Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2007 » Nummer 1 » Pagina 17

Voorinschrijving Westfrieslandspel

Vraag 328: Hoe heet deze langhuisstolp op een terp bij Schagen?

Vraag 24: Hoe heet deze stadspoort te Enkhuizen?

Vraag 119: Wat komt er uit de schoorsteen van deze rijdende stoomtram?

Vraag 33: Dit is de veiling van ...?
Stichting Creatief Westfries, onderdeel van het Westfries Genootschap, heeft vol enthousiasme twee jaar gewerkt aan het Westfrieslandspel. Wie neemt West-Friesland in zijn bezit en mag zich uitroepen tot ‘Echte Westfries!’ Het spel is af en wij zijn er trots op. Dit educatieve spel zal uw betrokkenheid met Westfriesland vergroten en test uw kennis: wat weet ik al van West-Friesland? West-Friesland heeft een geschiedenis en cultuur waar menig andere landstreek jaloers op kan zijn. In de tijd van de Romeinen woonden hier al West-Friezen. We spreken ons eigen dialect, hebben onze eigen humor en hebben zelfs een eigen bouwstijl, denk maar aan de stolpboerderijen. Het is goed te beseffen dat we onze eigen cultuur hebben en dat we daar zuinig op moeten zijn.
Het spel is niet alleen bedoeld voor de oorspronkelijke West-Friezen, maar zeker ook voor de mensen die hier ‘nieuw’ zijn komen wonen. Zij zullen verbaasd staan over de rijkdom en eigenheid van dit gebied.

Op het bordspel is West-Friesland afgebeeld. De spelers lopen over de Omringdijk maar gaan ook dwars door West-Friesland heen. Langs deze route worden vragen uit verschillende categorieën beantwoord, zoals op het speelkaart je te zien is. Hierop staan zes van de 3000 vragen, die in 6 categorieën zijn ondergebracht. Het spel bevat 500 van deze speelkaarten met aan de voorkant een foto van een plek of object uit West-Friesland. Aan de achterkant staan de vragen met de 3 antwoorden, waarvan het juiste antwoord dik wordt weergegeven.

De categorieën zijn:
• Foto
• Dialect
• Cultuur
• Sport & Spel
• Geschiedenis
• Aardrijkskunde

Winnaar is degene die het eerst de 7 onderdelen van het wapen van West-Friesland in zijn bezit heeft. Hij bezit zoveel kennis over West-Friesland in verschillende categorieën, dat hij zich tot ‘echte West-Fries’ kan uitroepen.
Kortom gezelligheid, plezier en kennis gaan samen bij het Westfrieslandspel!

Het spel wordt rond september uitgebracht, zodat u het ruimschoots voor de feestdagen in huis heeft. Wanneer u het spel via voorintekening bestelt zijn de kosten € 15. Daarna zal het spel voor € 20 euro worden aangeboden. De kosten kunnen zo laag worden gehouden omdat er geen winstoogmerk is. Een vergelijkbaar spel kost in de winkel rond de € 40. Informatie: Tom Wester, Obdammerdijk 1, 1713 RA Obdam, 0226-451112, westertom@hetnet.nl.

 


Hé, is dat Westfries?

523. Ik vond dat toneelstuk skoftig mooi (heel erg, buitengewoon).
Opm.: Dit woord is de laatste decennia in West-Friesland in omloop gekomen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.