Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Uit en Thuis » 2020 » 15 januari

Op pad met de bouwhistorische commissie

Vorig jaar, op zaterdagochtend 22 juni, ging een al lang door mij gekoesterde wens in vervulling. Ik mocht samen met twee leden van de bouwhistorische commissie van het Westfries Genootschap op pad. Ina Broekhuizen en Sam Bruin nodigden mij uit om bij het ter plaatse vastleggen van de gegevens van de stolpboerderij Buurtje 26 in Andijk aanwezig te zijn.

De stolp Buurtje 26 in Andijk.
De stolp Buurtje 26 in Andijk. (Foto Jan Smit)

De commissie heeft ten doel om kenmerkende Westfriese gebouwen die dreigen te verdwijnen of ingrijpend worden veranderd, vast te leggen. Dat vastleggen gebeurt met behulp van tekeningen, foto's, een technische beschrijving en zo mogelijk een beschrijving van de bewoningsgeschiedenis. De projecten worden digitaal en schriftelijk gearchiveerd. In de loop der jaren zijn al een groot aantal boerderijen, woningen en werkplaatsen vastgelegd. In het jaarboek West-Friesland Oud en Nieuw van 2018 verscheen een artikel over koôlboete in Westfriesland en in het jaarboek van 2019 een artikel over betonnen voersilo's vervaardigd door Appel uit Spanbroek. Een nieuw project is de inventarisatie van hooivijzels.

Sam Bruin aan het werk.
Sam Bruin aan het werk. (Foto Jan Smit)
Een kijkje in de berg.
Een kijkje in de berg. (Foto Jan Smit)

De stolp in Andijk zou volgens overlevering omstreeks 1790 gebouwd zijn voor Jacob Jonker en Grietje Lieuwes. Vanaf 1 oktober 1963 wordt de boerderij niet meer bewoond.

Het vroegere woongedeelte.
Het vroegere woongedeelte. (Foto Jan Smit)

Tijdens het bezoek waren eigenaar Siem van der Meer en een buurvrouw ook aanwezig. De boerderij wordt nu gebruikt voor hooiopslag. Ook worden er in en om de boerderij nog een aantal dieren gehouden, zoals een stier, varkens, schapen en kippen.

De stallen.
De stallen. (Foto Jan Smit)

De boerderij is in de loop der jaren behoorlijk veranderd. Toch is het goed dat deze oude stolp door de bouwhistorische commissie beschreven is. Met haar werk zorgt de commissie er voor dat veel belangrijke informatie over kenmerkende gebouwen in Westfriesland voor het nageslacht bewaard blijft.

Jan Smit

De stier.
De stier. (Foto Jan Smit)

 


Hé, is dat Westfries?

400. Die twee oudjes kunnen leuk koetelen (met elkaar hun huishoudelijke bezigheden, enz. doen). We laten ze maar wat koetelen (begaan, hun gang gaan, zonder ons ermee te bemoeien).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.