang van het kwartet De Schager Minstrelen.
Zang van het kwartet De Schager Minstrelen.

Willem en Johanna met naast hen twee heren die de gasten verwelkomden.
Willem en Johanna met naast hen twee heren die de gasten verwelkomden.

Op de muur die rond de kerk staat werd een kunstwerk onthuld, dat refereert aan 550 jaar marktrecht.
Op de muur die rond de kerk staat werd een kunstwerk onthuld, dat refereert aan 550 jaar marktrecht. De maker is Rutger Jan Bredewold (rechts).

Vrijdagavond 23 augustus vond de opening van het weekend rond 550 jaar marktrechten Schagen plaats. Alle genodigden verzamelden zich in de Grote Kerk op de Markt. In een koets kwamen daar Willem van Beijeren, Heer van Schagen, en zijn eega Johanna van Avenes tot Hodenpijl aanrijden. Onder trompetgeschal stegen ze uit en schreden de kerk binnen. Het kwartet De Schager Minstrelen zong vervolgens prachtige liederen uit onder meer de zestiende eeuw. Na een aantal toespraken was er gelegenheid de tentoonstelling in de kerk te bekijken. De drie historische verenigingen van de nieuwe gemeente Schagen presenteerden zich, ook waren er schilderijen van kunstenaars uit de regio te zien. Op zaterdag 24 en zondag 25 werd in de jubilerende marktstad de grootste markt ooit gehouden, met heel veel kramen, optredens, keuringen en muziek. Kortom: Schagen zette zijn beste beentje voor!

En wij gaan ook naar Schagen. Op zaterdag 7 september is onze Westfriezendag in die stad. Voor mij enigszins een thuiswedstrijd: ik ging hier naar school en ook natuurlijk ‘uit’. Ik hoop velen van u te mogen verwelkomen bij Igesz en in de kerk!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen

 


Hé, is dat Westfries?

323. Op carnaval had ie zich verkleed; hij zag er kakkelollig uit (potsierlijk, belachelijk, als 'n hansworst); de meesten konnen 'm geniesen (herkenden 'm niet eens).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.