Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Publicaties » Omringdijk » Actueel » 2012 » 11 december

Het informatiebord aan de Opmeerder Wuiver onthuld

7 December 2012 is het informatiebord over de middeleeuwse ontginningskade tussen de Gouw en Hoogwoud/Opmeer onthuld door Landschap Noord-Holland en het Westfries Genootschap. Aansluitend maakte het genodigde gezelschap een korte wandeling over de kade. Netty Zander plaatste de onverharde wuiver in historisch perspectief en Roelf Hovinga van Landschap Noord-Holland vertelde over de natuur.
De Opmeerder Wuiver is op verzoek van de werkgroep De-Gouw-te-boek van Projector, een stichting van het Westfries Genootschap als wandelpad in de ruilverkaveling meegenomen door middel van een wandelbruggetje aan de Gouwe.
Na afloop was er een bijeenkomst met koffie en erwtensoep in het gastvrije gemeentehuis van Opmeer. Oud-burgemeester De Leeuw van deze gemeente is jarenlang voorzitter geweest van de ruilverkavelingscommissie.

De naam ('t) Wuiver, ('t) Woiver, ('t)Weiver komen we op vele plaatsen in Westfriesland tegen. Dit is een historische naam. Hij is meestal gesitueerd aan het eind van het dorp of dorpsgedeelte, dwars op een hoofdweg. Hij vormt de verbinding naar het naburige dorp, buurtschap of banne. Deze zijgrenzen van de ontginningsblokken waren tevens de bannegrenzen, (de latere gemeentegrenzen).
Tussen Hoogwoud en Opmeer is deze zijgrens zichtbaar. De Opmeerder Wuiver is uniek: onverhard gebleven, een middeleeuws bewaard gebleven landschapselement. Op korte afstand is de grenspaal van Opmeer/Hoogwoud te zien, het illustreert het prachtig.

Zie ook: Wandelbrug 'Opmeerder Wuiver' gerealiseerd

Op de grens van Hoogwoud-Opmeer aan de Middelweg.
Op de grens van Hoogwoud-Opmeer aan de Middelweg. Foto: Netty Zander.

 


Hé, is dat Westfries?

564. Moeder, wat moeten we klaarmaken als baispul voor morgen (groente bij 't hoofdgerecht)?

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.