Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2001 » Nummer 3 » Pagina 24

De Kromme Leek, gezien door de kunstenaar Hilco Visser

De Kromme Leek, gezien door de kunstenaar Hilco Visser

In West-Friesland is nog maar één veenriviertje dat herkenbaar is: de Kromme Leek. Voor een buitenstaander tegenwoordig niet meer dan een kronkelende sloot, maar volgens sommigen ooit een levensader voor West-Friesland.

Het stroomgebied van de Kromme Leek lag tussen Spanbroek en Onderdijk en op sommige plaatsen zou de rivier wel een kilometer breed zijn geweest. Menselijk handelen heeft de Kromme Leek veranderd: geen doorgaande verbinding, maar door stuwen, duikers en dammen verdeeld in meerdere stukken. Toch is de Kromme Leek nog altijd van groot belang voor het onderzoek naar de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van West-Friesland. Om twee redenen. Ten eerste: de rivier is een rode draad door het West-Friese landschap.

De Kromme Leek loopt langs sporen uit het verre verleden, zoals de zandwallen bij de Baarsdorpermeer of de grafheuvels bij Zwaagdijk. Ten tweede: omdat de Kromme Leek de naamgever is van 'De Cromme Leeck', de historische vereniging in de gemeente Wognum. De vereniging zet zich dan ook in voor meer aandacht voor het laatste veenriviertje dat door West-Friesland stroomt.

 


Hé, is dat Westfries?

352. Buurman was juist bij ons met koppiestoid (de tijd van gezamenlijk koffie of thee drinken in 't gezin te ± 10 uur en 15 uur).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.