Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2012 » Nummer 2 » Pagina 18

Westfries Biografisch Woordenboek (WBW)

In het Westfries Biografisch Woordenboek staan biografieën van personen die voor West-Friesland, lokaal of regionaal, veel betekend hebben. Heeft u in uw dorp of stad een persoon waarvan u meent dat deze in aanmerking komt voor het WBW, meldt u die dan, liefst per mail, aan bij het secretariaat van het Westfries Genootschap. Alleen personen die zijn overleden komen in aanmerking. Raadpleeg de website www.westfriesgenootschap.nl, klik op Commissie Geschiedschrijving en vervolgens op Westfries Biografisch Woordenboek.

Foreest, Agatha van (1733-1801)
Geëmancipeerde vrouw “zij dúrft gelukkig zijn”

Foreest, Agatha van (1733-1801) Agatha werd geboren te Hoorn op 11 juni 1733 en is daar overleden op 11 februari 1801. Ze was de dochter van mr. Nanning van Foreest en zijn tweede vrouw Jacoba de Vries. Ze trouwde te Hoorn op 14 mei 1752 met haar achterneef Joan van Foreest. Ter gelegenheid van hun huwelijk kocht hij het grote Foreest-huis aan het Oost en liet het opnieuw verfraaien. Agatha en Joan kregen een hele schare kinderen van wie één op jonge leeftijd overleed. Agatha was hoogzwanger van het negende kind toen haar man plotseling aan de pokken stierf.
Enkele jaren later veroorzaakte Agatha van Foreest een groot schandaal door als bijna 40-jarige weduwe een affaire te beginnen met haar huisknecht. Deze Jan Schenk was niet alleen bijna 10 jaar jonger dan zij, maar bovendien rooms-katholiek.
Na enige tijd met hem te hebben samengeleefd, trouwde ze zelfs met hem. Toch sprak niet iedereen schande van deze mesalliance.
De schrijfster Betje Wolff, die Agatha persoonlijk kende van haar buitenverblijf in de Beemster, bewonderde haar: ‘Zij is eene schoonheid, en lijkt geen 30 jaar ofschoon zij reeds 38 is. Ze heeft zeer veel verstand (...) heeft verscheide partijen bedankt om haare kinderen... Maar zie, zij raakt verliefdt op een arme boere jonge, die NB roomsch is’. Betje Wolff prees Agatha's moed om omdanks alle tegenstand haar hart te volgen: ‘...wat is dat eene heldin; zij dúrft gelukkig zijn’.

Literatuur: L. Kooijmans, Onder regenten. De elite in een Hollandse stad, Hoorn 1700-1770. (Hollandse Historische Reeks dl.4, Den Haag, 1985), 136-138.
Gegevens aangeleverd door: Katja Bossaers te Westbeemster.

 


Hé, is dat Westfries?

405. Ik ben bij m'n zus op de zuikerstikken geweest (op kraamvisite).
Stik (boterham). Stik-eten (brood-eten).
Stikkebordje (boterhambordje).
Stikkebuul (broodzak).
Hij blijft op stikken (hij blijft over, met brood). Gastestikken (extra lekkere boterhammen als voor gasten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.