Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2012 » Nummer 2 » Pagina 12

Verenigingsnieuws

U bent van harte welkom op zaterdag 8 september op het secretariaat van het Westfries Genootschap. Het Timmermansgildehuis is dan voor alle publiek geopend van 11 tot 17 uur.

De vergaderzaal op de bovenverdieping van het Timmermansgildehuis.
De vergaderzaal op de bovenverdieping van het Timmermansgildehuis. (foto Ina Broekhuizen-Slot)

Omstreeks 1630 stichtten de Hoornse huistimmerlieden, die Sint Jozef als patroon hadden en verenigd waren in het Sint Josefgilde, op een terrein gelegen in den Dal achter het Pesthuis aan het Weidje (thans de Veemarkt) een nieuw gildehuis. Dit timmermansgildehuisje is sinds 1988 eigendom van het Westfries Genootschap.
De eigenlijke gilderuimte was boven. Deze zaal werd gebruikt voor vergaderingen en diners. Bij de restauratie in 1980 bleek dat het plafond in de bouwtijd beschilderd was geweest met rozetten en bladranken. In het midden van het plafond is een cirkel tevoorschijn gekomen, waarin een roos met het randschrift: Al wat onder dese roos sal worden gesproocken, Dat moeter nader sijn beloocken. Anno 1635.
De schouw laat een schildering zien van de heilige Jozef (ook timmerman) met de heilige familie op de vlucht naar Egypte, geschilderd in 1790 door Jacob Jansen en recent gerestaureerd. Dit schilderij is omgeven door de namen en wapenschilden van de voogden (bestuurders) van het Timmermansgilde.
Adres: Dal 3-achter in Hoorn.

 


Hé, is dat Westfries?

254. 'n Moerloper is 'n lam of kalf, dat nog bij moer, het moederdier, loopt, dus nog niet ofwonnen is (afgewend). Ook gezegd van iemand die nog ongetrouwd en bij moeder thuis woont.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.