Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2012 » Nummer 2 » Pagina 10-11

Welkom op de Westfriezendag!

De Westfriezendag 2012 wordt gehouden op zaterdag 1 september in schouwburg Het Park in Hoorn. Na de jaarvergadering treedt de nieuwe groep Skotwal op.
De broers Wigert en Theo Dronkert en Theo de Jong brengen bekende en minder bekende nummers van onder andere Johnny Cash en Bob Dylan. De teksten vertaalden de gebroeders Dronkert in de streektaal. ‘We willen de West-Friese taal en cultuur levend houden’, stelt Wigert. Met meerstemmige zang en uitgekiende arrangementen geeft Skotwal een heel nieuwe kijk op het brengen van liedjes in het West-Fries.
Na de lunch staan zes boeiende excursies op het programma. Twee blijven binnendijks: de excursie naar het Oostereiland in Hoorn en de bezichtiging van twee boerderijen in Venhuizen. De andere vier gaan de dijk over naar Middenmeer, Monnickendam, Schermerhorn en de feestende Beemster. Bij alle excursies is twee maal koffie of thee met koek inbegrepen.

A. Hoeve Kanaän Middenmeer
Hoeve Kanaän is een biologisch akkerbouwbedrijf, waar ook graan wordt verwerkt. Eigen graan en bij derden ingekocht graan wordt gemalen tot producten voor een biologische groothandel. Bij de boerderij hoort de Oudelander Eko Shop, een winkel waar allerlei biologische producten te koop zijn. We krijgen uitleg over de historie van het bedrijf, sinds 1968 in de familie, en over de manier van werken en een rondleiding. Na het bezoek is er tijd voor een rondrit door de Wieringermeer. Zie: www.oudelanderekoshop.nl.

B. R ondrit door de Beemster
De Beemster viert dit jaar het 400-jarig bestaan. Reden om een bezoek te brengen aan dit Werelderfgoed. We rijden naar het informatiecentrum in Middenbeemster, waar onze gids Ini Zander uitleg geeft over de historie van deze droogmakerij, gelardeerd met anekdotes. Ze vertelt onder meer hoe de inpoldering tot stand kwam en waarom de polder op de Werelderfgoed lijst van de UNESCO is gezet.
Hierna volgt een rondrit door de feestvierende Beemster en zien we de creatieve uitingen van de buurtvereniging op boerenerven, in dorpskernen en langs polderwegen. Tussentijds zal er worden gestopt op een historische plek.

De Beemster viert feest en is versierd, onder andere door deze wildbreisels bij het hek van...
De Beemster viert feest en is versierd, onder andere door deze wildbreisels bij het hek van de Doopsgezinde Kerk. (foto Ina Broekhuizen-Slot)

C. Monnickendam
De Zuiderzeestad Monnickendam kreeg in 1355 stadsrechten. Omdat het in zijn latere tijd een relatief arme stad was, is de historische kern vrij authentiek bewaard gebleven. Hier wandelen we in kleine groepen rond onder leiding van gidsen van de Vereniging Oud Monnickendam.
Na de koffie bezoeken we het Waterlands museum De Speeltoren, dat deze zomer werd geopend. Aan weerszijden van de toren zijn twee nieuwe panden gebouwd. Het oudste nog bespeelbare carillon ter wereld is daar te bewonderen en via een glazen wand heeft men een mooi zicht op de speeltoren. Zie: www.despeeltoren.nl. Museumjaarkaart meenemen s.v.p.

Monnik op een gevelsteen in Monnickendam. (foto Ina Broekhuizen-Slot)
Monnik op een gevelsteen in Monnickendam. (foto Ina Broekhuizen-Slot)

D. Boerderijen in Venhuizen
In het fraaie dorp Venhuizen bezoeken we twee monumentale boerderijen. De Swanenplaats, De Buurt 11, heeft een geschiedenis die teruggaat tot circa 1643. De boerderij is eeuwenlang gebruikt voor de veehouderij. Vlak na de oorlog vestigde zich er een bollenkweker. Vijfentwintig jaar geleden begon de familie Jonker er een wijnmakerij en -proeverij, een geheel nieuwe tak in de agrarische sector in West-Friesland. Het echtpaar zal zorgen dat u er met volle teugen van kunt genieten.
Op De Buurt 1 staat een rijksmonument uit 1773. Het bijzondere aan deze boerderij betreft volgens de bewoners, de familie Brouwer, de evenwichtigheid in de verhoudingen en afmetingen; de zogenoemde gulden snede is hier duidelijk toegepast. Het statige pand wordt ook beschreven in het beroemde boek van de Landelijke Bouwkunst van Brandts Buys (blz. 342). Het echtpaar Brouwer geeft graag uitleg over de fraaie hoeve.

E. Schermerhorn, Mijzen- en Eilandspolder
Als eerste bezoeken we de monumentale kerk van Schermerhorn, die dit jaar 375 jaar bestaat. Het godshuis werd gebouwd tussen 1634 en 1636 in gotische stijl. Beroemd zijn de gebrandschilderde ramen, maar ook de eikenhouten herenbanken en de gebodsborden zijn bezienswaardig. Tijdens ons bezoek exposeren de kunstenaars Gemma van Poppelen en Han van der Mijn met schilderijen, werken in inkt en driedimensionaal werk. Na een koppie in het café aan de overkant sluiten we de middag af met een rondrit door de Mijzen- en de Eilandspolder. Dick Mantel, auteur van ‘De Mijzenpolder: duizend jaar veen en water’, zal ons tijdens deze rit vertellen over de geschiedenis van deze prachtige polders.

F. Filmmiddag Oostereiland Hoorn
Het Oostereiland is het voormalige gevangeniscomplex ‘De Krententuin’ op het in de 17e eeuw aangelegde eiland. Het Oostereiland heeft een metamorfose ondergaan en biedt nu onderdak aan uiteenlopende gebruikers, waaronder een filmhuis en een museum. We krijgen een rondleiding over het complex en in het filmhuis zal stichting Projector twee films vertonen. Het zijn compilaties van verschillende onderwerpen die te maken hebben met de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland.
Vanaf schouwburg Het Park lopen we over de Westerdijk en langs de haven naar het Oostereiland, een afstand van ongeveer anderhalve kilometer. Voor wie dit te ver vindt en toch graag op het Oostereiland wil kijken, zal vervoer worden geregeld. Wilt u dit s.v.p. melden bij uw opgave? Zie: www.oostereiland.nl.

 


Hé, is dat Westfries?

265. Voor de kerstdagen kochten we 'n pondje volvette meshanger (jonge, vette kaas, die aan 't mes blijft hangen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.