Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Publicaties » Omringdijk » Actueel » 2011 » 29 juli

126 Kilometer verbeelding aan de Westfriese Omringdijk

De Karavaan is weer neergestreken in West-Friesland.
Er was de indrukwekkende voorstelling MELK te zien in het landschap van Aartswoud door theatergroep het 5e Kwartier onder leiding van Titia Bouwmeester.

Westfriese- en Chinese vlag hangen uit.
Westfriese- en Chinese vlag hangen uit.

We zijn familie
De voorstelling is een dag uitgesteld vanwege het belabberde weer. Dat was een goed besluit. Op vrijdag 15 juli is het een stralende, windstille dag. Om 18.45 uur wandelen we koeterdekoet langs de dijk en kleiputten richting het festivalterrein. We schrijven ons naam en passant in het logboekje van een geo-cache, lopen langs de molen de Westuit-7. De ontvangst is in een tent waar we welkom worden geheten door de acteurs, de familie Waaier. Ze zijn blij dat we op het feest en diner van het 100-jarig bestaan van hun bedrijf de Kerckeplaes komen. Dit zet meteen de toon: we worden dus als publiek tot familie gebombardeerd. De oude Waaier vertelt na het eten de geschiedenis van de boerderij en de toekomstplannen. De familie doet alles in het groot! Wie klein blijft, blijft achter. Hij stelt zijn opvolger, zoon Wouter aan ons voor. We gaan in drie groepen het bedrijf bekijken onder leiding van een gids.

Welkom door de fanfare.
Welkom door de fanfare.

Groen tot aan de hemel
Als eerste kijken we uit richting Lambertschaag, zittend op strobalen. Het prachtige groene weiland reikt tot de hemel. Wat een ruimte, wat een rust gaat ervan uit. Vanuit de verte komt mevrouw Waaier dichterbij. Ze staat vanzelfsprekend achter haar man. Steunt hem, staat voor hem klaar. Het bedrijf gaat altijd voor. Hoe zou haar leven zijn gelopen als ze haar eigen ambities had gevolgd, mijmert ze? Het amateur gelegenheidskoor 'Ons genoegen', ondersteunt haar prachtig.

Waaier heet zijn familie welkom aan het diner.
Waaier heet zijn familie welkom aan het diner.

Als de scene is afgelopen blijven we als publiek in stilte zitten, nagenietend. We gaan door met de gids, die ons langs de molen naar het land bij de dijk brengt. Deze gids is in zijn werkelijke leven ook veehouder, de liefde voor het bedrijf klinkt daar in door. Ondertussen vliegen visdiefjes, lepelaar en ganzen door de lucht: het gezang van het landschap. We komen bij het land langs de Westfriese Omringdijk. Hier staat Wouter. Hij zoekt contacten met China, want als iedere Chinees een halve liter melk per dag drinkt is dat goed voor zijn West-Friese zuivel. We staan klaar om de Chinese delegatie te ontvangen. De Westfriese -en de Chinese Vlag hangen uit. Op enthousiaste wijze instrueert hij ons hoe we de Chinese gasten dienen te verwelkomen. Een aantal familieleden krijgt een taak.

Mijmerende boerin omringd door het koor 'Ons Genoegen'.
Mijmerende boerin omringd door het koor 'Ons Genoegen'.

Koeien als decor
Op naar de volgende scene. Aan de zuidkant van de Kerckeplaes, uitzicht naar de Gouw. Naar de zoon die kunstenaar is geworden. Zijn aandeel in het ambitieuze bedrijf heeft hij verkocht. Hij is zijn eigen weg gegaan. Hij en zijn overleden zus worden opgenomen in het koppel koeien. Altijd weer prachtig, die rustige koeien, grazend, groot, met glanzende ogen. Voor de stadstoeschouwer een belevenis, hoor ik om me heen. In het land speelt de fanfare.

De kunstenaar met zus.
De kunstenaar met zus te midden van de koeien met de fanfare in de Unimog.

Nazit met de 'familie'
Tijd om terug te gaan naar de tent alwaar we ons toetje, heerlijke hangop, krijgen. Verrassend vaart de fanfare voorbij in de skuit van de Kerckeplaes. Wij praten gezellig als 'familie' na met elkaar en halen de 'familiebanden' aan.

Theatermaker Titia Bouwmeester stralend na de première.
Theatermaker Titia Bouwmeester (links) stralend na de première.

Volle maan
Als toegift is de maan in al zijn volheid opgekomen. Alsof die wil zeggen: het is goed in West-Friesland daar op de Kerckeplaes aan de Westfriese Omringdijk.

Tekst en foto's Netty Zander

 


Hé, is dat Westfries?

484. Aan de lucht te zien kon 't morgen wel 'ns snei-jagen (sneeuwen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.