Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Uit en Thuis » 2016 » 8 mei

Vrede en vrijheid, veiligheid en vluchtelingen

Het Nationaal Comité ‘Vier en vijf mei’ voert campagne onder het motto ‘Geef vrijheid door’.
Ook in Westfriesland is weer volop aan deze oproep gehoor gegeven. Van Alkmaar tot Enkhuizen waren er herdenkingen en vieringen.

Hil Postma en Peter Sasburg van Stichting Leven in Vrijheid...
Hil Postma en Peter Sasburg van Stichting Leven in Vrijheid en burgemeester Frank Streng voor de onthulling van de crashpaal aan de Vleetweg in Andijk. (Foto Jan Smit)

In Hoorn was er al op 20 april een bijeenkomst in de Oosterkerk. Deze was georganiseerd door het Comité 40-45 Hoorn en Stichting Kerkmeijer de Regt. Het was een indrukwekkend gebeuren. Na het welkomstwoord van Eddy Boom, de voorzitter van het comité, werden er acht eigentijdse zelfgemaakte ‘monumenten’ onthuld en toegelicht door leerlingen van Hoornse basisscholen. Als onderwerp voor hun creatie kozen de scholen de actualiteit. Het ging over de miljoenen mensen die vandaag de dag op de vlucht zijn vanwege oorlog en terreurdreiging, over ongastvrijheid, discriminatie en wat er van ons verwacht wordt: gastvrijheid, gelijke behandeling en het delen van onze welvaart met de vluchtelingen.
Dat kwam ook terug in het gedicht van de kersverse Hoornse kinderstadsdichter Sarah van der Hoek. Zij droeg haar gedicht ‘Afscheid van mijn land’ voor. Ze hield de aanwezigen voor dat de geschiedenis zich herhaalt. Daarmee trok zij de lijn van de Tweede Wereldoorlog door naar hedendaagse gebeurtenissen.

De onthulling van de crashpaal.
De onthulling van de crashpaal. (Foto Jan Smit)

Hierna werd een voorproefje gegeven van een documentaire over de executie van vijf mannen op 4 januari 1945 op het Kerkplein in Hoorn. Dit als vergeldingsactie voor het doodschieten van een lid van de Sicherheitsdienst op 30 december 1944 door leden van de ondergrondse. Wethouder Samir Bashara kreeg het eerste exemplaar van het boek ‘Hoorn in de verdrukking 1940-1945’ uit handen van Nelleke Huisman, de voorzitter van Stichting Kerkmeijer de Regt. Het is het oorlogsdagboek van Christina Kerkmeijer-De Regt, overwegend met foto's van J.D. Osinga Sr. De vrouw van ons in 1956 overleden erelid J.C. Kerkmeijer schreef zelf daarover: “Vele gebeurtenissen worden in oorlogstijd niet in de couranten vermeld en later zal men daardoor een niet geheel juist beeld krijgen van de werkelijke toestand en van wat er in de burgers omging. Ik vertel hier alleen wat ik zelf meegemaakt heb; er wordt zoveel gepraat en overdreven; veel verhalen zijn zo fantastisch, dat men er toe komt alleen te geloven wat men met eigen ogen gezien heeft.” Het dagboek is op een toegankelijke wijze geschreven en door de mooie bijpassende foto's een waardevolle bijdrage aan de lokale geschiedschrijving.

Het ophangen van de krans.
Het ophangen van de krans. (Foto Jan Smit)

De Stichting Leven in Vrijheid heeft samen met de gemeente Medemblik het initiatief genomen voor het project ‘Sporen van de luchtoorlog’. Op in eerste instantie zes plaatsen in de gemeente worden zogenaamde crashpalen geplaatst. Het zijn palen in de kleuren rood, wit en blauw met een gestileerde bommenwerper erop en een toelichtingsbord. De palen komen in de plaatsen Medemblik, Wervershoof, Andijk (twee stuks), Twisk en Opperdoes op plekken waar geen oorlogsmonument is opgericht. De officiële start was op 21 april op de Vleetweg in Andijk waar op 26 maart 1942 een Britse bommenwerper neerstortte en zes jonge mannen omkwamen. Samen met leerlingen van groep 8 van basisschool de Piramide in Andijk onthulde burgemeester Frank Streng het monument en er werd een krans van rode klaprozen gelegd. De school is gevraagd het monument te adopteren. Een mooie manier om vrijheid door te geven aan de jeugd.

Groep 8 van basisschool de Piramide en burgemeester Streng.
Groep 8 van basisschool de Piramide en burgemeester Streng. (Foto Jan Smit)

Dan waren er ook nog op tal van plaatsen de jaarlijks terugkerende herdenkingen bij de monumenten voor oorlogsslachtoffers. Zelf probeer ik altijd aanwezig te zijn bij de herdenkingsplechtigheid in Nibbixwoud. Bij het monument aan Bessie (het voormalige gemeentehuis) hangt een gedenkplaat met onder andere de namen van twee van mijn ooms Nicolaas van Klaveren en Krijn van Klaveren. Ik heb ze nooit gekend, maar door de verhalen over hen leven zij ook in mijn gedachten voort.

Het toelichtingsbord bij de crashpaal.
Het toelichtingsbord bij de crashpaal. (Foto Jan Smit)

Gelukkig mogen we ook vieren, we zijn immers al weer meer dan zeventig jaar bevrijd. In Alkmaar deed men dat met een bevrijdingsfestival. Dit jaar was het thema: ‘vluchtelingen’ Ook in ons relatief veilige Westfriesland kunnen we niet om de grote wereldproblemen heen.

Jan Smit

Gedenkplaat bij Bessie in Nibbixwoud.
Gedenkplaat bij Bessie in Nibbixwoud. (Foto Jan Smit)

 


Hé, is dat Westfries?

225. De kippen lopen allemaal te eizen (voedsel zoeken en oppikken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.