Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Publicaties » Omringdijk » Actueel » 2011 » 8 juli

“Onze Dijken” - wandel, beleef en vertel mee!

Onze Dijken is een publieksproject over de verhalen van de monumentale dijken van Noord-Holland

“Telkens als ik die groote watervlakte van het overstroomde gebied voor mij zag liggen in al haar uitgestrektheid en schijnbare kalmte, werd ik steeds herinnerd aan den loozen vos, die zijn buit beloerend, op het juiste oogenblik dezen bespringt.”

In de maanden juli en augustus nodigt het programma Onze Dijken bezoekers uit om mee te wandelen door het Noord-Hollandse landschap en de verhalen van de Noorder IJdijken, de Westfriese Omringdijk en de Wierdijk te beleven. Verhalenvertellers zoals Willem Messchaert en polderwachter Marcel Blekendaal, beeldend kunstenaar Roos van Haften en anderen trekken samen met bezoekers erop uit om de dijken te ontdekken en te beleven. Via www.noord-holland.nl kan iedereen zijn persoonlijk dijkverhaal insturen.

Programma Onze Dijken
Zaterdag 16 juli
In het weekend van 16 en 17 juli staan de Noorder IJdijken in de schijnwerpers. Naast een tentoonstelling over de dijkdoorbraak in 1916 en een wandeling rond Fort Edam kunnen jonge en oudere bezoekers de dijk tekenen onder begeleiding van een beeldend kunstenaar.

Locatie: Molen De Breek, Etersheimer Braakweg 5, 1474 MV Oosthuizen
Doorlopend programma van 11.00 uur tot 17.00 uur:
• Campaign for Drawing: teken de Noorder IJdijken!
• tentoonstelling over dijkdoorbraak van 1916

Wandeling
12.00 uur en 15.00 uur: wandeling met Willem Messchaert over de Noorder IJdijken
Locatie: vanaf Molen De Breek, Etersheimer Braakweg 5, 1474 MV Oosthuizen
Willem Messchaert is oud voorlichter van Noord-Hollandse waterschappen. Als kenner en educator van landschappen en polders in het algemeen en dijken in het bijzonder neemt hij u mee de Noorder IJdijken op. De wandeling duurt ongeveer 1 uur.

Zondag 17 juli
Locatie: Molen De Breek, Etersheimer Braakweg 5, 1474 MV Oosthuizen
Doorlopend programma van 11.00 uur tot 17.00 uur:
• Campaign for Drawing: teken de Noorder IJdijken!
• tentoonstelling over dijkdoorbraak van 1916

Wandeling
12.30 uur en 14.30 uur: wandeling met Hans Eikelenboom over de Noorder IJdijken bij Fort Edam
Locatie: rond Fort Edam, vertrek met de bus vanaf Molen De Breek, Etersheimer Braakweg 5, 1474 MV Oosthuizen
Dijkdeskundige Hans Eikelenboom van de provincie Noord-Holland neemt u mee de Noorder IJdijken op. Hij vertelt het verhaal van de dijk: de historie, de braken en strijd tegen het water. Ook vertelt hij u over de dijkversterking die de komende jaren plaats gaat vinden en hoe bij het maken van de plannen hiervoor gebruik wordt gemaakt van het landschap en de cultuurhistorie. Aan het einde van de wandeling wordt de historische Uitwaterende Edam bezocht. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur.

Zaterdag 23 juli
Op zaterdag 23 juli komen de middeleeuwen tot leven bij 't Huys te Nuwendore. Deze dag staat in het teken van de beleving van het gebied rond 1300 na Chr. Daarnaast is het mogelijk een bezoek te brengen aan museum Surmerhuizen om de kasteelvondsten van 't Huys te Nuwendore te bezichtigen.
Locatie: Burchtweg 3 te Sint Maarten
Vanaf 11.00 uur (doorlopend programma)
• De Troubadours spelen muziek en laten samen met de Compagnie van Brederode de 13e eeuw herleven. Bezoekers kunnen boogschieten, kijken naar het bewerken van wol en eten proeven dat vers uit de pannen komt. De Compagnie van Brederode en De Lepelaar koken met vergeten groenten uit de regio.
• Fototentoonstelling van het kasteelterrein, van opgraving tot nu
• Presentatie over de geschiedenis van de omgeving door de Regionale Archeologie Gheestmanambocht
11.00 uur en 13.00 uur Rondleiding kasteelterrein
12.00 uur en 14.00 uur Wandeling in de sporen van Floris V met Frans Diederik over de Westfriese Omringdijk naar Museum Surmerhuizen waar een tentoonstelling is ingericht met de mooiste vondsten van het kasteel.
13.30 uur en 15.30 uur Wandeling over de Westfriese Omringdijk met Willem Messchaert naar de kerk van Eenigenburg die op een terp is gebouwd.
17.00 uur Afsluiting

Zaterdag 27 en zondag 28 augustus
Locatie: Wierschuur, Stroeërdijk 1, 1777 PG Hippolytushoef
Tijden: 11.00 tot 17.00 uur
Ter afsluiting besteedt Onze Dijken in het weekend van 27 en 28 augustus aandacht aan de Wierdijk, met een tekenactiviteit in de Wierschuur, een presentatie van ideeën over Herbestemming van de Wierschuur en een wandeling over de Wierdijk.

Aanmelden voor alle wandelingen kan op www.noord-holland.nl

 


Hé, is dat Westfries?

383. Op oudejaarsavond had moeder boffers gebakken (kleine, dikke pannekoek, waarin gist gebruikt is) en bollebuisies (poffertjes).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.