Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2010 » Nummer 3 » Pagina 3

Aan de keukentafel

De keukentafel: de plaats waar allerlei zaken besproken worden, waar men nieuwtjes uitwisselt, waar gelachen en gehuild wordt.
De keukentafel in 't Vierkant: een pagina met bondige informatie over initiatieven die betrekking hebben op de cultuurhistorie van West-Friesland.

‘Van oud nuw make’

In augustus hield het Noordhollands Dagblad de Zomertoer: elf wandelingen door de provincie. Tijdens deze tochten bezochten de deelnemers bedrijven, musea, huizen en boerderijen. In Schagen vertelde Jack Visser over zijn stolpboerderij, die nu, na een jarenlange eigenhandig uitgevoerde restauratie, weer een pronkstuk is aan het Noord. Deze boerderij was vroeger een langhuisstolp, rond 1860 is het langhuis gesloopt en werd de kap doorgetrokken tot een dubbel vierkant. De achterkant bevat nog het eiken vierkant, dat misschien wel vijfhonderd jaar oud is. Met de vervanging van de sparren ontdekte Visser dat deze vierkantspalen git- en gitzwart zijn. ‘Het leek wel steen!’ In de stekers, de schuine balken, bleken gaten te zitten, die iets verspringen. Een deskundige vertelde hem dat deze stekers waarschijnlijk gemaakt zijn van een molenwiek!
Vrijwel al het bouwmateriaal werd vroeger hergebruikt. En niet alleen hout en stenen, nee, ook textiel kreeg doorgaans een tweede leven. ‘Wij noemden dat niet recyclen’, zei Ant Hemmer altijd in haar optreden, ‘wel nee, dat heette gewoon: van oud nuw make!’
Dat hergebruik bleek ook bij de sleuf die deze zomer in de Zuiderdijk bij Oosterleek gegraven was voor archeologisch onderzoek. Eén avond konden belangstellenden een kijkje nemen in het hart van de dijk. Veel interessants was er te zien, onder meer brokken steen, gebruikt voor versteviging van de dijk. Deze stenen waren afkomstig van na de Gouden Eeuw in verval geraakte huizen uit Enkhuizen.

Veel belangstelling van de NHD-Zomertoer voor de stolp van Peter Helsloot en Mariëtte Dekker.
Veel belangstelling van de NHD-Zomertoer voor de stolp van Peter Helsloot en Mariëtte Dekker aan de Nes in Schagen. Deze boerderij is verplaatst vanwege de aanleg van de spoorlijn Schagen-Den Helder. Voor de herbouw zijn oude materialen gebruikt. (foto Ed Dekker)

Onder noemer ‘Dag van de Herbestemming’ werd op 10 september op initiatief van de provincie een excursie gehouden langs drie markante rijksmonumenten, die een herbestemming te wachten staan. Op de Open Monumentendag, zaterdag 11 september, zetten wij de deuren van het Timmermansgildehuis weer uitnodigend open. Ook dit gebouw kreeg een herbestemming: van onderkomen voor het Jozefgilde in de 17de eeuw is het nu het fraai gerestaureerde secretariaat van onze vereniging!

Ina Broekhuizen-Slot, voorzitter

 


Hé, is dat Westfries?

798. 't Was erg stil om me heen; ik raakte eventjes beskoten (ingedommeld, sluimerend) in de stoel.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.