Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2010 » Nummer 2 » Pagina 12

Verenigingsnieuws

Reiscommissie - Excursie naar Workum en Hindeloopen

De laatste oproep in ' t Vierkant had geholpen, er hadden toch op het laatste ogenblik nog een aantal deelnemers ingeschreven waardoor de bus op 20 april met uiteindelijk 43 personen naar Friesland reed. In de bus zaten veel nieuwe gezichten.
Het Friese programma was een goed idee van commissielid Leny Langedijk.
Na de koffie bezochten we het Jopie Huisman Museum met prachtige realistische schilderijen.
Vervolgens bracht de bus ons naar Hindeloopen, dat net als Workum een rustig en fraai klein stadje is.
De de prima verzorgde lunch gebruikten wij in het Schaatsmuseum. Daarna werd in de hervormde kerk uitleg gegeven over de Hindelooper klederdracht, waarbij uit de doeken werd gedaan wat de verschillen zijn tussen de getrouwde en de ongetrouwde vrouw. Tevens was er aandacht voor de pronkdracht, de werkdracht en de kenmerken van een vrouw in de rouw. Ook het kostuum van de man kwam aan de orde, een kostuum dat is afgeleid van kapiteins van de Hindelooper handelsvloot. Bijzonder was de halsdoek die onder de oksels doorliep en feitelijk tevens fungeerde als opvang van transpiratie. (www.friesecultuur.nl/informatie/klederdracht_hindeloopen.html)
Een Hindelooper dame nam ons ook mee voor een korte wandeling door Hindeloopen. Zon volop, maar de stevige en gure wind maakte het verblijf buiten niet altijd even aangenaam. Dus weer snel naar het Schaatsmuseum. Naast het zelfstandig naamwoord schaatsen, is daar veel te vinden over schaatsen als werkwoord: de Elfstedentochten, bekende Nederlandse schaats(st)ers, de afgevroren teen, kortom voor de liefhebber een paradijs.
Op de bovenverdieping bewonderden we het Hindelooper schilderwerk. Zowel producten die daarmee waren verfraaid als het schilderen zelf.
De positieve geluiden aan het einde van de dag kunnen niet anders dan tot de conclusie leiden dan dat het weer een leuke, gezellige en leerzame excursie is geweest.

Namens de reiscommissie, Stan Nuveen

 


Hé, is dat Westfries?

135. Als je zo af en toe wat aan dat werk doet, kom je er nooit mee klaar, je moet 't loif er an leggen (flink aanpakken, intensief werken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.