Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2009 » Nummer 3 » Pagina 3

Aan de keukentafel

De keukentafel: de plaats waar allerlei zaken besproken worden, waar men nieuwtjes uitwisselt, waar gelachen en gehuild wordt.
De keukentafel in 't Vierkant: een pagina met bondige informatie over initiatieven die betrekking hebben op de cultuurhistorie van West-Friesland.


Aandacht voor geschiedenis

Banpaal op de Walingsdijk bij Ursem. Erfgoedobjecten vertellen een eigen verhaal, zoals deze banpaal op de Walingsdijk bij Ursem. De paal uit de 18e eeuw is opgericht ter aanduiding van de grens van het voormalig rechtsgebied van de stad Hoorn in 1408. (foto aangeleverd door Ina Broekhuizen-Slot)

Geschiedenis leeft. Vooral in de maand oktober. Dan wordt immers jaarlijks de Week van de Geschiedenis gehouden, georganiseerd door de stichting Anno. Dit jaar valt die week in de periode van 17 tot en met 25 oktober. Het thema is: oorlog en vrede. Ons genootschap doet mee aan de activiteiten met een lezing die twee maal gehouden wordt: op zondag 18 oktober in Schagen en op zondag de 25e in Wadway. De lezing bestaat uit twee inleidingen.
De eerste betreft de landing van de Engelsen en de Russen op de Noord-Hollandse kust in 1799. Het leven van boer en handelaar Zeger Davidson uit Tersluis staat centraal bij dit verhaal. Na de pauze zal verteld worden over de LO, de Landelijke Hulp aan Onderduikers, in de Tweede Wereldoorlog in oostelijk West-Friesland.
Geschiedenis leeft ook in de media. En dan met name de historie van de vorige eeuw: nostalgisch terugkijken met een rijkdom aan gegevens. Wekelijks verschijnt, onder de titel Erfgoed, in het Dagblad voor West-Friesland bijvoorbeeld een hele pagina met artikelen en verhalen over de geschiedenis van het gebied. En op de pagina Wij in Noord-Holland staat in alle edities van het Noordhollands Dagblad de veelgelezen rubriek Kinderjaren, waarin lezers vertellen over hun jeugd.
Dit najaar brengt uitgeverij Waanders een nieuwe serie op de markt met als titel West-Friesland Toen & Nu. Het is een reeks van 15 afleveringen, die alle een bepaald thema hebben. Opzet is de geschiedenis van de streek te beschrijven aan de hand van erfgoedobjecten. De objecten variéren van een banpaal tot een gevelsteen, van een sluis tot een voormalige zuivelfabriek. Alle objecten zijn nu nog te vinden in het landschap en zij vertellen hun eigen verhaal.
Ook ú hebt een verhaal, een geschiedenis. Misschien goed om die persoonlijke historie ook eens vast te leggen. Voor uzelf, voor uw nageslacht en – wie weet – om te publiceren. Want in het verleden ligt het heden, in het nu wat komen gaat.

Ina Broekhuizen-Slot,
voorzitter

 


Hé, is dat Westfries?

383. Op oudejaarsavond had moeder boffers gebakken (kleine, dikke pannekoek, waarin gist gebruikt is) en bollebuisies (poffertjes).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.