Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2010 » Nummer 2 » Pagina 10-11

Westfriezendag 2010

De Westfriezendag wordt gehouden op zaterdag 4 september in schouwburg Het Park in Hoorn. 's Morgens vindt de jaarvergadering plaats en wordt de Westfrieslandprijs uitgereikt. Drie bestuursleden zijn niet herkiesbaar, van hen nemen we afscheid. Ook worden er nieuwe bestuursleden gekozen, zij stellen zich in het bijgevoegde blad, met de agenda van de vergadering, aan u voor.
Het koor Stuurloos uit Wognum sluit de ochtend muzikaal af. De naam van het koor duidt erop dat de twintig heren zonder dirigent zingen. Ze worden begeleid door een accordeonist, een gitarist en een bassist. Hun repertoire bestaat uit goed in het gehoor liggende liederen uit diverse landen. Speciaal voor deze dag brengen zij een zelfgeschreven lied over West-Friesland ten gehore.

Na de lunch gaan we eropuit! Er is een gevarieerd aanbod aan excursies. De stichting Creatief Westfries, die dit jaar het 25-jarig bestaan viert, verzorgt een echte West-Friese middag in de afmijnzaal van de Blokkerse veiling Op Hoop van Zegen. In Medemblik bezoeken we het Bakkerijmuseum, gevolgd door een rondrit door het prachtige dorp Twisk. Bij de stolpenexcursie worden twee imposante boerderijen in Wognum bekeken.
Maar we gaan ook de dijk over. Zuidwaarts naar Purmerend, waar we onder meer plateelaardewerk in het Purmerends Museum bewonderen, en noordwaarts naar de Wieringermeer. Daar krijgen we informatie over de relatief jonge geschiedenis van de polder.
De bedrijfsexcursie voert dit jaar naar Polytechniek in Hem en een bloembollenbedrijf in Hoogkarspel.

Bij alle excursies is koffie of thee met koek inbegrepen.
Als u beschikt over een museumjaarkaart, wilt u die dan meenemen?

Excursies

A. Creatief Westfries in de voiling
De stichting Creatief Westfries biedt de lede van 't Genootskap een West-Friese middeg an in de ouwe voiling van Blokker. Iederien ken meedoen an een West-Fries diktee. 't Wordt niet als te zweer en we houwe rekening met alle soorte West-Fries: van west tot oost. Vezelf gane we groente of fruit voile, de klok is hêlegaar opgnapt, dat 't ken weer! D'r is een optreden van een paar skroivers en samen zinge we liedjes uit 't nuwe boekie ‘Zuks moet je zinge’.

B. Bakkerijmuseum en Twisk
We maken een mooie rit door West-Friesland! Eerst gaan we naar het bakkerijmuseum ‘De oude bakkerij’ in Medemblik, ook wel het lekkerste museum van Nederland genoemd. Talloze machines en attributen vertellen het verhaal van de bakkers van vroeger. De extra tentoonstelling heet ‘Broodsprookjes’. Vanuit verschillende culturen en tijden worden sprookjes verbeeld, die allemaal één ding gemeen hebben: ze gaan over brood. Elk sprookje wordt verteld met licht, geluid en beweging.
Vervolgens rijden we naar Twisk waar Nic Boelis, voorzitter van de stichting Twisca, in de bus stapt. Hij zal vertellen over de bijzonderheden van dit beschermde dorp.

De boerderij van Theo Blauw aan de Westeinderweg in Wognum wordt bezocht tijdens de stolpenexcursie. De boerderij van Theo Blauw aan de Westeinderweg in Wognum wordt bezocht tijdens de stolpenexcursie. (foto Ina Broekhuizen-Slot)

C. Stolpenexcursie
De boerderij Welgelegen, die dateert uit 1879, ligt in het hart van Wognum. De welstand van de bouwheer Cornelis Blauw is goed af te lezen aan deze fraaie Noord-Hollandse stolp. Opvallend zijn de robuuste erker, de klokgevel en de twee rode voordeuren. Ex- en interieur zijn tot in detail bewaard gebleven dankzij de inspanning van de huidige eigenaar Henk Sloetjes.
Aan de Westeinderweg staat de West-Friese stolpboerderij van Theo Blauw. De kern van deze boerderij dateert uit de zeventiende eeuw. In een ruimte naast de dars zitten twee kaarsennisjes uit die tijd. De koegang is authentiek met een kookplaats en een bedstee, in de ‘berg’ ligt het hooi voor de schapen.
Beide boerderijen worden bezocht, de koffiepauze is in café Stam.

In Purmerend waren destijds vier plateelbakkerijen.. In Purmerend waren destijds vier plateelbakkerijen. Het Purmerends Museum heeft een grote collectie van het Jugendstil sieraardewerk uit die fabrieken. (foto G. Helder-Dekker)

D. Purmerend
Purmerend bestaat dit jaar 600 jaar. In de feestvierende stad wandelen we onder leiding van een gids langs historisch interessante plaatsen. Natuurlijk lopen we over de nieuw ingerichte Koemarkt en er wordt verteld over de belangrijke rol die de markt speelde. Het Purmerends Museum staat vooral bekend om de grote collectie Jugendstil aardewerk. In de periode 1895-1907 was Purmerend een centrum voor de fabrieksmatige productie van sieraardewerk: er waren vier plateelbakkerijen. Ook is er veel te zien over de geschiedenis van de stad en haar omgeving. De koffiestop is op de Koemarkt.

E. Wieringermeer
Het Genootschap voor de Geschiedenis van de Wieringermeer ontvangt ons en Rein Koolen, voorzitter van dit genootschap, is de gids in de bus. We rijden langs voorbeelden van de nieuwste ontwikkelingen in de polder: het centrum van de glastuinbouw Agriport, het ECN Windturbinetestpark en haven Oude Zeug, waar scheepswerf Jongert gevestigd is. Daarna gaat de rit naar het ‘Gat in de dijk’, de plaats waar in 1945 de dijk doorgestoken werd. We bekijken een typische Wieringermeerboerderij en ten slotte brengen we een bezoek aan het Genootschapshuis in Middenmeer voor koffie/thee en bezichtiging van de collectie.

F. Bedrijvenexcursie
Polytechniek in Hem is een innovatief installatiebedrijf dat zich bezighoudt met het installeren en onderhouden van koeltechniek, verwarming, elektrotechniek en water- en luchtbehandeling in met name de agrarische sector. Na uitleg en een rondleiding bezoeken we een modern bloembollenbedrijf in Hoogkarspel waar deze technieken worden toegepast.

 


Hé, is dat Westfries?

403. Joos (mensen), komen jullie te konkelen (schaften, te ± 10 uur in de voormiddag 'n rustpauze onder 't werk, waarin 'n kop koffie door de baas wordt aangeboden).
Opm.: 'Konkelen' is wel Ned. maar betekent dan knoeien, knoeierijen plegen, kuipen, intrigeren, kwaadspreken, bv.: Door konkelen achter onze rug hebben ze ons die mooie betrekking afgesnoept.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.