Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Publicaties » Omringdijk » Actueel » 2016 » 29 september

Geen overbrugging van het Gat van Schagen

Een fraai plan om de westfriese omarming van de Omringdijk weer symbolisch te sluiten door ‘het Gat van Schagen’ te overbruggen, haalde het net niet in 2012. Na vijf jaar en veranderde politieke en economische omstandigheden namen de Westfriese Deurloupers het initiatief om het plan weer op de agenda te krijgen. Ze boden de verantwoordelijke gedeputeerden van de provincie Noord-Holland in juli een petitie aan. De reactie daarop, vanaf een iPad, volgde na het reces in september. Het kwam er op neer dat de provincie zich eerder al medestander voor het plan getoond had, maar dat de gemeente Schagen toen, door het plan af te wijzen, het spreekwoordelijke “vogeltje over het touwtje” had laten wippen. Met andere woorden: de bal ligt eigenlijk in de gemeente Schagen.
Deze week werd in die gemeente een motie behandeld van de VVD, waarin de wens werd verwoord om het plan van de brug nog eens bespreekbaar te maken…
(Schrijft Sjaak Bos op de Westfriese Omringdaiksait: http://www.omringdijk.nl/)


Filmpje van de brug: https://youtu.be/6nbmGRuKXNE.

Hierbij het verslag van de gemeenteraadsvergadering in de Schager Courant.


VVD-voorstel brug bij ‘Gat van Schagen’ weggevaagd

Door Richard Zut - 20-9-2016, 21:46

SCHAGEN - Het werd nog net niet vijandig, dinsdagavond bij de gemeenteraadsvergadering van Schagen. Maar de wijze waarop de door fractievoorzitter Jonne van de Beek ingebrachte VVD-motie voor een ‘wandel en fietsbrug over de Westfriese Omringdijk’ door de meeste fracties werd bejegend was allerminst vriendelijk.

Dat die motie van de uit de coalitie gevallen VVD het niet zou halen, stond op voorhand al vrijwel vast. Van de Beek zal vermoedelijk echter wensen dat hij dit voorstel nooit had ingebracht.

Alleen de vijf VVD-raadsleden en Friso Teerink van Duurzaam Natuurlijk Alternatief (DNA) steunden de wens om de onderbreking van de Westfriese Omringdijk bij ten oosten van Schagerbrug te herstellen door een beweegbare fiets- en wandelbrug.

De overige 23 raadsleden stemden – mordicus – tegen. Aldus werd het VVD-voorstel voor een brug bij het zogeheten ‘Gat van Schagen’ finaal weggevaagd.

De lofzang van inspreker Sjaak Bos van de Westfriese Deurloupers (‘Gaan met die brug!’) was niet aan de Schager raad besteed, net zo min als het pleidooi van dijken- en polderkenner Willem Messchaert uit Kolhorn.

Co Wiskerke (CDA) was het felst in zijn betoog: „Het gaat hier om vier miljoen gemeenschapsgeld. Het staat ook niet in het coalitieakkoord dat VVD zelf onderschreef, maar nu u daar niet meer in zit denkt u ‘ik probeer het toch nog een keertje’. Het valt me op dat u sinds de coalitiebreuk nog niet met een creatief idee gekomen bent.”

Van de Beek noemde dit laatste ‘beschamend’.

 


Hé, is dat Westfries?

176. Die auto gaat nog wel 'n tijdje mee. Die moet je niet wegskoiten (ver beneden de waarde van de hand doen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.