Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Nieuwe Uitgaven

Samenstelling: Peter Smit
(Verkrijgbaar in de boekhandel, tenzij anders vermeld; niet bij het Westfries Genootschap)

Beemster Kroniek
De Beemster bestaat vier eeuwen. De ‘Nieuwe kroniek van de Beemster’ vertelt in 500 pagina's het verhaal van de geschiedenis van deze droogmakerij. Het is een, letterlijk, gewichtig naslagwerk (2,5 kilo) met niet alleen tekst maar ook honderden foto's en andere illustraties. Het uitgebreide register verrijkt de kroniek als naslagwerk voor belangstellenden in de regionale historie. Een door Vincent Falger en Corrie Beemsterboer-Köhne verzorgde heruitgave van de kroniek uit 1981 van Bert Kölker, met daarin meer aandacht voor het recente verleden.
Uitgave van Antiquariaat Serendipity (www.serendipity-books.nl) te Middenbeemster.
Prijs € 45.

400 jaar Beemster
Dit rijk geïllustreerde boekwerk over de jubilerende polder is ‘400 jaar Beemster, 1612-2012’ is in opdracht 400 jaar Beemster van de gemeente Beemster geschreven door een team van vakhistorici. Een kloek boekwerk: 400 pagina's en 350 afbeeldingen. De auteurs beschrijven op basis van veel nieuw onderzoek een veelheid aan onderwerpen. Van de eeuwenoude Beemster kermis tot de moderne polderfeesten, van verdwenen buitenplaatsen tot kaasfabrieken en van de polder in de Tweede Wereldoorlog tot de actuele gemeentepolitiek.
Stichting Uitgeverij Noord-Holland. ISBN 978 90 78381 563. Prijs € 39,50.

Afslag Broeker Veiling
In het door tuinderszoon Arie Kaan samengestelde jubileumboek ‘Afslag Broeker Veiling, 125 jaar vaarveiling’ krijgt het 100-jarig bestaan van de afmijnzaal de nodige aandacht. De uitgave bevat ondermeer portretten van een aantal mensen die met de veiling waren verbonden. Uiteraard wordt ook de geschiedenis van de vaarveiling beschreven, inclusief het recente bezoek van prinses Máxima aan het monument in Broek op Langedijk.
Het kleurrijke boekwerk telt 140 pagina's en kwam mede tot stand dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vereniging Vrienden van Museum Broekerveiling. De prijs is € 18,95. Te koop bij de Museumveiling en in diverse winkels in Langedijk en omstreken.

Historie Oostereiland
Historie Oostereiland. Het eeuwenoude Oostereiland in Hoorn, met eens de beruchte gevangenis ‘De Krententuin’, heeft een ingrijpende renovatie ondergaan. Het voorheen afgesloten complex is nu bestemd voor cultuur, wonen en werken. De rijke historie van drieënhalve eeuw Oostereiland is beschreven in ‘Oostereiland (1652-2012), van baggerbak tot cultuureiland’. In ruim 300 pagina's met veel illustraties komen, onder eindredactie van architectuur-historica Willeke Jeeninga, de bouwgeschiedenis en de bijzondere bewoning uitgebreid aan de orde.
Dit zestiende deel van de Bouwhistorische Reeks van Publicatiestichting Bas Baltus is te koop in de Hoornse boekwinkels, bij de vereniging Oud Hoorn en in de museumwinkel van het Museum van de Twintigste Eeuw, nu gevestigd op datzelfde Oostereiland. Prijs € 24,95.

Huiswaard 40 jaar
De afgelopen decennia is Alkmaar door noordelijke nieuwbouwwijken, geografisch gezien, steeds meer een West-Friese stad geworden. De eerste stadsuitbreiding, die over de historische grens van West-Friesland reikte, was de Huiswaard. De wijken Huiswaard I en Huiswaard II worden van elkaar gescheiden door de Westfriese Omringdijk, die hier Rekerdijk heet. In 1972 kregen de eerste bewoners van de Huiswaard hun huissleutels overhandigd.
In het jubileumboek ‘Van Huyswaert naar Huiswaard’ beschrijven Bob de Mon en Cock de Vries de geschiedenis. Ooit een agrarische poldergebied met een paar huizen, nu een stadswijk met aan de ene kant van de Rekerdijk Huiswaard I met fantasieloze jaren zestig-nieuwbouw en aan de andere kant Huiswaard II met woonerfjes, doolhofstraatjes en gevarieerde woningbouw – typisch jaren zeventig.
Het boekje is een uitgave van wijkvereniging Huiswaard, telt 111 pagina's en is te koop bij de wijkvereniging en de winkels in de Huiswaard. Prijs € 4,95. Zie ook www.huiswaard40jaar.nl.

Familie Zomerdijk
‘Drie eeuwen Zomerdijk, een familie uit West-Friesland’ is het resultaat van archiefonderzoek door Jaap Zomerdijk, oud-directeur van aannemingsbedrijf Woestenburg in De Rijp. Twaalf generaties bracht hij samen. Hij slaagde er daarbij in om de Schager tak van de Zomerdijken en de Beemster tak met die familienaam aan elkaar te verbinden. De meeste Zomerdijken (589 telde men in 2007) wonen in Noord-Holland.
Uitgeverij Pirola te Schoorl. 268 pagina's, geïll. ISBN 978 90 6455 692 0. Prijs € 49.

De Kolhorn 44
De KH44 is de enige overgebleven ansjovisjol van de ooit omvangrijke vissersvloot van Kolhorn. Hans Evenhuis, voorzitter van de sichting Varend Erfgoed Kolhorn, dook in de geschiedenis en legde die vast in ‘Van ansjovis tot toerist’. Het boek verhaalt over de drie levens van de Staverse jol uit 1900: eerst visserij, daarna recreatie en nu varend erfgoed. Prijs paperback € 10, hardcover € 32,50. Meer informatie: www.kh44.nl. In eigen beheer uitgegeven.

 


Hé, is dat Westfries?

564. Moeder, wat moeten we klaarmaken als baispul voor morgen (groente bij 't hoofdgerecht)?

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.