Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Weblinks » West-Friesland

West-Friesland

De canon van West-Friesland
De canon van West-Friesland
De Canon van West-Friesland is de op schrift gestelde geschiedenis van West-Friesland. Een canon geeft weer wat je in ieder geval zou moeten weten van de geschiedenis van een land, streek of maatschappelijk fenomeen. In dit geval gaat het dus om de streek West-Friesland.
De Westfriese Canon maakt deel uit van de reeks Regionale Canons van Noord-Holland. Elke Noord-Hollandse regio zijn eigen canon. Met dat doel startte Cultureel Erfgoed Noord-Holland het project Regionale Canons van Noord-Holland. In elke regio is daarvoor een commissie van deskundigen actief. Zo ontstaan veelzijdige regionale geschiedenissen. Website »

Westfriese Omringdaik Sait
Westfriese Omringdaik Sait
Al eeuwenlang weet West Friesland zich omarmd door een trots dijkenstelsel. Wie staat er nog stil bij het bloed, het zweet en de tranen van de nijvere werkers die eeuwenlang hebben gestreden tegen het water. Deze Sait wil het podium zijn waarop een eerbetoon wordt gebracht aan hen, en het machtige dijkmonument zelf. Website »

 

 

Vereniging Behoud Westfries Kostuum
Vereniging Behoud Westfries Kostuum
Als "Vereniging Behoud Westfries Kostuum" (VBWK) willen wij het authentieke Westfriese kostuum (onze streekdracht) van rond het jaar 1900 zo goed mogelijk bewaren, evt. herstellen en laten zien.
Dit doen wij veelal tijdens kledingshows en bijzondere evenementen op onze gastlocatie Museum Broeker Veiling, te Broek op Langedijk ('s wereld oudste doorvaarveiling).
Wij geven aan de bezoekers uitvoerig uitleg over onze historische kleding en de attributen, die daar bij horen. Website »

Westfriese Folklore
Westfriese Folklore
Sinds 1953 organiseert de Stichting ter Bevordering van de West-Friese Folklore de 10 West-Friese donderdagen. Deze donderdagen staan in het teken van o.a. leven, werken en kleden anno 1910.
De 10 donderdagen beginnen al vroeg, om 8.30 uur komen vrijwilligers samen bij museumboerderij “Vreeburg” om de paarden voor de koetsen te spannen.
Om 10.45 uur begint de optocht. Zo'n 20 koetsen en 350 vrijwilligers vormen een optocht die er zeer verzorgd uit ziet. Deze verzameling koetsen en authentiek geklede vrijwilligers uniek is in Nederland. Er lopen ook veel kinderen mee en dames met oude kinder- en wandelwagens. Ook deze wagens moeten authentiek zijn. Website »

Archeologie West-Friesland
Archeologie West-Friesland
Archeologie West-Friesland beheert de Archeologische Waardenkaarten en Archeologische Beleidskaarten van de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec. Aan een update van diverse kaarten wordt op dit moment hard gewerkt. Tevens heeft Archeologie West-Friesland het doel om een onderzoeksagenda voor de deelnemende gemeenten op te stellen. Het streven is om de kwaliteit van het archeologisch beleid en de implementatie van archeologie in ruimtelijke ordeningsvraagstukken te verbeteren. Website »

 

De Kerksteeg is één van de hoogste plekken van Medemblik. <!-- 277 -->
De Kerksteeg is één van de hoogste plekken van Medemblik. (Foto uit het Westfrieslandspel)

 


Hé, is dat Westfries?

775. Morgen ga ik 't plafond wittelen (witten). Ik zal de witteles maar klaar maken (witsel, witkalk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.