Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Museumnieuws

Bakkerijmuseum Medemblik
Kom van vroeger proeven!

In het historische centrum van Medemblik vindt u bakkerijmuseum ‘De oude bakkerij’. In het museum kunt u zien hoe de bakkers vroeger hun waren maakten en aan de man brachten. In het hele museum proeft u de sfeer van vroeger, versterkt door de lekkere geuren uit de bakkerij, waar het oude ambacht gedemonstreerd wordt. Er vinden dagelijks marsepein-, chocolade- en andere demonstraties plaats. Het water loopt u tijdens een bezoek in de mond, vandaar dat het ook vaak het ‘lekkerste museum van Nederland’ genoemd wordt. U kunt hier ook terecht voor workshops paaseieren gieten, chocoladeletters gieten, cacao schilderen en suikertrekken.
Adres: Nieuwstraat 8 te Medemblik, tel.: 0227-545014, www.deoudebakkerij.nl.
Open: di t/m zo van 12-17 uur, mei en juli van 11-17 uur.

Museumstoomtram Hoorn - Medemblik
De locomotief fluit en de stoker schept kolen op het vuur. Klaar voor vertrek? Een avontuurlijke reis door een andere tijd begint! Tussen de historische Zuiderzeesteden Hoorn en Medemblik rijden de stoomtrams van dorp naar dorp over het platteland. Museumstoomtram Hoorn-Medemblik vertelt over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. De collectie stoomtramlocomotieven, rijtuigen en wagens wordt gerestaureerd en rijdend gepresenteerd op de 20 kilometer lange lokaalspoorweg tussen Hoorn en Medemblik uit 1887 die, compleet met de oorspronkelijke stations, bewaard is gebleven.
Adres: Van Dedemstraat 8 (Transferium) te Hoorn, tel.: 0229-214864, e-mail: info@museumstoomtram.nl. Dienstregeling op internet: www.museumstoomtram.nl.

Stedelijk Museum Alkmaar
Tot 29 juni zijn de topstukken van Jacob Cornelisz van Oostsanen (1470-1533) bijeen! Het Stedelijk Museum Alkmaar en Het Amsterdam Museum organiseren een grootse overzichtstentoonstelling rondom deze kunstenaar. Vijf eeuwen na zijn glorierijke carrière keren tientallen kunstwerken uit gerenommeerde musea van over de hele wereld terug naar Nederland. Samen laten ze zien hoe Van Oostsanens ongekend hoge kwaliteit en oog voor details de basis legden voor de latere bloei van de Hollandse schilderkunst.
Kijk ook op www.vanoostsanen.nl, voor de laatste informatie!
Adres: Canadaplein 1 te Alkmaar, tel.: 072 - 5489789, e-mail: info@museumalkmaar.nl.
Open: di t/m zo van 10-17 uur

Westfries Museum
Alchimistes en het geheim van het pestparfum.

Tot en met 22 juni is in het Westfries Museum een tentoonstelling te zien en te ruiken over de geur van de Gouden Eeuw. De tentoonstelling is speciaal gemaakt voor kinderen van 6 t/m 14 jaar en hun (groot)ouders. In het laboratorium van de alchemist Alchimistes ontdekken zij met behulp van een speciaal apparaat, de odoroscoop, hoe het in de Gouden Eeuw rook. De alchemist maakt niet alleen geuren, hij verzamelt ze ook. Gaandeweg komen zij achter zijn grootste geheim: het recept voor een parfum dat je beschermt tegen de pest.
Bezoekadres: Roode Steen 1 te Hoorn, tel.: 0229 280022, e-mail museum@wfm.nl, internet: www.wfm.nl.
Open: ma t/m vr van 11-17 uur, za en zo van 13-17 uur.

Museum van de Twintigste Eeuw
Er is veel veranderd in de vorige eeuw, zeker ook voor de vrouw. Opleiding, werk, geloof, huishouden, politiek, vrije tijd, relatie. Vrouwen namen het heft in handen. Tijdens de tentoonstelling die tot 1 juni te zien is, wordt aan de hand van persoonlijke verhalen van vrouwen een geschiedschrijving van Nederlandse vrouwen in de twintigste eeuw gegeven. Talloze objecten bevestigen de vele maatschappelijke ontwikkelingen.
Het boek ‘Pittige moide’ dat gaat over vrouwen in Westfriesland in de twintigste eeuw, is te koop in de Museum Shop.
Bezoekadres: Krententuin 24 (Oostereiland), te Hoorn, tel.: 0229-214001, e-mail: info@museumhoorn.nl, website: www.museumhoorn.nl.
Open: ma t/m vr van 10-17 uur, za en zo van 12-17 uur.

Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg
Het boerderijgedeelte in de geheel in oude stijl gerestaureerde 17e-eeuwse stadsboerderij Vreeburg doet dienst als streekmuseum. Op de begane grond zijn compleet ingerichte boerenkamers te bezichtigen met o.a. authentieke meubelen en gebruiksvoorwerpen.
Het Rijtuigmuseum staat door middel van een doorgang in verbinding met de boerderij. Hier worden de authentieke rijtuigen getoond, die gedurende de tien Westfriese donderdagen (van 3 juli t/m 4 september) in hun oorspronkelijke functie zijn te zien. Eveneens op deze donderdagen worden bij de op het erf aanwezige hoef- en wagensmidse vanaf 12.00 uur paarden van nieuwe hoefijzers voorzien.
Adres: Loet 14 te Schagen, tel.: 0224-216906, b.g.g. 0224-213120, e-mail: info@museumvreeburg.nl, internet: www.museumvreeburg.nl.
Open: wo t/m za van 13.30-16.30 uur, in juli en augustus ook op zo van 13.30-16.30 uur. Gedurende de Westfriese donderdagen geopend van 9.30-16.30 uur.

 


Hé, is dat Westfries?

499. Wie de buul ('t geld) heeft, is baas.
(Wie de geldbuidel, de portemonnee heeft, die heeft de macht).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.