Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Publicaties » Omringdijk » Actueel » 2011 » 1 november

Kunstproject ‘Westfriese Omloop’ van Pé Okx

Wandelingen
Drie jaar duurde het project ‘Westfriese Omloop’ van beeldend kunstenaar en componist Pé Okx uit Alkmaar waarin een glansrol was weggelegd voor de Westfriese Omringdijk. Okx heeft geprobeerd de schoonheid van dit massieve dijklichaam te vangen in beeld en geluid. Okx maakte in 2009 en 2010 twaalf wandelingen over de Westfriese Omringdijk. Hij liep één dag per maand, van zonsopgang tot zonsondergang, terwijl hij om de 3 meter een foto maakte. Hij begaf zich dus uiterst traag door het landschap. Een zoektocht, door weer en wind, in lente en herfst naar de beleving van tijd.
Op 10 juli 2009 startte hij zijn wandeling en liep hij van Alkmaar naar Krabbendam.
In juli 2010 was de cirkel rond en liep hij zijn laatste traject van Ursem naar Alkmaar.

Pé Okx in actie.
Pé Okx in actie. (Foto's Paula Dekker)

Film
Van de ruim 40.000 foto's die hij maakte monteerde hij een film waarin de toeschouwer in een sneltreinvaart door de etmalen en door de seizoenen reist. Het begrip ‘tijd’ krijgt daardoor een andere dimensie. Voor de film werd speciaal muziek gecomponeerd. Na 19 succesvolle voorstellingen met live muziek tijdens theaterfestival Karavaan 2010 was de film te zien in de USA. In oktober werd een selectie foto's van ‘Westfriese Omloop’ tentoongesteld op Bursa Photofest 2011, het 1e Internationale Foto Festival in Bursa (Turkije).

Pé Okx in actie.

Boek + DVD
Als sluitstuk van het project is nu het boek ‘Westfriese Omloop, een film over de ziel van een dijk’ uitgebracht. Hierin komen alle aspecten van het project samen.
Naast de DVD van de film, met een nieuwe gecomponeerde soundtrack, bevat het boek een selectie van de mooiste foto's. Tevens staan er korte fragmenten in uit het weblog van Okx, waarin hij op een zintuiglijke manier zijn observaties en belevenissen beschrijft. De teksten zijn zowel Nederlands- als Engelstalig.

Pé Okx in actie.

Film, foto's en teksten vullen elkaar aan en vormen samen een uniek tijdsbeeld. Een letterlijke momentopname waarin de schoonheid en dynamiek van de Westfriese Omringdijk vanuit een nieuw perspectief belicht wordt. De eeuwenoude dijk als een metafoor voor de beleving van tijd. Een ode aan een monumentale cirkel in het Noord-Hollandse landschap.
Voor informatie over verkooppunten van het boek of direct bestellen via de website: zie www.peokx.nl.

Pé Okx in actie.

 


Hé, is dat Westfries?

841. Ik ben blij dat ik thuis ben op de fiets, er staat 'n bonk wind (veel).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.