Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2004 » Nummer 3 » Pagina 3

Gerard Broersen over het Westfries Product

Stichting Westfries Product wil geselecteerde zuivel-, groente- en fruitproducten, die geproduceerd zijn in West-Friesland door West-Friese agrariërs in de markt zetten. Te beginnen in de regio zelf, later ook daar buiten.
Kwaliteit, duurzaamheid en traceerbaarheid zijn de eigenschappen van deze agrarische kwaliteitsproducten. Gerard Broersen is een van de deelnemende boeren.
Hij woont in Grootebroek en verbouwt spinazie en boerenkool.

West-Friesland is door zijn vruchtbare zeekleibodem en zijn gematigde zeeklimaat (bijna rondom veel water) een uitermate geschikt gebied voor vele vormen van land- en tuinbouw. West-Friezen, ietwat stugge doordouwers met hart voor hun product en hun geboortegrond, hebben door de eeuwen heen hoogwaardige producten voortgebracht. We denken hierbij aan melk en andere zuivelproducten, aardappelen, groente en fruit, bloembollen en groente- en bloemenzaden. Veel van deze producten hebben nationaal en internationaal naam gemaakt.
In het verleden waren deze kwaliteitsproducten voor handel en consument herkenbaar en verkrijgbaar. Door schaalvergroting in afzetorganisaties en grootwinkelbedrijven verdwijnt kwaliteit al snel in de grijze massa. Westfries Product wil op een nieuwe manier kwalitatief hoogwaardige West-Friese land- en tuinbouwproducten onderscheidend, herkenbaar en beschikbaar de consument aanbieden in samenwerking met andere ketenspelers zoals detailhandel, supermarkt en horeca. De agrariërs die aangesloten zijn bij Westfries Product verplichten zichzelf om op duurzame wijze te produceren, volgens eurepgap, agro-milieukeur, skal en andere voor de betreffende sector, hoge standaards. De consument kan door informatie op het internet (www.westfriesproduct.nl) en op het etiket weten welke boer of tuinder het product heeft voortgebracht. Tevens kan de consument alles te weten komen over de productiewijze. Het Westfries Product krijgt zo een gezicht en een historie. Westfries Product staat voor – in alle opzichten – smakelijk eten!

 


Hé, is dat Westfries?

400. Die twee oudjes kunnen leuk koetelen (met elkaar hun huishoudelijke bezigheden, enz. doen). We laten ze maar wat koetelen (begaan, hun gang gaan, zonder ons ermee te bemoeien).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.