Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2010 » Nummer 1 » Pagina 10-11

Voorjaarsstreekmiddag

Kom kijken in Kolhorn!

De Voorjaarsstreekmiddag wordt gehouden op zaterdag 8 mei in het bijzondere dorp Kolhorn. We zijn te gast in de Laurenskerk aan de Torenstraat, in het hart van het dorp.

Oude Streek, Kolhorn. Oude Streek, Kolhorn.

Kolhorn is een oude havenplaats. Door de gunstige ligging aan de Westfriesedijk fungeerde het dorp in vroeger tijden als uitvoerhaven voor Barsingerhorn, Haringhuizen en Schagen. De turfschuren getuigen van het belang dat Kolhorn had als overslaghaven. De turf, die gestoken werd in Drenthe en Overijssel, ging vanaf de 16de tot in de 19de eeuw via Kolhorn West-Friesland in. Door de inpoldering van de Wieringermeer en het dichten van de Afsluitdijk verloor het dorp zijn belangrijkste bron van bestaan. Sindsdien is het pittoreske plaatsje niet ingrijpend meer veranderd. In 1988 kreeg het dorp de status van Rijks Beschermd Dorpsgezicht.
Te voet, fietsend of met de auto verkennen we deze middag het dorp en de omgeving. Daaraan vooraf krijgen we informatie over de geschiedenis van Kolhorn.

Programma
13.00 uur: zaal open, koffie of thee met cake
13.30 uur: aanvang met opening door de voorzitter van het Westfries Genootschap, een welkomstwoord door de wethouder van de gemeente Niedorp en een inleiding door Puck de Groote over de historie van Kolhorn.
Aansluitend een lezing van Jan J. Jong uit 't Veld over de kunstschilders Dirk Breed (Kolhorn, 1920-2004) en Jan Pieter Pool (Kolhorn, 1922). Dirk Breed, geworteld in West-Friesland, ontwikkelde een eigen stijl met gebruikmaking van de markante kleuren blauw en groen. Jan Pieter Pool heeft met zijn expressionistische stijl een eigen draai gegeven aan zijn kunstenaarschap.

't Raedthuys, Barsingerhorn. 't Raedthuys, Barsingerhorn.

Pauze met koffie of thee. De fietsers vertrekken meteen en gebruiken een consumptie in café De Fortuin in Barsingerhorn.

Na de pauze gaan ook de andere excursies van start.
Na afloop is er een gezellig samenzijn in de kerk met een drankje en een hapje.

 

Excursies
A. Hiervoor blijven we in de Laurenskerk. Deze kerk is gebouwd aan het eind van de 18de eeuw, nadat het vorige godshuis afbrandde bij een grote dorpsbrand. Bert Siezen geeft uitleg over de kerk en speelt op het Duitse barokorgel, dat dateert uit ongeveer 1700. Op de bovenverdieping van de kerk toont Bert zijn uitgebreide collectie oude portretten, albums en aanverwante attributen. Hij houdt tevens een lezing over de portretfotografie van 1870 tot 1915. Aansluitend kan de bijzondere tentoonstelling bekeken worden.

B. Rondwandeling door het dorp onder leiding van gidsen. Ook bezoeken we het museum De Turfschuur en het Erfgoedcentrum Opzeeland. Hebt u wel eens gehoord van meekrap of lichterschepen, hebt u ooit een elger of een bonenklap vastgehouden? In De Turfschuur wordt dit allemaal uit de doeken gedaan. De strijd tegen het water en de veranderingen in het landschap komen aan de orde in Opzeeland.

Museum Spaansen, Winkel. Museum Spaansen, Winkel.

C. Fietstocht met eigen fiets. Vanuit Kolhorn voert de rit over de Kolhornerkade naar Barsingerhorn (beschermd dorpsgezicht). Daar volgt bezichtiging van 't Raedthuys (1622) en er is koffie in café De Fortuin. Via de Snevert en de Nes naar de Westfriesedijk en zo weer retour Kolhorn. Een mooie tocht van circa dertien kilometer langs tal van bezienswaardigheden. Eigen fiets meenemen!

D. Met eigen auto naar museum Spaansen in Winkel. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het transportbedrijf Spaansen BV in 1996 is het voormalige woonhuis van de familie ingericht als museum. Een uitgebreide fotocollectie en veel gebruiksvoorwerpen geven een goed beeld van de geschiedenis van dit familiebedrijf. Gastvrouw Ada van der Wal-Spaansen leidt ons rond.

E. Met eigen auto naar galerie Waterloo in Winkel, gevestigd in de gelijknamige boerderij uit 1865. Jan de Reus vertelt over zijn schilderijen (drieluiken) en Alewijn Oostwoud Wijdenes over zijn fotowerk. In de galerie exposeert naïef schilder Frans van der Eng ('t Veld, 1932). Van der Eng schildert zijn West-Friese omgeving, het landschap en dorpsgezichten en is chroniqueur van regionale gebeurtenissen. Ook bekijken we de ecologische tuin met stinzenplanten en hoogstamfruitbomen. Deze tuin geniet internationale faam.

Galerie Waterloo, Winkel. (foto's Joop Schouten) Galerie Waterloo, Winkel. (foto’s Joop Schouten)

Voor de excursies D en E wordt een routebeschrijving verstrekt. De afstand Kolhorn-Winkel bedraagt ongeveer zes kilometer.
Parkeren: tegenover café De Roode Leeuw, aan de voet van de dijk, er is beperkte parkeerruimte bij de kerk en in de straten rond de kerk.
Kolhorn is te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf station Obdam en station Schagen rijdt een bus naar het dorp. U stapt uit bij halte Torenstraat.
Obdam station: vertrek bus 12.35 uur, aankomst Kolhorn 13.11 uur
Schagen station: vertrek bus 12.36 uur, aankomst Kolhorn 12.51 uur.
Vertrek bus vanuit Kolhorn naar Obdam: 16.51 uur en 17.51 uur. Naar Schagen: 17.11 uur en 18.11 uur.

Kosten en opgave
De kosten voor deze aantrekkelijke Voorjaarsstreekmiddag bedragen € 12,50 per persoon. Hierbij is alles inbegrepen: twee keer koffie of thee met cake, de excursie, drankje en hapje.
Wilt u dit bedrag overmaken op rekeningnummer 707913 t.n.v. Historisch Genootschap Oud West-Friesland. Vermeld aub duidelijk de letter (A, B, C, D of E) van de excursie van uw keuze.

 


Hé, is dat Westfries?

723. Ik hou niet van z'n konkelefóesies (smoesjes; overdreven beleefdheid, mooipraterij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.