Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2012 » Nummer 2 » Pagina 17-18

Meubels in West-Friesland, deel 5

Kunsthistoricus Harold D.E. Bos bespreekt een West-Fries meubel

De knechtskist

Deze keer een wat vergeten functioneel meubel. De kist is door de boerenknecht in gebruik voor het opbergen van zijn spullen en ‘goeie goed’ als hij zich verhuurde bij een boer.
Deze kist was van eenvoudig grenen- of vurenhout, langwerpig van vorm met aan de korte zijde een handgreep van hout of metaal. Aan de bovenzijde een plat of licht gebogen deksel, aan de voorzijde onderaan, een lange la. De kist is aan de binnenzijde veelal onbeschilderd met aan één van de korte zijde een smal vakje voor het bewaren van kleinigheden. De kist sluit met een ijzer slot. De buitenzijde is rood/bruin geschilderd of in een mahoniehout imitatie in bruin/oranje. Soms zijn de initialen van de eigenaar op het deksel van de kist geschilderd.

Een knechtskist uit circa 1870.
Een knechtskist uit circa 1870. (foto Ina Broekhuizen-Slot)

De boerenknecht Jan Ots te Oosterblokker heeft in het dagboek dat hij bijhield in 1858 het volgende beschreven naar aanleiding van het feit dat hij zich als boerenknecht had verhuurd bij Joris de Boer voor: ‘honderd golden ‘s jaars en 'n skeip in de waid’.
‘Op 2 februari Vrouwendag. De boerenknechten, die naar een andere betrekking gingen, zag men 's morgens eerst naar de kerk gaan, en hierna naar de herberg, om hun vrienden te trakteren. Dan liepen ze bij de bakker aan en kochten koekjes voor thuis. Na de middag spande boer Joris het paard voor de wagen, om zijn nieuwe knecht met zak kleren, een kist en een kastje te halen’.
Dit zou de eerste dag voor Jan Ots zijn van zestig jaar arbeid op deze boerderij, de kist bleef dan ook op zijn plaats.
De kist op de afbeelding uit circa 1870 is beschilderd in een wortelnoten imitatie en heeft een la aan de voorzijde. Deze kist is afkomstig van de familie Tuytel, uit het bezit van mevrouw Tuytel-Iwema te Wognum en maakt nu deel uit van de collectie van boerderij ‘Welgelegen’ te Wognum.

Volgende keer wordt het moidekassie of dienstbodekastje besproken.
Heeft u een exemplaar met en interessant verhaal, geef dit dan door aan het secretariaat.

Andere afleveringen van 'Meubels in West-Friesland':
'11/1 | '11/2 | '11/3 | '12/1 | '12/2 | '12/3 | '13/1 | '13/2 | '13/3 | '14/1


QR code van het genootschap

QR code van het genootschap Het plaatje hiernaast is de Quick Response (‘snelle reactie’) of QR-code van het Westfries Genootschap.
Hoe werkt een QR-code?
De gebruiker richt zijn cameratelefoon op de QR-code en neemt hiervan een foto. De code wordt door een QR-lezer in de telefoon omgezet in een URL, waarna in de webbrowser van de telefoon de bijbehorende website wordt getoond. In dit geval dus de website van ons genootschap.
Tegenwoordig beschikken alle smartphones over een QR-codescanner.
Recente scanners op mobiele telefoons hoeven niet meer eerst een foto te nemen om die vervolgens te analyseren. Deze scanners kunnen realtime een QR-code scannen.
De QR-code kan bijvoorbeeld gebruikt worden in publicaties, op drukwerk en op pr-materiaal. Ook kan een kleine afbeelding van de code bij het poortje van het Timmermansgildehuis worden bevestigd.

 


Hé, is dat Westfries?

649. Loop je straks even aan: ik heb 'n boskip an je (iets met je te bespreken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.