Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

De aanleiding

'De aanleiding' is een nieuwe rubriek waarin leden vertellen hoe het kwam dat zij zich aansloten bij het Westfries Genootschap. Als eerste Netty Zander uit Hoogwoud.

Netty Zander meldde zich aan in 1986. Al 25 jaar eerder, rond 1960, hoorde zij voor het eerst over het historisch genootschap Oud West-Friesland, als meisje van 10. „Mijn grootmoeder, Anna Jacoba Bakker-Kistemaker, liet mij een oud boek zien. Zij woonde met opa, Volkert Bakker, in Schagen. In dat boek stonden de grootouders van mijn grootmoeder.”
Het was de zevende bundel, uit 1933. Op de foto staan Pieter Pluister en Trijntje Pluister-Boots. Zij, de betovergrootouders van Netty, waren zeventig jaar getrouwd. 'Een bijzondere vereniging', dacht de kleine Netty toen. Bijna vijftig jaar later zegt zij: „De naam van die vereniging heb ik altijd onthouden. Mijn interesse in het genootschap was dus al vroeg gewekt.”

Drie bijzondere echtparen, 27 april 1912. (foto familie Zander)
Drie bijzondere echtparen, 27 april 1912: Pieter Pluister en Trijntje Boots (50 jaar getrouwd), Pieter Kistemaker en Neeltje Pluister (25 jaar getrouwd) en Volkert Bakker en Anna Jacoba Kistemaker (die dag getrouwd; zij zijn de grootouders van Netty Zander). (foto familie Zander)

De tekst onder de foto luidt: Waar alles wat West-Friesland raakt, onze belangstelling wekt, daar mogen we zeker het zeldzaam heugelijke feit eener 70-jarige gelukkige huwelijks vereeniging niet onopgemerkt laten voorbij gaan. Dat voorrecht viel het echtpaar P. Pluister en T. Pluister-Boots te Winkel, den 27sten April l.l. te beurt en de eervolle wijze waarop zij door het leven zijn gegaan, den landbouw hebben gediend en in verschillende betrekkingen zich verdienstelijk hebben gemaakt, geeft hun recht op een blijvende eervolle vermelding in de Westfrieschen bundel, die het oude als 't jonge, het vroegere als 't nieuwere hoog houdt.
De huwelijksband tussen Pieter en Trijntje werd uiteindelijk pas na 73 jaar verbroken, doordat Trijntje stierf. Zij hebben geboerd in de Braakpolder bij Lutjewinkel aan de Westfriese Dijk, rentenierden aan De Strook in Kolhorn en verhuisden later naar het rusthuis in Winkel. Daar is de foto genomen. Netty: ”Op hun 70-jarige bruiloft was mijn moeder, Anna Zander-Bakker, als 13-jarig meisje aanwezig. Ook van de partij was To Pluister, nichtje van het bruidspaar, samen met een jonge man: Dirk Breebaart, de latere voorzitter van het genootschap.”
Aan de wand bij haar betovergrootouders hangt op twee plaatsen iets bijzonders, dat kan Netty op de oude foto goed zien. Dat zijn een knipsel en een familiefoto.
Het knipsel is van papierkunstenaar Arie Tergant (1773-1832) uit Winkel. Over het kunststukje zegt Netty: „Mijn moeder heeft het gegeven aan Dirk Breebaart voor een tentoonstelling. Het is misschien bewaard gebleven in het Westfries Museum?”

Dan de familiefoto, met drie echtparen. Netty weet er alles over. „De foto dateert van 1912 en toont drie bruidsparen, drie generaties, allen op 27 april getrouwd. Een gouden paar, een zilveren paar en, wat ik noem, een groen paar.”
Het gouden paar is, daar zijn ze weer, Pieter Pluister en Trijntje Boots, de betovergrootouders van Netty, op 27 april 1912 50 jaar getrouwd. De bruidegom is dan 72 jaar, de bruid 72.
Het zilveren paar bestaat uit dochter Neeltje Pluister en haar man Pieter Kistenmaker, op 27 april 1912 25 jaar getrouwd.
Op die dag traden in het huwelijk dochter Anna Jacoba Kistemaker, 24 jaar, en Volkert Bakker, 26 jaar. Dit jongste stel zijn de grootouders van Netty, bij wie zij voor het eerst hoorde over het Westfries Genootschap.

Overgrootvader Pieter Pluister is in 1840 geboren in de buurt van Aartswoud, de Gouw. Schoonzoon Pieter Kistemaker, geboren in de Groetpolder, en zijn vrouw Neeltje Pluister woonden en werkten op de boerderij 'De Goede Aarde' in de Waardpolder bij Wieringerwaard. Zij verhuisden in 1916 naar de boerderij 'Volhouden' in de Waardpolder en rentenierden in Schagen aan de Landbouwstraat.
Tot slot Volkert Bakker, geboren in 1886 te Keinsmerbrug, en zijn echtgenote Anna Jacoba Kistemaker (geboren in 1888). Zij boerden in Keinsmerbrug op 'De Hoop'.

Netty kijkt naar de bijzondere familiefoto en vertelt. „Rond 1960 hoorde ik voor het eerst over het historisch genootschap. In 1986 ben ik lid geworden. Ik woonde een aantal jaren in Purmerend, maar merkte dat mijn hart in West-Friesland lag. Ik ging terug.”
„Al gauw heb ik mijn ouders het lidmaatschap cadeau gedaan, evenals later mijn zus. Mijn ouders hebben er samen nog heel wat jaren van kunnen genieten. Mijn moeder heeft de samenzang van de leden op de piano begeleid met het 75-jarig bestaan van het genootschap.”
„Dat ik in 1998 in het algemeen bestuur van het genootschap zou komen en daar zoveel plezier aan zou beleven, had ik als 10-jarige nooit kunnen vermoeden. Het is fijn een West-Friezin te zijn en te ervaren dat veel van mijn voorouders dit mij zo vertrouwde gebied mede hebben vorm gegeven, dat ze zich er gelukkig hebben gevoeld. Ik voel me met hen en met de weidse West-Friese grond verbonden. Daar hoort het Westfries Genootschap bij. Ik hoop dat ik me er nog lang voor mag inzetten. Waar je hart ligt, kan je altijd tijd voor vinden.”

 


Hé, is dat Westfries?

403. Joos (mensen), komen jullie te konkelen (schaften, te ± 10 uur in de voormiddag 'n rustpauze onder 't werk, waarin 'n kop koffie door de baas wordt aangeboden).
Opm.: 'Konkelen' is wel Ned. maar betekent dan knoeien, knoeierijen plegen, kuipen, intrigeren, kwaadspreken, bv.: Door konkelen achter onze rug hebben ze ons die mooie betrekking afgesnoept.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.