Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Publicaties » Omringdijk » Actueel » 2014 » 21 april

Zes nieuwe Westfriese Omringdijkbankjes bij Alkmaar

Zes bankjes is de Westfriese Omringdijk rijker. Ze zijn geplaatst in Alkmaar. Donderdag 17 april is een van de bankjes feestelijk onthuld op de hoek Rekeredijk / Drechterwaard. Het staat opvallend op een lommerrijk plekje op de dijk, dat nu een fietspad is. 800 jaar geleden was het een rivierdijk, met aan de ene kant de nagenoeg lege polder Huiswaard en aan de andere kant de Rekere. Een totaal andere aanblik na de expansie van Alkmaar in de jaren 60.
Vóór de onthulling werd het met de Alkmaarse vlag bedekte bankje al in gebruik genomen door twee ouderen die naar ze zeiden de oudste bewoners zijn van de wijk. Een bewijs dat het in een behoefte voorziet.

Leerlingen van de Jules Verneschool hadden de geschiedenis van de Rekere gehoord. Zij deden de onthulling samen met gedeputeerde Elvira Sweet en wethouder van Alkmaar Anjo van de Ven. De kinderen lieten rood-witte ballonnen op, zongen het ingestudeerde lied onder begeleiding van Bert van Baar.
Opgeschoten jeugd was aanwezig en hoorde ervan op dat de rivier de Rekere ervoor zorgde dat het opstuwende water vanuit de Zijpe ooit de stad Alkmaar deed overstromen. De jongeren eigenden zich het bankje toe en beloofden er over te waken. Wat wil je nog meer.

De kunstenaar/graficus René Knip inspecteerde het bankje, het kon zijn goedkeuring wegdragen. Dit in tegenstelling tot de elders eerder geplaatste bankjes die aan corrosie onderhevig blijken te zijn. Deze aangetaste bankjes worden vervangen.
Elk Westfriese Omringdijkbankje is uniek, in elke bank is een gedicht van Willem Messchaert verwerkt dat over de relatie van de specifieke plek met de historie en de Westfriese Omringdijk vertelt.
De tekst van Willem Messchaert op dit bankje luidt:

D'OUDE · ZUIDERREKERDIJK · BELEEFDE · EEUWEN · WEL · EN · WEE
MEESTAL · ZAT · HET · TEGEN, MAAR · VAKER · ZAT · HET · MEE
'T · WATER · DAT · HIJ · NU · NOG · KEERT, IS · VAN · 'N · HUIZENZEE

Waar staan de andere bankjes in Alkmaar?
1 Koedijkervlotbrug, 2 Vlietlandbrug, 3 Rekerdijk/Muiderwaard, 4 Rekerdijk/Drechterwaard, 5 Oudorperdijkje, 6 Astra-/Saturnusstraat.

Tijd om daar weer eens te gaan fietsen en te mijmeren over de imposante geschiedenis van onze dijk.

Tekst en foto's Netty Zander

 


Hé, is dat Westfries?

649. Loop je straks even aan: ik heb 'n boskip an je (iets met je te bespreken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.