Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Aan de keukentafel

De keukentafel: de plaats waar allerlei zaken besproken worden, waar men nieuwtjes uitwisselt, waar gelachen en gehuild wordt.
De keukentafel in 't Vierkant: een pagina met bondige informatie over initiatieven die betrekking hebben op de cultuurhistorie van West-Friesland.

Historie en kunst

Het verbeelden van de West-Friese streekgeschiedenis in kunstuitingen staat deze zomer letterlijk in de schijnwerpers.
Theatergroep Karavaan kiest de aloude Westfriese Omringdijk als podium: een locatie met historie. Van 9 tot en met 26 juli reist Karavaan over de dijk met voorstellingen en straattheater.
Het karakteristieke dorp Schellinkhout vormt het decor van de voorstelling Voorland. Het 5e Kwartier neemt de veranderingen in dat dorp als uitgangspunt.
Het publiek reist in groepjes langs verschillende betekenisvolle plaatsen zoals het dorpshuis, de kerk, een boerenschuur en de voetbalkantine. Tussen de voorstellingen door kan men terecht voor eten en drinken met een West-Friese twist. Zo zijn er nog meer bijzondere voorstellingen, ook over de geschiedenis van de Omringdijk. Kijk voor het totale programma op www.karavaan.nl.
In de authentieke kas van de familie Balk in Blokker is in april het spel Verkassen opgevoerd door toneelgroep Het Gezelschap uit Hoorn. Het stuk gaat over een gezin dat wordt geconfronteerd met plannen voor huizenbouw op de grond van zijn familiebedrijf. Alle voorstellingen waren snel uitverkocht. Vanwege het succes volgen er binnenkort extra optredens, namelijk op 9, 10, 11 en 12 juli. Of er nog plaats is, kunt u zien op www.hetgezelschap.nl.

De Schager Markt, een schilderij van Jannie Kuiper-Wetsteen.
De Schager Markt, een schilderij van Jannie Kuiper-Wetsteen. De schilderes legde hierop de donderdagse optocht, de gebouwen in de stad en het landschap rond Schagen vast.

Geschiedenis in de schilderkunst komt aan de orde bij de tentoonstelling van West-Friese naïeven, die de komende maanden wordt gehouden in het Westfries Museum in Hoorn. Deze expositie is georganiseerd vanwege het genootschapsjubileum. De bekende West-Friese naïeve schilders Jannie Kuiper-Wetsteen, Willem Bakkum, Willem van Dok en Pieter Hagoort legden feesten, gebruiken, dorps- en stadsgezichten en landschappen uit de vorige eeuw vast. Met hun schilderijen schreven zij de geschiedenis van onze streek.

Ik geef alle initiatieven graag de volgende wens mee: leve de verbeelding van de geschiedenis!

Ina Broekhuizen-Slot, voorzitter

 


Hé, is dat Westfries?

409. Wat is de soep fleeuw (flauw, niet hartig).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.