Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2012 » Nummer 1 » Pagina 3

Aan de keukentafel

De keukentafel: de plaats waar allerlei zaken besproken worden, waar men nieuwtjes uitwisselt, waar gelachen en gehuild wordt.
De keukentafel in 't Vierkant: een pagina met bondige informatie over initiatieven die betrekking hebben op de cultuurhistorie van West-Friesland.

Bewaren

Graag borduur ik even voort op de titel van deze rubriek: de keukentafel. Daar wordt aan gepraat, maar ook aan gegeten en gedronken. Deze week verorberden wij de laatste zoete appeltjes (met kaneel en suiker). Zoete Ermgards natuurlijk. In september stond er een kist vol in de schuur met daarnaast nog een gevuld met goudrenetten. De kisten zijn nu leeg. Maar wat een weelde was het om er regelmatig een greep in te doen ten behoeve van taart, moes of bijgerecht.
Zo werd er vroeger natuurlijk veel voedsel opgeslagen, ingemaakt, geweckt, kortom bewaard voor de winterse maanden.
Zoete Ermgard: goed te bewaren tot in het voorjaar. Zoete Ermgard: goed te bewaren tot in het voorjaar. (foto Theo Mes)

Dat bewaren, tot ver in het voorjaar, is nog een hele kunst. En zo is het ook met bewaren van andere zaken. Ik vermoed dat er onder u, lezers, veel bewaarders zijn. Als ik zie welke mooie spullen er ieder jaar aangeboden worden op de veiling van Kap en Dek in februari, dan geloof ik dat er veel rijkdom schuilt in kasten en op zolders.
Bewaren, daarin zit het woord waarde. Alles van waarde is weerloos - zo luidt de bekende zin van de dichter Lucebert. Gelukkig dat er mensen zijn die de waarde van het oude, het doorleefde inzien en ernaar handelen. Door een monumentale stolp op te knappen, door een kappenkant te restaureren, door een stuk gereedschap te herstellen, door een museum in te richten en te onderhouden.

Kom kijken en ruiken

Ja, die musea. Dat zijn er nogal wat in Noord-Holland. Het lijkt wel of zo langzamerhand iedere zichzelf respecterende plaats een museum heeft. En daar zitten juweeltjes bij. Bent u wel eens in 't Regthuis in Abbekerk geweest? Of in museum Zo was 't in Broek op Langedijk? Daar zijn deze zomer respectievelijk damesjakken en doopjurkjes te zien. 2012 is uitgeroepen tot het Jaar van de Buitenplaatsen. Het Sterkenhuis in Bergen haakt hier op in met de tentoonstelling Oude landhuizen in Bergen.
En wat bewaren betreft: aanraders rond dat thema zijn onder meer museum Betje Wolff in Middenbeemster met de kledingtentoonstelling Tot op de draad versleten en de Broekerveiling in Broek op Langedijk met een expositie over kool. Het lekkerste museum van Nederland staat in Medemblik, maar dat wist u vast al. In het Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij is dit jaar een tentoonstelling over voedsel te bezichtigen. Onder de noemer Eten van vroeger is weten voor later wordt het hele proces van voedselbereiding bij de bakker getoond. De oproep van dit museum is mij uit het hart gegrepen en luidt: kom kijken, ruiken en voelen dat er van de geschiedenis nog veel valt te leren!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

428. Die zwager van je is 'n snokkere of: snukkere kerel. Als hij van de partij is, kom je vaak in 'n snokkere situatie (wat eigenaardig, wat buitenissig, meestal met 'n komisch tintje eraan).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.