Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Publicaties » Omringdijk » Actueel » 2011 » 7 april

Het startsein van het seizoen 2011 voor de dijk

Netty Zander

We zitten op strobalen bij de aftrap van het seizoen 2011 van het programmabureau van de Westfriese Omringdijk. Het vindt plaats bij de familie Schilder in De Weere, in een tent die voor een stal is geplaatst. Het is een druk bezochte avond, we hebben zicht op lakenvelderkoeien, deze laten zich af en toe op de juiste momenten horen. Dat klinkt geruststellend in mijn oren.

Strobalen om op te zitten: lekker warm.
Strobalen om op te zitten: lekker warm (foto Ina Broekhuizen).

Lakenvelderkalfje van de familie Schilder.
Lakenvelderkalfje van de familie Schilder (foto Netty Zander).

In de tent kun je verschillende West-Friese lekkernijen proeven, want april is de maand van West-Friese producten. Een noviteit is het 'Omringbord'. Dit bord met het logo gemaakt door René Knip is speciaal ontwikkeld naar aanleiding van de receptenwedstrijd 'Omringd door lekkers'.

Het bord is onder glazuur gebakken.
Het bord is onder glazuur gebakken,
de decoratie is er tijdens de productie van het porselein opgeplaatst.
Diameter 32 cm, tekstrand 5 cm. Prijs: € 24,50 (foto Netty Zander).

Na de opening door wethouder Deutekom houdt Ellen Klaus van Kunst Cultuur Noord-Holland trots het artikel van 26 maart over de Westfriese Omringdijk in de hoogte. Hierin wordt door Bert Wagendorp in de Volkskrant de dijk beschreven door middel van een interview met Sjaak Bos. Daarin ook de aankondiging van een ronde over de Westfriese Omringdijk: een bijzondere ronde over de eeuwenoude dijk, hij heet de 'Grôte Daikboekel': een sterke naam. In Frankrijk heb je de onder wielerliefhebbers bekende 'La Grande Boucle', vandaar de naam. Het initiatief van deze ronde is van Sjaak Bos, deze gaat overgenomen worden door de fietsvereniging Le Champion, de Volkskrant en het programmabureau. Zij gaan de toertocht organiseren. Het wordt zaterdag 2 juli de zevende Grôte Daikboekel.

De renners van de Grôte Daikboekel in Andijk.
De renners van de Grôte Daikboekel in Andijk (foto Sjaak Bos).

De Westfriese Omringdijk vormt ook dit jaar het podium voor verschillende culturele, toeristische en culinaire initiatieven. Door middel van bijzondere evenementen, arrangementen, promotiemiddelen en activiteiten wordt West-Friesland nog aantrekkelijker gemaakt voor liefhebbers van de West-Friese cultuur. Dit jaar is er een rol weggelegd voor de 'Kanjers van de dijk', zij worden gepresenteerd aan de aanwezigen en op de foto gezet. Deze Kanjers zijn op 21 locaties te vinden. Bezoekers aldaar kunnen rekenen op een gastvrije ontvangst.

Op de avond hangt geen Westfriese vlag. Ina Broekhuizen en ik brengen hem op de zeepkist, in dit geval een Opperdoezer-Ronde-kist onder de aandacht.

Het programmabureau van de Westfriese Omringdijk is een samenwerkingsverband van elf gemeenten binnen de dijk, Kunst en Cultuur Noord-Holland en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, Provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de Rabobank Hoorn-Midden Westfriesland. Zij slaan meerjarig de handen ineen om de Westfriese Omringdijk te promoten en leveren daarvoor financiën. Het Westfries Genootschap is ook partner in het programmabureau. Wij leveren kennis en ideeën en fungeren als vraagbaak voor het programmabureau, evenals het Westfries Archief en het Westfries Museum.

 


Hé, is dat Westfries?

460. Hij heeft 't wild in de bienen (hij is erg gehaast, bv. in z'n werk). In z'n haast stroffelde (struikelde) ie over 'n steen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.