Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2011 » Nummer 1 » Pagina 10-11

Voorjaarsstreekmiddag

Veel te zien in Valkkoog

De Voorjaarsstreekmiddag wordt gehouden op zaterdag 14 mei in de kerk van het kleine dorp Valkkoog. Na een interessant binnenprogramma trekken we eropuit. Lopend, op de fiets of met de auto. U kunt ondermeer kiezen uit een bezoek aan de molen in Groenveld, biologisch dynamisch akkerbouw en tuinbedrijf De Lepelaar in 't Rijpje of het Zijper Museum in Schagerbrug.

Valkkoog ligt in de beschutting van de oude Westfriese Dijk op enkele kilometers ten zuidwesten van Schagen. De kerk, die dateert uit de zestiende eeuw, is tegenwoordig een cultureel centrum waar concerten te beluisteren zijn en waar bruidsparen elkaar trouw beloven. Het is een laatgotisch gebouw met een vijf traveeën diep schip. In de kerk hangt een opmerkelijk schilderij van een valk. Het herinnert aan het verleden van Valkkoog dat in de middeleeuwen de Koog (het buitendijks land) was, waar graven en heren naartoe kwamen om de valkenjacht te beoefenen.

Programma
13.00 uur: zaal open, koffie of thee met cake.
13.30 uur: aanvang met een welkomstwoord door Ina Broekhuizen.
Daarna is het woord aan de heer R. Cappon, wethouder van de gemeente Harenkarspel en inwoner van Valkkoog, en aan ons bestuurslid Joop Schouten, die enkele historische verhalen zal vertellen over het dorp. Het binnenprogramma wordt afgesloten met een kort optreden van het Eenigenburger Gemengd Koor, onder leiding van Cees Langedijk met Lyda Roozing op piano. Zij zingen onder meer het lied ‘Westfriesland’.
Pauze met koffie of thee. De fietsers vertrekken meteen, zij gebruiken een consumptie in Eenigenburg.
Na de pauze gaan ook de andere excursies van start.
Na afloop, rond vijf uur, is er een gezellig samenzijn in de kerk met een drankje en een hapje.

Excursies
A. Wandelen: Rondje Groenveld
Voordat we op weg gaan vertelt Wieger Fortuin kort over de geschiedenis van de kerk. De wandeling voert vervolgens door de dorpen Valkkoog en Groenveld. De Groenvelder molen, een achtkante binnenkruier uit circa 1560, is te bezichtigen.
We lopen langs de aloude Tolkerdijk en over de Westfriese Dijk. In Valkkoog nemen we een kijkje in het nieuwe dorpshuis De Bakkerij dat speciaal voor de Valkkogers is ingericht. De afstand bedraagt ongeveer vijf kilometer.

B. Fietsen: Door dorpen en over dijken
De fietstocht voert langs kleine dorpen, zoals de Stroet en 't Rijpje, naar Eenigenburg. Daar bekijken we de gerevitaliseerde Nuwendoorn met de hoge uitkijktoren. Er wordt koffie gedronken in het oude café De Burcht in Eenigenburg.
Uiteraard fietsen we ook over de Westfriese Dijk. De lengte van de tocht is circa 19 kilometer. Eigen fietsen meenemen!
Zie voor revitalisering Nuwendoorn: www.westfriesgenootschap.nl knop: Omringdijk/Actueel.

De fietsers bezoeken de gerevitaliseerde Nuwendoorn bij Eenigenburg. (foto Netty Zander)
De fietsers bezoeken de gerevitaliseerde Nuwendoorn bij Eenigenburg. (foto Netty Zander)

C: Biologisch dynamisch bedrijf De Lepelaar
We rijden per auto naar De Lepelaar op 't Rijpje. Eigenaar Jan Schrijver zal vertellen over de achtergronden van zijn bedrijf en ons rondleiden. In de volle grond en in de kassen worden de gewassen op natuurlijke wijze geteeld. In de winkel zijn biologische groenten en fruit te koop. De Lepelaar ligt in een bijzondere streek. Vroeger was hier een sluftergebied met terpen. Het bedrijf ligt op een afgevlakt stuk met de naam Munnikenwerf.
Adres: Rijperweg 16a, 1744 HK Sint-Maarten. Zie ook www.delepelaar.com.

D: Zijper Museum
Met de auto gaan we naar het Zijper Museum in Schagerbrug, gevestigd in de oostelijke vleugel van het gemeentehuis van de Zijpe. Daar is een permanente expositie van historische kaarten en veel digitale bestanden kunnen ter plekke bekeken worden, onder andere de complete digitale versies van de Zijper Courant en de Schager Courant. Ook is er een vaste tentoonstelling over de Schager persfotografen Lubert en Willem Niestadt (met krantenfoto's uit de periode 1940-1980). De extra tentoonstelling heeft dit jaar als thema Zijpe rond 1800, Cornelis Bok en de Franse tijd.
Adres: Schagerweg 97, 1751 CB Schagerbrug. Zie ook www.zijpermuseum.nl en Museumnieuws in dit Vierkant.

E: Dijk te kijk (auto-excursie)
In Petten aan de Strandweg, op de scheiding tussen land en water, staat het vernieuwde bezoekerscentrum Dijk te Kijk van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Hier is de tentoonstelling ‘De dijk verzwaard, het land bewaard’ te zien, genoemd naar het opschrift op de gedenksteen in de zeewering bij Petten. De steen herinnert aan het op Deltahoogte brengen van de Hondsbossche Zeewering in de jaren 1977-1980. Goede dijken en dijkbeheer zijn essentieel.
Bezoekers worden via de tentoonstelling meegenomen van verleden en heden naar de toekomst: van het eerste zanddijkje uit de 15e eeuw via de huidige zeewering naar actuele informatie over de plannen voor kustversterking in Petten en omstreken.
Adres: Strandweg 4, 1755 LA Petten. Zie ook: www.hhnk.nl.

Voor de auto-excursies wordt een routebeschrijving verstrekt.
Het parkeren in Valkkoog is gratis, maar niet eenvoudig. U wordt verzocht om komende vanuit Schagen uw auto aan de linkerkant van de weg te parkeren.
Het adres van de kerk is Valkkogerweg 39, 1744 GB Valkkoog.

Kosten en opgave
De kosten voor deze Voorjaarsstreekmiddag bedragen € 10 per persoon. Hierbij zijn inbegrepen: twee keer koffie of thee met cake, de excursie, een drankje en een hapje na afloop.

Wilt u dit bedrag overmaken op rekeningnummer 707913 t.n.v. Westfries Genootschap. Vermeld s.v.p. duidelijk de letter van uw excursie.

Het kerkje van Valkkoog, waar de Voorjaarsstreekmiddag wordt gehouden. (foto M. de Boer)
Het kerkje van Valkkoog, waar de Voorjaarsstreekmiddag wordt gehouden. (foto M. de Boer)

 


Hé, is dat Westfries?

632. Ik verskeurde (scheurde) m'n nieuwe mantel aan 'n spijker, ik was er beloord van (kapot, erg teleurgesteld).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.