Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2010 » Nummer 1 » Pagina 3

Aan de keukentafel

De keukentafel: de plaats waar allerlei zaken besproken worden, waar men nieuwtjes uitwisselt, waar gelachen en gehuild wordt.
De keukentafel in 't Vierkant: een pagina met bondige informatie over initiatieven die betrekking hebben op de cultuurhistorie van West-Friesland.

Ik hou van de stolp die een end uitverdan staat
gewoôn zoas 't hoort met een grasveld, een pad
wat bome, een perkie, nei, gien tierlantoine
zo is 't al tweihonderd jare bedat.

Dit is het eerste couplet van een roim dat ik eens schreef over de stolpboerderij. De bijzondere bouwstijl van de stolp, met het piramidevormige dak dat rust op het vierkant, is in mijn ogen een van de belangrijkste kenmerken van West-Friesland en de aangrenzende gebieden. De afgelopen tijd werd ik geconfronteerd met de sloop van een aantal stolpboerderijen. Zo vertelde stolpenkenner Jaap de Wit uit Schagen me dat er vorig jaar binnen enkele maanden vijf boerderijen in en rond Schagen gesloopt of verbrand zijn. Misschien komt er een nieuwe stolp voor terug, dat zou mooi zijn. Maar de oude boerderijen met hun karakteristieke indeling en bouwelementen worden zelden op dezelfde manier herbouwd.
Des te meer hulde aan bewoners die tijd, geld en moeite besteden aan het in authentieke staat (terug)brengen van hun stolpen. Natuurlijk met concessies vanwege comfort en bruikbaarheid, maar tegelijkertijd met liefde voor de historie van hun woning.

De Maartje Cornelis Hoeve aan de Heerenweg 21 in Barsingerhorn. (foto Marja de Wit)
De Maartje Cornelis Hoeve aan de Heerenweg 21 in Barsingerhorn. (foto Marja de Wit)

Een goed voorbeeld hiervan is de Maartje Cornelis Hoeve, die in het hart van beschermd dorpsgezicht Barsingerhorn ligt. Deze grote boerderij dateert naar schatting uit de 17de eeuw en bevat onder meer twee betegelde schouwen. In 2004 is dit provinciale monument gerestaureerd. De fraaie hoeve vormt nu een bijzondere locatie voor vergaderingen, lezingen, groepsuitjes en bed & breakfast.
Inlichtingen: www.maartjecornelishoeve.nl.
Wie een stolp van binnen wil bekijken, kan onder meer terecht bij Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreebrug in Schagen (www.museumvreebrug.nl), museumboerderij De Anloup in Zuidermeer (open op afspraak, tel. 0229-561464), museum West-Frisia in Hoogwoud (www.museumboerderijwestfrisia.nl), museum De Zomerstal, Westeinde 9 in Opperdoes (open op zaterdag en voor groepen op afspraak, tel. 0227-545234) en de boerderij van de familie Neefjes aan de Bangert in Andijk (op afspraak, tel. 0228-591624). Stap gerust eens binnen bij deze juweeltjes van het West-Friese land. En kijk dan vooral even omhoog in het majestueuze vierkant!

Ina Broekhuizen-Slot, voorzitter

 


Hé, is dat Westfries?

596. Je mag niet die appel van dat kleine kind ofpollen (aftroggelen, afbédelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.