Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2001 » Nummer 2 » Pagina 3

Column Jan Manderfeld

Ik ken West-Friesland vooral door mijn wandelingen over de Westfriese Omringdijk. Ik geniet enorm van het fraaie uitzicht en het verschil in landschap aan de ene en aan de andere kant van de dijk.

Jan Manderveld, directeur a.i. Stichting Het Noord-Hollands Landschap Jan Manderveld, directeur a.i. Stichting Het Noord-Hollands Landschap

Op dit moment ben ik de directeur van Het Noord-Hollands Landschap. Een collega vertelde laatst enthousiast over de Omringdijk na het lopen van een deel van het Zuiderzeepad, tussen Schellinkhout en Enkhuizen. Een schitterende kronkelende dijk met veel vogels aan beide zijden van de dijk.
Veel andere collega's lieten zich tijdens een koffiepauze niet enthousiast uit over het landschap van West-Friesland. Toen ik er naar vroeg, bleken zij West-Friesland vooral te kennen vanaf de snelweg of de Westfrisiaweg. Inderdaad laat West-Friesland zich dan niet van de mooiste kant zien. De 'verloodsing' rukt hier aardig op.
Maar er zijn nog zat mooie plekken. Dat bleek ook wel uit de reactie van de beheerders van onze gebieden in West-Friesland. Ze verwonderen zich over de rijkdom van onze West-Friese natuurgebieden.
Het Noord-Hollands Landschap bezit ongeveer 160 ha natuurgebied verspreid over verschillende natuureilandjes in het ruilverkavelingsgebied De Gouw, ten westen van de A7. Onze terreinen vertegenwoordigen een heel palet aan natuurwaarden en landschappen. Zoals de vogelrijke Kerkepolder bij Wognum. Of het Kadetjesland bij Twisk en Benningbroek. Vroeger bestond half West-Friesland uit dit hobbel-de-bobbeltjes land, nu wordt het steeds vaker vlak geschoven. Ook de strook langs de Westfriesedijk tussen Aartswoud en Lambertschaag wil ik noemen. Door verschillende kleine aankopen ontstaat daar een mooi lint natuurgebieden. Door dit soort aankopen kunnen we de natuur het beste beschermen. Maar dat is niet de enige manier waarop we de achteruitgang van West-Friesland willen tegen houden. Het Noord-Hollands Landschap is uiteraard ook betrokken bij de discussie over de Vijfde Nota Ruimtelijke ordening die minister Pronk onlangs uitbracht.
In deze discussie pleiten we voor het aanwijzen van West-Friesland als Nationaal Landschap. Als dat zou lukken is dat de beste bescherming van al het moois dat er in West-Friesland nog is.

 


Hé, is dat Westfries?

352. Buurman was juist bij ons met koppiestoid (de tijd van gezamenlijk koffie of thee drinken in 't gezin te ± 10 uur en 15 uur).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.