Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2013 » Nummer 2 » Pagina 10-11

Westfriezendag

We gaan naar Schagen!

De Westfriezendag 2013 wordt gehouden op zaterdag 7 september in Schagen. De ontvangst met koffie en een heerlijk gebakje - een Schagenaertje - is in restaurant Igesz, Markt 22. Daar is ook de garderobe. De jaarvergadering vindt plaats in de recent gerestaureerde Grote Kerk, die recht tegenover Igesz staat.
De agenda bevat de gebruikelijke punten, waaronder de uitreiking van de Westfrieslandprijs.
Ina Broekhuizen-Slot neemt afscheid als voorzitter van het genootschap. Het bestuur draagt Jan Smit uit Opperdoes voor als nieuwe voorzitter. De ochtend wordt afgesloten met het muzikale programma ‘Liedjes van Ina’. Marijke Smit, Klaasjan Bak en Joop Schouten zingen liedjes waarvoor Ina Broekhuizen de tekst schreef. De begeleiding is in handen van Wil Luiken.
Vervolgens genieten we van een lunch in de zalen van Igesz.
De bussen voor de excursies staan aan de Hofstraat, op ongeveer honderd meter van het restaurant. Aan het eind van de middag is er gelegenheid om in de grote zaal een glaasje te drinken. In De Oude Boom-serre staan keurig gedekte tafels klaar, daar sluiten we de Westfriezendag af met een feestelijk keuzediner.

De Westfriese Vlag wappert bij Vreeburg in Schagen De Westfriese Vlag wappert bij Vreeburg in Schagen (foto Ina Broekhuizen)

Excursies
In het middagprogramma zijn vijf gevarieerde excursies opgenomen. Op alle genoemde locaties krijgen we uitleg van deskundigen. Overal is twee maal koffie of thee met koek inbegrepen.

A: Boerderijen
We bezoeken de nieuwe stolp van de familie De Boer aan de Nes in Schagen die nauwkeurig herbouwd is naar het type dat hier eertijds stond. In Barsingerhorn staat de monumentale Maartje Cornelishoeve. De indeling van deze boerderij stamt uit 1881, met aan weerszijden van de antieke schouw een woonvertrek. De kamers bevatten unieke museale tegeltableaus met afbeeldingen van mensen, dieren, schepen en West-Friese landschappen.
Zie www.maartjecornelishoeve.nl.

B: Bedrijven
De bedrijfsexcursie gaat naar Sande BV in De Stolpen en BolleNoord in 't Zand. Sande BV is wereldwijd een toonaangevende speler op het gebied van veredeling en vermeerdering van zantedeschia's of calla's. Er wordt verteld over het proces van veredeling, groei, afbroei en bloei van snijbloemen en potplanten.
Agrarisch Business Centrum BolleNoord, gevestigd in een voormalige zuivelfabriek, is een bedrijvencomplex dat zich richt op de agrarische sector. De jaarlijks terugkerende soortenkennis- en keuringswedstrijden, de lelieshows en de activiteiten van Bloeiend Zijpe zijn voor zowel de vakmensen als de liefhebbers grote publiekstrekkers.
Zie www.sandegroup.nl en www.bollenoord.nl.

De molen De Gouden Engel in Koedijk De molen De Gouden Engel in Koedijk (foto Ina Broekhuizen)

C: Molencomplex De Gouden Engel
Aan de Kanaaldijk in Koedijk draaien sinds 2009 de wieken van de herbouwde stellingmolen De Gouden Engel. Het meel wordt verkocht in de molenwinkel. Op het complex staan tevens een molenschuur, maalderij, knechtenwoning en koolschuur. Op de bovenverdieping van de molenschuur bekijken we de tentoonstelling die historische vereniging Oud Koedijk hier ieder jaar inricht.
Zie www.molen-degoudenengel.nl.

D: Kerken
Twee monumentale kerken heten ons welkom. In Haringhuizen is dat de Willibrorduskerk en in Winkel de Lucaskerk. Rond 1325 werd in Haringhuizen het eerste stenen gebouw (de kerk) neergezet en in een akte uit 1338 wordt het dorp aangeduid als Niewkerck. Tussen 1470 en 1475 is een nieuwe kerk gebouwd. In de 19e eeuw kreeg de kerk de afmetingen die hij nu heeft.
De huidige Lucaskerk dateert uit 1845 en staat op een oude plek. De grafstenen, de herenbank en de preekstoel zijn uit de 17e eeuw. Het torenuurwerk, uit eind 15e eeuw, is een van de oudste nog werkende torenuurwerken ter wereld.
In de Lucaskerk treedt het Kennemer Klarinetkwartet voor ons op. Het repertoire varieert van klassieke werken tot swingende Gershwin composities.
Zie www.sohk.nl en www.lucaskerkwinkel.nl.

E: Op pad in Schagen
Natuurlijk staat Schagen zelf ook op het programma. We wandelen naar Markt 18 en naar museum Vreeburg, die op korte afstand van elkaar liggen. Dit voorjaar opende het imposante Cultuurhuis Markt 18 de deuren. In het voormalige gemeentehuis zijn de bibliotheek, het Scagon Theater, de seniorensociëteit, de muziekschool en het jeugd- en jongerenwerk gevestigd.
In boerderij- en rijtuigmuseum Vreeburg zijn twee nieuwe exposities ingericht. Diggelegoed toont prachtige ontbijt- en eetserviezen, in ‘Als m'n vader en m'n moeder naar de markt toe gaan’ wordt aandacht besteed aan het feit dat Schagen 550 jaar geleden marktrechten kreeg en dat de Westfriese Folkloristische markt zestig jaar bestaat.
Zie www.markt18.nl en www.museumvreeburg.nl.

 


Hé, is dat Westfries?

85. Als je de hele dag flink gewerkt hebt, ben je 's avonds wel 'ns hooigat (flink vermoeid).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.