Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2010 » Nummer 1 » Pagina 12-13

Museumnieuws

Van Blanckendaell Park in Tuitjenhorn

Naast het bedrijf Daalimpex in Tuitjenhorn heeft eigenaar Piet Blankendaal een dierenpark aangelegd. Naast de gangbare kinderboerderijdieren als geiten, lama's, konijnen, herten en pony's, zijn er mooie roze flamingo's, pinguins, stekelvarkens, kamelen, wasberen, uilen en nog veel meer ‘anderlandse’ dieren te zien. Er staat een mooie grote houtzaagmolen. Deze kan nog niet binnen worden bezocht.
Het bijbehorende museum geeft een beeld van de geschiedenis van de gemeente Harenkarspel. Historische Vereniging Harenkarspel toont trots haar collectie uit het boerenleven van weleer.
Het dierenpark aan de Bogtmanweg 5b is iedere dag te bezoeken.
Openingstijden Zoo: 7 dagen per week, 9.30-17.30 uur.
Openingstijden museum: woensdag, zaterdag en zondag, 13-17 uur.

Flessenscheepjesmuseum

Het uniekste museum van West-Friesland is het Flessenscheepjesmuseum in Enkhuizen. Dit museum bevindt zicht in het fraaie 17e eeuwse Spuihuisje, vlakbij de Drommedaris. Het herbergt 's werelds grootste collectie flessenscheepjes in alle soorten en maten uit alle delen van de wereld. Onderga de magie van het scheepje in de fles en ervaar hoe het door de flessenhals in zijn thuishaven wordt geloodst. Er is een permanente videopresentatie en regelmatig is er een flessenscheepjesbouwer aan het werk.
Adres: Zuiderspui 1, Enkhuizen, 0228-317762
Openingstijden: di t/m zo, 12-17 uur

Het Nederlands Vestingmuseum, het spannendste museum op de Naardense wallen

De vestingstad Naarden is nu de parel van het Gooi, een oase van rust in de drukke Randstad, met prachtige huizen, stoere kazernes en begroeide wallen.
Maar eens was Naarden een moderne militaire verdedigingspost om de toegang tot het rijke gewest Holland en de koopmansstad Amsterdam tegen de vijand te beschermen.
Activiteiten:
Wandel mee met een kanonnier
Elke eerste zondag van de maand kunt u met een kanonnier in uniform uit 1825 meewandelen over en door het bastion Turfpoort. Soms heeft onze kanonnier verlof, maar dan loopt zijn vrouw, de marketentster, mee. Hij heeft verhalen over het leven in de vesting, hoe soldaten leefden en werkten in zo'n stad, wat ze aten en wat ze in hun vrije tijd deden.
Natuurlijk neemt hij u ook mee naar de kruitkamer waar zo'n 40 tonnen buskruit liggen en naar het geheime wapen van de vesting, de ‘luistergang’. Om een beetje geoefend te blijven, schiet hij aan het einde van zijn rondwandeling een kanon af, met varkensstaart, zundgat, ruimnaald en misschien ruikt u dan wel lont! De wandelingen beginnen om 13.30 uur.
Patrouille vaartochten door de vestinggracht
Gedurende het seizoen kan op zaterdag en zondag meegevaren worden met de legergroene museumboot op een ‘verkenningstocht’ door de vestinggracht. De schipper heeft mooie verhalen en wijst u op de bijzondere plekken in de vesting die je alleen maar vanaf het water kan zien. Er kunnen maximaal 18 passagiers mee in de boot en het bootkaartje kunt u aan de museumkassa kopen. Afvaarten zaterdag en zondag vanaf 12.30 uur.
Adres: Westwal 6, Naarden, 035-6945459
Open: Tot 1 nov., di t/m vr 10.30-17 uur, za/zo en feestdagen: 12-17 uur

Grootmoeders tijd en het motorenmuseum in Nieuwe Niedorp

Het museum is gelegen in het schilderachtige Nieuwe Niedorp, en stelt allerlei voorwerpen uit grootmoeders tijd en antieke motoren tentoon. Er zijn liefst meer dan 275 motoren te bezichtigen.
Op de grote bovenverdieping zijn allerlei authentieke winkeltjes te zien, onder andere een kapper, kruidenier, fotograaf en een schoenmakerswerkplaats van rond 1950. Ook zijn er hoeden en kleding en vele andere dingen uit grootmoeders tijd. Verder een miniaturenmuseum, een klassieke kinder- en wandelwagenverzameling, een verzameling oude telmachines, oude schaatsen met attributen en heel veel meer.
Adres: Schulpweg 47, Nieuwe Niedorp, 0228-413571
Open: Tot 31 okt., di t/m za 13-17 uur, zo 11-16 uur (1e Paas- en Pinksterdag gesloten)
Prijzen: Volwassenen € 5, kinderen t/m 12 jaar € 2. Donateurskaart (min.) € 15.

In de Koninklijke Poppenkraam, de poppenverzameling van koningin Juliana

Tot en met 1 augustus 2010 wordt in Paleis Het Loo de poppenverzameling van koningin Juliana tentoongesteld. Meer dan zeshonderd poppen mocht deze koningin gedurende haar lange leven in ontvangst nemen uit handen van het Nederlandse volk. Vele hiervan zijn nooit eerder aan het publiek getoond. In het weekend van 3 en 4 juli vindt op Paleis Het Loo het Poppenfestival plaats: een beurs met alles op het gebied van poppen, beren, poppenhuizen en miniaturen.
Adres:
Koninklijk Park 1, Apeldoorn (ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg)
Open: di t/m zo en op feestdagen, 10-17 uur.

Paleis Het Loo, Apeldoorn. (foto Paleis Het Loo)
Paleis Het Loo, Apeldoorn. (foto Paleis Het Loo)

Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden, Oranjegoed!
Vier eeuwen Oranje-Nassau op keramiek


Wie kent ze niet: bordjes, bekers of ander gelegenheidsaardewerk met daarop de beeltenis van de pasgeboren Willem Alexander, de troonswisseling met Juliana en Beatrix erop of het huwelijk (de kus!) van Willem Alexander en Maxima.
U ziet ze allemaal voorbij komen: niet alleen de huidige Oranjes, maar ook Juliana, Bernhard, Wilhelmina, Emma en andere vorsten, prinsen, prinsessen en stadhouders die hen zijn voor gegaan. Te zien tot half november 2010.
Adres Grote Kerkstraat 11, Leeuwarden, 058-294895, www.princessehof.nl.
Openingstijden: di t/m zo 11-17 uur.

 


Hé, is dat Westfries?

361. Hoe ver ben je heen met je was?
't Loupt op 't lessie ('t loopt naar 't einde, 't is gauw klaar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.