Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Publicaties » Omringdijk » Actueel » 2011 » 25 juli

BN-ers gaan de Westfriese Omringdijk promoten

Onze dijk is bekend, maar nog niet bekend genoeg in Nederland, dat vindt het samenwerkingsverband van provincie, dijkbeheerder HHNK, twaalf gemeenten en een aantal organisaties. Voorzitter Luzette Wagenaar, wethouder van Drechterland verwoordt dat de Westfriese Omringdijk een enorme impuls kan geven aan Noord-Holland Noord. Vooral op het gebied van toerisme, cultuur, sport en economie.

Het verhaal van de strijd tegen het water.
Het verhaal van de strijd tegen het water.

Het samenwerkingsverband heeft vier bekende Nederlanders benaderd. Schrijver Ronald Giphart (schrijver en culinair genieter), ABN-AMRO directeur Gerrit Zalm (afkomstig uit Enkhuizen), schaatser Jan Blokhuijsen (opgegroeid in Zuid-Scharwoude) en chef-kok Ron Blaauw (geboren in Hoorn, hij was deze dag verhinderd) gaan zich inzetten om de Westfriese Omringdijk en West-Friesland promoten. Zij werden 15 juli officieel ambassadeur van de dijk. In een rode dubbeldekkerbus maakten zij samen met Elvira Sweet, gedeputeerde Bestuur, Zorg en Cultuur van de provincie Noord-Holland, kennis met een aantal hoogtepunten van West-Friesland. 'Kanjers' van de dijk vertelden ter plaatse over de dijk, zoals op het terrein van de Nuwedoorn in Eenigenburg, de tjalk de Aquarius die in Kolhorn ligt en de Wijngaard Saalhof in Wognum. Het werd een soort inburgeringstocht. Als ambassadeur van de dijk namens het Westfries Genootschap was ik gevraagd te vertellen over de strijd tegen het water van de West-Friezen.

In de tjalk Aquarius.
In de tjalk Aquarius.

In de dubbeldekkerbus kwam het gezelschap aan en werd in de sfeervolle tjalk van de familie Goedhart ontvangen, zij zijn 'kanjer'. Het dramatische gevecht met het binnen- en buitenwater werd aandachtig beluisterd. Ik gaf ze tevens het vertrouwen dat ze de vinger aan de pols zullen houden dat de sinds 2008 beloofde dijknaambordjes er daadwerkelijk zullen komen. Sjaak Bos en Jan Steltenpool, twee leden van de cultuurclub de Westfriese Deurloupers brachten West-Friese liederen ten gehore.

De BN-ers tekenen hun ambassadeurschap.
Onder toeziend oog van de voorzitter mevrouw Luzette Wagenaar tekenen de BN-ers hun ambassadeurschap.

Vier dagen later stond er een ode aan West-Friesland en de dijk in de Volkskrant van de hand van Ronald Giphart. '...de zon scheen weldadig, de dijk lag er fraai bij: het getemde water, de hoge lucht, het groene land... () Nederlandser Nederland ken ik niet'. We zullen nog van deze ambassadeurs horen.

Tekst en foto's Netty Zander

 


Hé, is dat Westfries?

484. Aan de lucht te zien kon 't morgen wel 'ns snei-jagen (sneeuwen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.