Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2010 » Nummer 2 » Pagina 18

Westfries Biografisch Woordenboek

In het Westfries Biografisch Woordenboek staan biografieën van personen die voor West-Friesland, lokaal of regionaal, veel betekend hebben. Heeft u in uw dorp of stad een persoon waarvan u meent dat deze in aanmerking komt voor het WBW, meldt u die dan, liefst per mail, aan bij het secretariaat van het Westfries Genootschap. Alleen personen die zijn overleden komen in aanmerking. Raadpleeg de website www.westfriesgenootschap.nl, klik op Commissie Geschiedschrijving en vervolgens op Westfries Biografisch Woordenboek.

Klaas Boot Sr.

Klaas Boot Sr. Klaas Boot werd geboren te Oudkarspel op 18 juli 1897. Hij overleed te Alkmaar op 13 mei 1969. Zoon van Jurriaan Boot en Grietje Kramer. Hij was gehuwd met Aaltje Meinsje Groot uit Noord-Scharwoude.
Klaas Boot had grote verdiensten voor het turnen in Noord-Holland.
Hoogtepunt van zijn roemvolle actieve turnloopbaan was zijn deelname aan de Olympische Spelen van 1928 te Amsterdam.
Hij heeft bij vele verenigingen les gegeven in de Noordkop, wat begon bij Hercules-Hygiea in de Langedijk, maar ook in Niedorp, Winkel en Den Helder.
Zijn grootste verdienste, wat het verenigingswerk betreft, ligt bij de gymnastiekvereniging De Halter in Alkmaar. Vele malen werd hij zowel met de dames- als de herenploeg kampioen van Nederland. Hij leidde vele turners en turnsters op tot het hoogst landelijk niveau, waarbij zijn zoon Klaas tien maal kampioen van Nederland werd. Hij nam het initiatief voor de Halterrevues, die in de wijde omgeving grote vermaardheid kregen. Zijn vakmanschap werd door het Koninklijk Nederland Gymnastiek Verbond erkend en zij verleende hem het Lidmaatschap van Verdienste.
Klaas Boot was al erelid van Hercules-Hygiea en bij zijn afscheid van gymnastiekvereniging De Halter werd hij tot eredirecteur benoemd.
Vele jaren heeft hij ook les gegeven aan de ULO-school te Bergen, aan de landbouwwinterscholen in Alkmaar en Schagen en aan de kinderen van de BLO-school te Alkmaar. Voor al zijn werkzaamheden werd hij onderscheiden met de zilveren medaille in de Orde van Oranje-Nassau. Ter zijner ere is in Alkmaar-Noord, nabij het sportcomplex, het Klaas Bootpad te vinden.

Lit.: In zowel regionale als landelijke daagbladen en ook in tijdschriften is over Klaas Boot sr. geschreven.
Gegevens aangeleverd door: G.N. Boot te Egmond aan Zee (2007)

 


Hé, is dat Westfries?

666. Toen buurvrouw hoorde, dat ze 'n prijsje had gewonnen in de staatsloterij, was ze helemaal onthikt (opgetogen, zichtbaar blij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.