Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Biografisch Woordenboek

In het Westfries Biografisch Woordenboek staan biografieën van personen die voor West-Friesland, lokaal of regionaal, veel betekend hebben. Heeft u in uw dorp of stad een persoon waarvan u meent dat deze in aanmerking komt voor het WBW, meldt u die dan, liefst per mail, aan bij het secretariaat van het Westfries Genootschap. Alleen personen die zijn overleden komen in aanmerking. Raadpleeg de website www.westfriesgenootschap.nl, klik op Commissie Geschiedschrijving en vervolgens op Westfries Biografisch Woordenboek.

Bronsveld-Vitringa, Sophie, een sterke vrouw

Sophie Bronsveld-Vitringa Sophie Charlotte Cornelia. Latere kloosternaam: Domna Joanna O.S.B. Geboren te Deventer op 30 oktober 1871. Overleden te Utrecht op 13 november 1933. Dochter van Dr. Anne Johan Vitringa (rector gymnasii, later professor en schrijver onder pseudoniemen als Jan Holland, bekeerd – met zijn acht kinderen van wie Sofia de jongste was – tot het katholicisme) en Catharina Schouten. Gehuwd op 2 augustus 1894 in Den Haag met Dr. Walrand Cornelis Lodewijk Bronsveld (1865-1924), protestant, de latere directeur van de Rijks-HBS in Hoorn, van 1897-1924. Zelf kregen ze geen kinderen, maar ze adopteerden in 1909 drie kinderen van de gestorven broer en schoonzus van Walrand: Wim, Greet en Bob Walrand.

Sophie was actief in sociale en charitatieve verenigingen in Hoorn. Zo richtte zij in 1909 de Elisabethvereniging op, een R.K. vereniging voor hulp aan zieke vrouwen en kraamvrouwen.
Verder was zij actief in de Mariabond, die zich inzette voor drankbestrijding, het koor Liederen Leeft, de R.K. Vrouwenbond, studiekringen en ontwikkelingsgroepen voor vrouwen en Francisca Romana-werk, het Burgerlijk Armbestuur en het hoofbestuur van Sobriëtas. Tevens was ze lid van de Hoornse Gemeenteraad voor de R.K. Staatspartij van juli 1919 tot eind 1927 en lid van de Tweede Kamer van 1922 tot 1925. Na de dood van haar man in 1926 trad ze in 1927 als Domna Joanna in bij de Benedictinessen van Maria Mediatrix in Hekelghem in België. Sophie Bronsveld-Vitringa werd begraven bij haar vader in het familiegraf aan de Kerkhoflaan in Den Haag. In de Hoornse wijk Kersenboogerd is een straat naar haar genoemd met vermelding van haar lidmaatschap van de Hoornse Gemeenteraad en van de Tweede Kamer.

Lit.: Gerard Weel, Sophie Bronsveld-Vitringa: een sterke vrouw, in: Kwartaalblad Oud Hoorn, 2006 nr. 2 blz. 69-73. Gegevens aangeleverd door Gerard Weel te Hoorn (2009)

 


Hé, is dat Westfries?

378. Moeder is meestal de hele morgen in de keuken aan 't steuren (koken) en aan 't stùdderen (werken en eten bereiden). Ze bestùddert (bestuurt, beheert) trouwens haar hele huishouden goed.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.