Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Weblinks » Archieven

Archieven

Westfries Archief
Westfries Archief
Archieven van de gemeenten Andijk, Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Noorder-Koggenland, Obdam, Opmeer, Stede Broec, Venhuizen, Wervershoof, Wester-Koggenland, Wognum, waterschap Westfriesland. De meeste archieven zijn toegankelijk middels een inventaris. Van sommige bestanden zijn ook extra alfabetische toegangen op naam gemaakt. Soms moeten alle stukken over een onderwerp of periode worden doorgenomen, vaak zelfs uit verschillende archieven. Daarnaast bezit het Westfries Archief ook een grote historische bibliotheek en een verzameling oude foto's, prenten, tekeningen en topografische kaarten. Website »

Noord-Hollands Archief
Rijksarchief Noord-Holland
Het Noord-Hollands Archief is hét historisch informatiecentrum voor Noord-Holland, Kennemerland en Haarlem.
De collectie omvat de archieven van rijksinstellingen in de provincie, archieven die zijn overgedragen door de provincie Noord-Holland en archieven van de gemeenten Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn, Velsen, Zandvoort, en archieven van waterschappen binnen het gebied van deze gemeenten.
Daarnaast beheert het Noord-Hollands Archief de Provinciale Atlas van Noord-Holland en de Kennemer Atlas, beide bestaande uit kaarten, prenten, tekeningen, foto's en prentbriefkaarten. Website »

Waterlands Archief
Waterlands Archief
Een schat aan informatie, dat is wat het Waterlands Archief te bieden heeft. Wie op zoek gaat naar het verleden van Waterland, de Beemster, de Purmer, de Zeevang en Wormerland zal op het Waterlands Archief veel van zijn gading vinden. Hier bevinden zich immers de archieven van de gemeenten en waterschappen in dit gebied. Met daarnaast nog archieven van notarissen, kerken en particuliere organisaties. Een schat aan historische gegevens, die nog verrijkt wordt door een prachtige bibliotheek en een indrukwekkende collectie kaarten, prenten en foto's. Website »

Regionaal Archief Alkmaar
Regionaal Archief Alkmaar
Het Regionaal Archief is een overheidsinstelling waar iedere burger kosteloos archieven en cultuurhistorische collecties van de eigen regio kan raadplegen. Medewerkers van de archiefdienst helpen bezoekers bij het zoeken. Bij het Regionaal Archief worden de oudere archieven van een groot aantal gemeenten, waterschappen en andere overheidslichamen bewaard. Ook is er een uitgebreide bibliotheek aanwezig en een grote verzameling beeldmateriaal (foto's, ansichtkaarten, films enz.). Aangesloten gemeenten zijn: Alkmaar, Anna Paulowna, Bergen, Castricum, Graft-De Rijp, Harenkarspel, Heerhugowaard, Heiloo, Den Helder, Langedijk, Niedorp, Schagen, Schermer, Wieringen, Wieringermeer en Zijpe. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft de archieven van de voormalige waterschappen in dit gebied en in de Kop van Noord-Holland bij het Regionaal Archief ondergebracht. Ook archieven van particuliere instellingen en personen, zoals kerkgenootschappen, verenigingen , stichtingen, bedrijven en families, worden bij het Regionaal Archief bewaard. Website »

 

Boerderij in het buurtschap Harderwijk. <!-- 396 -->
Boerderij in het buurtschap Harderwijk. (Foto 396 uit het Westfrieslandspel)

 


Hé, is dat Westfries?

225. De kippen lopen allemaal te eizen (voedsel zoeken en oppikken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.