Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2013 » Nummer 3 » Pagina 16

Museumnieuws

Museum van de Twintigste Eeuw

Herinneringen aan Nederlands-Indië
Herinneringen aan onze voormalige kolonie lopen als een rode draad door deze expositie die nog tot 21 april te bezoeken is. Aan de hand van foto's en voorwerpen toont het museum hoe men in de eerste helft van de vorige eeuw woonde, werkte, de vrije tijd beleefde en naar school ging.
Mensen met een Indische achtergrond zullen veel herkennen uit het leven in de tropen. En wie deze achtergrond mist, zal zien welke invloed de Indische cultuur nog steeds in ons land heeft. De belangstelling voor dit land is nog steeds groot, getuige het grote bezoekersaantal van de Pasar Malam in Den Haag.
Adres: Krententuin 24 (Oostereiland) te Hoorn.
Open: ma t/m vr 10-17 uur, za en zo 12-17 uur. Gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Op Tweede Kerstdag en met Pasen geopend vanaf 12 uur.
In het Affichemuseum te Hoorn vindt dit najaar ook een Indië-tentoonstelling plaats. Er worden reclameaffiches geëxposeerd die te maken hebben met Nederlands-Indië.
Adres: Grote Oost 2-4 te Hoorn.
Open: di t/m vr 11-17 uur, za en zo 12-17 uur. Gesloten met Kerstmis, Nieuwjaarsdag en Eerste Paasdag.
Website: www.museumhoorn.nl.

Purmerends Museum

De Hoefsmid
Deze expositie die u tot en met 26 januari kunt bezoeken vertelt de geschiedenis van de hoefsmid en het hoefbeslag. De historische collectie hoeven en hoefbeslag van het Universiteitsmuseum Utrecht, gereedschap uit het smederijmuseum Elburg én van Hoefijzerfabriek Werkman uit Groningen geven, te midden van een smidsvuur en een travalje, een goed beeld van het werk van de hoefsmid.
Tevens hangen er verschillende illustratieve werken van tekenaar-illustrator Rien Poortvliet waarin het paard centraal staat. Deze werken zijn afkomstig uit het Rien Poortvlietmuseum te Tiengemeten. Ook is er aandacht voor Purmerendse hoefsmederijen, zoals Dekkers en Van der Linden.
Adres: Kaasmarkt 20 te Purmerend.
Open: t/m 31 oktober: di t/m vr 10-16 uur, za en zo 13-17 uur. Vanaf 1 november en op feestdagen: di t/m zo 13-16 uur.
Website: www.purmerendsmuseum.nl.

Westfries Museum

De intrigerende fotografische bloemstillevens van Bas Meeuws
In zijn fotografische bloemstillevens refereert Bas Meeuws expliciet aan de stillevens uit de Gouden Eeuw. Zelfs zijn werkwijze is dezelfde als die van de zeventiende-eeuwse bloemenschilders. Maar toch zijn de stillevens volstrekt eigentijds. Met dank aan de digitale fotografie waarmee Meeuws zijn werk een directheid en indringendheid weet mee te geven die niet alleen betovert en verleidt, maar ons ook met nieuwe ogen naar dit oer-Hollandse genre laat kijken. Ze spatten van het beeld, de weelderige bloemen, schelpen, insecten en andere objecten in de bloemstillevens. Visuele spektakelstukken, scherp tot in het kleinste detail en zo uit het leven gegrepen, lijkt het. Maar schijn bedriegt. Het zijn zorgvuldig opgebouwde composities. Bas Meeuws vergroot, verkleint, past kleuren aan, vlecht bladeren en stengels in elkaar, voegt slakken en vlinders toe - alles om tot een intrigerend beeld te komen. Te zien tot en met 1 december.
Adres: Roode Steen 1 te Hoorn.
Open: di t/m vr 11-17 uur, za en zo 13-17 uur.
Website: www.wfm.nl.

 


Hé, is dat Westfries?

523. Ik vond dat toneelstuk skoftig mooi (heel erg, buitengewoon).
Opm.: Dit woord is de laatste decennia in West-Friesland in omloop gekomen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.