Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Weblinks - Musea

Musea

Westfries Museum
Westfries Museum
Het Westfries Museum is een historisch museum met een zeer gevarieerde collectie. In 25 zalen en kamers zijn een enorme hoeveelheid voorwerpen te zien op het gebied van bijvoorbeeld de geschiedenis van de stad Hoorn, de kunstnijverheid, de schutterij, de Verenigde Oostindische Compagnie, de handel en archeologie.
Gedurende de ruim honderd jaar dat het museum bestaat, werd het gebouw verrijkt met schuttersstukken, schoorsteenstukken, en interieuronderdelen die herinneren aan hun vroegere gebruikers. Daarnaast kregen tal van voorwerpen met betrekking tot de cultuur en de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland een plaats in dit gebouw. De beschrijvingen van het gebouw en de collectie geven een beeld van een opmerkelijk stukje vaderlandse geschiedenis. Website »

Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg
Museum Vreeburg is een geheel in oude stijl gerestaureerde 17de-eeuwse stadsboerderij annex Rijtuigmuseum in het oude centrum van Schagen. Schagen ligt in West-Friesland in de kop van Noord-Holland. De boerderij is nu een prachtig streekmuseum, dat een beeld geeft van leven en wonen rond 1900. In een nieuw gebouw aan de achterzijde van de boerderij bevindt zich het Rijtuigmuseum, waar authentieke rijtuigen van de Stichting Westfriese Folklore staan opgesteld. Website »

Museum Broeker Veiling
Museum Broeker Veiling
De oudste doorvaar-groentenveiling ter wereld. Op deze historische plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen bij afslag ontstaan en dit systeem wordt tegenwoordig bij alle grote veilingen toegepast. De herinnering wordt levend gehouden door het historische veilinggebouw en de markante lighallen die boven het water gebouwd zijn. Website »

 

Nederlands Stoommachinemuseum
Nederlands Stoommachinemuseum
Vanaf 1976 is het stoomgemaal "Vier Noorder Koggen" zelden meer in gebruik, omdat na de ruilverkaveling en de bouw van een nieuw gemaal te Wervershoof de functie is komen te vervallen. Sinds 1975 staat het gebouw op de monumentenlijst. Om het gemaal te behouden en een nieuwe functie te geven richt men een werkgroep op, en na de onderhandelingen met het Stoommachinemuseum en het Waterschap West-Friesland, is de nieuwe bestemming een feit: de Stichting Nederlands Stoommachinemuseum gaat in het voormalig stoomgemaal "Vier Noorder Koggen" een museum exploiteren met als basis de "collectie Jongert". Website »

Zuiderzeemuseum
Zuiderzeemuseum
In elk jaargetijde komt u ogen en oren tekort in het Zuiderzeemuseum. De poorten van het Museumpark zijn het hele jaar door geopend. Van 29 oktober tot en met 30 maart is het uitsluitend een wandelpark, zonder echte bewoners en ambachtslieden. Tijdelijke tentoonstellingen en de vaste collectie zijn het hele jaar door te bewonderen in het Museum. Liefhebbers van kunst en cultuur komen in het Museum volop aan hun trekken met de verrassende tijdelijke tentoonstellingen. In de hobbelige straatjes van het Museumpark bent u terug in de wereld van een eeuw geleden. Maar liefst 25.000 objecten telt de collectie van het Zuiderzeemuseum. Website »

Poldermuseum, Heerhugowaard
Het Poldermuseum Heerhugowaard is gevestigd in het voormalige Poldergemaal aan de Huigendijk, de zuidelijke ringdijk, waar de polder het diepst is (3 meter 90 onder NAP).
De pompen uit 1907 met bijbehorende apparatuur; een prachtig houten schaalmodel van de stoommachine met ketel en pompen, evenals de vergadertafel en stoelen van het polderbestuur zijn te zien in deze ruimte, waar men tegenwoordig ook kan trouwen.
Vanuit de bedieningsruimte van de krooshekreinigingsinstallatie heeft men een fraai uitzicht op het zuidoostelijk deel van de Stad van de Zon, waar het water weer de ruimte krijgt. Website »

Saet & Cruyt
Het Nationaal Saet en Cruytmuseum geeft een overzicht van de geschiedenis van de teelt en handel in groente- en bloemzaden. Een permanente tentoonstelling van alle facetten van het zaadvak. Daarnaast bieden wij wisselende exposities met diverse thema's rondom zaden en kruiden. Website »

Museum van de Twintigste Eeuw, Hoorn
Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn vertelt aan de hand van honderden voorwerpen en tientallen interieurs het leven in de vorige eeuw. Hoe woonden onze (groot)ouders? Met welk speelgoed speelden kinderen? Wat voor winkels waren er? Hoe werd gekookt? Wat deed men in de vrije tijd? Wat was er op radio of televisie te beleven? Op dit soort vragen krijg je in dit nostalgische museum antwoorden. Website »

Stedelijk Museum, Alkmaar
Stedelijk Museum Alkmaar is hét geheugen van de stad Alkmaar en het vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Alkmaar en omgeving wil beleven en ontdekken.
In het museum wordt het verleden op een actuele en persoonlijke wijze gepresenteerd in afwisselende en interactieve presentaties. De sterke collecties oude schilderkunst, zilver, Bergense School en historisch speelgoed maken Stedelijk Museum Alkmaar aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek. Website »

Rundveemuseum Aat Grootes, Aartswoud
De Stichting Rundveemuseum Aat Grootes heeft in het Westfriese dorp Aartswoud een rundveemuseum opgezet. Een ‘levend’ museum waarin tal van bedreigde oude Nederlandse rundveerassen door raszuivere fok voor ondergang worden behoed. Een museum met een educatief centrum, dat bezoekers informeert over de historie van die oude rassen en over de melkveehouderij en het plattelandsleven in de loop der tijden. Website »

Museumboerderij West-Frisia, Hoogwoud
De boerderij Westfrisia uit 1857 is een goed voorbeeld van een veeboerderij zoals die ontwikkeld is in het Noord-Hollandse polderlandschap boven het IJ. De polders bleken vooral geschikt als grasland. De functies van het bedrijf hebben de vorm van het monumentale bouwwerk bepaald: aan twee zijden stallen voor het vee, de dars (onder andere wagenberging) en de woning zijn rondom de hooiberg geplaatst. Website »

 

In dit gebouw te Schagen zat vroeger de Rijks Landbouw Winterschool. <!-- 247 -->
In dit gebouw te Schagen zat vroeger de Rijks Landbouw Winterschool. (Foto uit het Westfrieslandspel)

 


Hé, is dat Westfries?

721. Kalkedodders zijn kale, jonge vogeltjes, die nog maar korte tijd uit 't ei zijn.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.